Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ogórek gruntowy
200  g
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Gęsta śmietana
2  łyżek
Świeży koperek
trochę
Sól, pieprz do smaku
1  szklanka
Mąka
1 
Jajko
0.25  szklanka
Woda
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Posiekany koperek
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.96 g
Węglowodany
42.95 g
Tłuszcze
10.15 g
Wartość energetyczna
300.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
2 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
2 min
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
Krok 3
3 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki.
Krok 4
5 min
Całość podsmaż przez około 5 minut.
Krok 5
10 min
Składniki zalej bulionem (3 łyżki na litr wody). Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 6
5 min
Teraz dodaj ogórki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Krok 7
1 min
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Garnek zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 9
1 min
Przygotuj kluseczki – jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
Krok 10
1 min
Na osolony wrzątek łyżeczką wyłóż ciasto na kluseczki, gotuj do wypłynięcia. Podaj z zupą ze świeżych ogórków.
Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 2 z 10

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 3 z 10

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 4 z 10

Całość podsmaż przez około 5 minut.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 5 z 10

Składniki zalej bulionem (3 łyżki na litr wody). Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 6 z 10

Teraz dodaj ogórki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 7 z 10

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 8 z 10

Garnek zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 9 z 10

Przygotuj kluseczki – jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek wymieszaj widelcem na jednolitą masę.

Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 10 z 10

Na osolony wrzątek łyżeczką wyłóż ciasto na kluseczki, gotuj do wypłynięcia. Podaj z zupą ze świeżych ogórków.

Sezon ogórkowy w pełni. Świetnym sposobem na wykorzystanie tych pysznych i zdrowych warzyw jest przygotowanie zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. Mnie tradycyjna, domowa zupa ogórkowa kojarzyła się od zawsze z mocnym, kwaśnym smakiem ogórków kiszonych. Postanowiłem jednak nieco poeksperymentować i w efekcie mam dla Was przepis na ogórkową „nieco inaczej”, bo zamiast kiszonych ogórków w garnku lądują świeże ogórki gruntowe. Zupa ze świeżych ogórków gruntowych ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na koniec lata. Jest świeżo, sezonowo i zielono.

Zobacz też inne nasze przepisy na zielone zupy – piękne i pyszne!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika