Zupa ze świeżych ogórków gruntowych
31min
Łatwy
3
łyżek
500
g
Ogórek gruntowy
200
g
Ziemniaki
1
Cebula
2
ząbków
1
łyżka
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Masło
3
łyżek
Gęsta śmietana
2
łyżek
Świeży koperek
trochę
Sól, pieprz do smaku
1
szklanka
Mąka
1
Jajko
0.25
szklanka
Woda
1
szczypta
Sól
1
łyżka
Posiekany koperek
1
łyżka
Posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
8.96 g
Węglowodany
42.95 g
Tłuszcze
10.15 g
Wartość energetyczna
300.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
2 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
2 min
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
Krok 3
3 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki.
Krok 4
5 min
Całość podsmaż przez około 5 minut.
Krok 5
10 min
Składniki zalej bulionem (3 łyżki na litr wody). Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 6
5 min
Teraz dodaj ogórki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Krok 7
1 min
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Garnek zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 9
1 min
Przygotuj kluseczki – jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
Krok 10
1 min
Na osolony wrzątek łyżeczką wyłóż ciasto na kluseczki, gotuj do wypłynięcia. Podaj z zupą ze świeżych ogórków.
Sezon ogórkowy w pełni. Świetnym sposobem na wykorzystanie tych pysznych i zdrowych warzyw jest przygotowanie zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. Mnie tradycyjna, domowa zupa ogórkowa kojarzyła się od zawsze z mocnym, kwaśnym smakiem ogórków kiszonych. Postanowiłem jednak nieco poeksperymentować i w efekcie mam dla Was przepis na ogórkową „nieco inaczej”, bo zamiast kiszonych ogórków w garnku lądują świeże ogórki gruntowe. Zupa ze świeżych ogórków gruntowych ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na koniec lata. Jest świeżo, sezonowo i zielono.
Zobacz też inne nasze przepisy na zielone zupy – piękne i pyszne!
- Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
- Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
- Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho
- Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
- Groszku więcej niż troszku, czyli zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym
- Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
- Zielone minestrone
Komentarze 0