
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też inne nasze przepisy na zielone zupy – piękne i pyszne!
- Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
- Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
- Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho
- Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
- Groszku więcej niż troszku, czyli zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym
- Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
- Zielone minestrone
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minKrok 9
1 minKrok 10
1 min
Krok 1 z 10
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2 z 10
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.

Krok 3 z 10
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki.

Krok 4 z 10
Całość podsmaż przez około 5 minut.

Krok 5 z 10
Składniki zalej bulionem (3 łyżki na litr wody). Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Krok 6 z 10
Teraz dodaj ogórki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Krok 7 z 10
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 8 z 10
Garnek zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksuj na gładki krem.

Krok 9 z 10
Przygotuj kluseczki – jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek wymieszaj widelcem na jednolitą masę.

Krok 10 z 10
Na osolony wrzątek łyżeczką wyłóż ciasto na kluseczki, gotuj do wypłynięcia. Podaj z zupą ze świeżych ogórków.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1