Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa z zielonego groszku, świeżo wyłuskanego z soczyście zielonych strączków. Takie łuskanie pierwszego groszku sprawia wielką radość – groszek prosto ze strączka smakuje wyśmienicie, więc co rusz groszek zamiast w miseczce, ląduje w dziecięcej buzi. Łuskanie się przedłuża, ale przecież mamy wakacje i nigdzie nie musimy się spieszyć. Niedługo groszek będzie sprzedawany już wyłuskany, zapakowany w półkilogramowe porcje. Pracy będzie mniej, ale zjadanie groszku prosto ze strączka ma swój urok.
Kilka tygodni temu na wycieczce rowerowej po okolicy przejeżdżaliśmy koło pola pełnego kwitnącego wtedy zielonego groszku. Pole wyglądało obiecująco i od tamtej wycieczki marzyła mi się zupa z zielonego groszku. W końcu groszek dojrzał i jeszcze w strąkach trafił do sklepu. A potem w moje ręce, a stąd już bliska droga do garnka.
Wielbicielom zielonego groszku polecam także:
zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
A wszystkim, którzy lubią kulinarne eksperymenty, polecam przepis na przepis na zupę z młodych strączków groszku cukrowego.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku bez śmietany
Zobacz Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zobacz Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Zobacz Zupa krem z groszku i marchewki
Cebulkę siekamy, podduszamy na maśle w wyższym rondlu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Dodajemy groszek (pozostawiamy trochę groszku do dekoracji), kilka listków lubczyku (bez gałązek), szczyptę czubrycy zielonej i chwilę dusimy.
Podlewamy groszek wywarem, gotujemy 5 minut.
Zestawiamy zupę z płyty, doprawiamy solą morską i miksujemy chwilę, pozostawiając w zupie wyraźne kawałki groszku.
Dodajemy łyżkę serka mascarpone i ponownie krótko miksujemy.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i odłożonym wcześniej surowym groszkiem zielonym.