Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kilka dni temu dostałam prezent pachnący lasem i jesienią – miskę grzybów leśnych. Mam to szczęście, że każdego roku moja rodzina nawet kilka razy w tygodniu wybiera się na grzybobranie. Poprzednim razem postanowiłam przygotować nieco zapasów na zimę i ususzyłam grzyby, które dostałam od swojej mamy, ale przyszedł czas na zupę grzybową.
Uwielbiam już sam zapach smażonych grzybów, a aromat zupy grzybowej pobudza moje kubki smakowe. Zupę grzybową gotuję zazwyczaj z ziemniakami, ale tym razem skorzystałam z umiejętności kulinarnych mojego synka, który robi najlepsze pod słońcem lane kluseczki 🙂 Każdą porcję zupy grzybowej obficie posypuję pietruszką, która jest cennym źródłem witaminy C.
(z podanych składników przygotujemy 4-5 porcji zupy grzybowej)
Przygotowanie
56 min
Krok 1
5 min
Zaczynamy od przygotowania klusek lanych. Do miseczki wlewamy mleko i wbijamy jajko, mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Krok 2
10 min
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy i usuwamy z nich wszystkie leśne pozostałości. Myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę.
Krok 3
10 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 5 minutach dodajemy też grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby puszczą wodę i lekko się przyrumienią.
Krok 4
25 min
Usmażone grzyby i cebulkę zalewamy bulionem (półtora kostki bulionu grzybowego WINIARY na 850 ml wody). Dodajemy suszony lubczyk i tymianek oraz czosnek niedźwiedzi ( można go zastąpić 1 ząbkiem zwykłego czosnku). Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietanką. Do gotującej się zupy grzybowej wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Zaczynamy od przygotowania klusek lanych. Do miseczki wlewamy mleko i wbijamy jajko, mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Krok 2
z
6
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy i usuwamy z nich wszystkie leśne pozostałości. Myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę.
Krok 3
z
6
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 5 minutach dodajemy też grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby puszczą wodę i lekko się przyrumienią.
Krok 4
z
6
Usmażone grzyby i cebulkę zalewamy bulionem (półtora kostki bulionu grzybowego WINIARY na 850 ml wody). Dodajemy suszony lubczyk i tymianek oraz czosnek niedźwiedzi ( można go zastąpić 1 ząbkiem zwykłego czosnku). Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietanką. Do gotującej się zupy grzybowej wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Krok 6
z
6
Zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0