Zupa grzybowa z lanymi kluskami
56min
Łatwy
100
g
Mleko (lub woda)
1
Jajko (małe)
4.5
łyżek
Mąka pszenna
400
g
Świeże grzyby leśne (lub mrożone)
150
g
Średnia cebula
1
łyżka
Olej rzepakowy
0.85
l
Woda
0.5
łyżeczka
Lubczyk
0.5
łyżeczka
Tymianek
1
łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1
pęczek
Natka pietruszki
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
3
łyżek
Śmietana 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
12.14 g
Węglowodany
22.86 g
Tłuszcze
11.24 g
Wartość energetyczna
239.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
5 min
Zaczynamy od przygotowania klusek lanych. Do miseczki wlewamy mleko i wbijamy jajko, mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Krok 2
10 min
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy i usuwamy z nich wszystkie leśne pozostałości. Myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę.
Krok 3
10 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 5 minutach dodajemy też grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby puszczą wodę i lekko się przyrumienią.
Krok 4
25 min
Usmażone grzyby i cebulkę zalewamy bulionem (półtora kostki bulionu grzybowego WINIARY na 850 ml wody). Dodajemy suszony lubczyk i tymianek oraz czosnek niedźwiedzi ( można go zastąpić 1 ząbkiem zwykłego czosnku). Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietanką. Do gotującej się zupy grzybowej wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.
Kilka dni temu dostałam prezent pachnący lasem i jesienią – miskę grzybów leśnych. Mam to szczęście, że każdego roku moja rodzina nawet kilka razy w tygodniu wybiera się na grzybobranie. Poprzednim razem postanowiłam przygotować nieco zapasów na zimę i ususzyłam grzyby, które dostałam od swojej mamy, ale przyszedł czas na zupę grzybową.
Uwielbiam już sam zapach smażonych grzybów, a aromat zupy grzybowej pobudza moje kubki smakowe. Zupę grzybową gotuję zazwyczaj z ziemniakami, ale tym razem skorzystałam z umiejętności kulinarnych mojego synka, który robi najlepsze pod słońcem lane kluseczki 🙂 Każdą porcję zupy grzybowej obficie posypuję pietruszką, która jest cennym źródłem witaminy C.
(z podanych składników przygotujemy 4-5 porcji zupy grzybowej)
Uwielbiam już sam zapach smażonych grzybów, a aromat zupy grzybowej pobudza moje kubki smakowe. Zupę grzybową gotuję zazwyczaj z ziemniakami, ale tym razem skorzystałam z umiejętności kulinarnych mojego synka, który robi najlepsze pod słońcem lane kluseczki 🙂 Każdą porcję zupy grzybowej obficie posypuję pietruszką, która jest cennym źródłem witaminy C.
(z podanych składników przygotujemy 4-5 porcji zupy grzybowej)
Komentarze 0