Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Botwinka
1 
Buraki
6 
Nieduże młode ziemniaki
1 
Marchewka
700  ml
Woda
1  kawałek
3 cm kawałek imbiru
2  łyżek
Oliwa
250  ml
Mleko kokosowe
1  szczypta
Mielony kmin rzymski
1  szczypta
Kolendra mielona
1  szczypta
Sól
2  ząbków
3  łyżek
Sok z limonki lub cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.81 g
Węglowodany
22.39 g
Tłuszcze
22.01 g
Wartość energetyczna
293.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
6 min
Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
10 min
Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
Krok 3
10 min
Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
Krok 4
2 min
Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 4

Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 4

Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 4

Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 4

Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.

W przededniu wiosny zima zaskoczyła mnie swoim powrotem, a właściwie przyjściem, bo na przedmieścia Wrocławia zawitała właściwie po raz pierwszy w sezonie. A ja, czekając na wiosnę, ugotowałam zupę z botwiny z mlekiem kokosowym. Do jej przygotowania wykorzystałam opakowanie listków botwinki, bo o buraczkach na ich końcach można pomarzyć. Zastąpił je zeszłoroczny podłużny burak – ta odmiana jest jedną z najsmaczniejszych.

Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem. W środku zimy (a przynajmniej śnieg za oknem sprawia takie wrażenie, jakby dopiero był styczeń) zupa nadaje kulinarnemu życiu egzotycznego smaku i aromatu.

Koniecznie doprawcie zupę sokiem z limonki lub cytryny, by przełamać jej delikatny smak, a także wydobyć intensywny kolor buraczka. Zupę przed podaniem możecie udekorować zieleniną – najlepiej młodymi listkami botwinki. Smacznego!

Testujcie z nami również inne zupy z dodatkiem imbiru

Zupa marchewkowa z imbirem

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Orientalny żurek

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika