Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Botwinka
1 
Buraki
6 
Nieduże młode ziemniaki
1 
Marchewka
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  kawałek
3 cm kawałek imbiru
2  łyżek
Oliwa
250  ml
Mleko kokosowe
1  szczypta
Mielony kmin rzymski
1  szczypta
Kolendra mielona
1  szczypta
Sól
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Sok z limonki lub cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.81 g
Węglowodany
22.39 g
Tłuszcze
22.01 g
Wartość energetyczna
293.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przededniu wiosny zima zaskoczyła mnie swoim powrotem, a właściwie przyjściem, bo na przedmieścia Wrocławia zawitała właściwie po raz pierwszy w sezonie. A ja, czekając na wiosnę, ugotowałam zupę z botwiny z mlekiem kokosowym. Do jej przygotowania wykorzystałam opakowanie listków botwinki, bo o buraczkach na ich końcach można pomarzyć. Zastąpił je zeszłoroczny podłużny burak – ta odmiana jest jedną z najsmaczniejszych.

Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem. W środku zimy (a przynajmniej śnieg za oknem sprawia takie wrażenie, jakby dopiero był styczeń) zupa nadaje kulinarnemu życiu egzotycznego smaku i aromatu.

Koniecznie doprawcie zupę sokiem z limonki lub cytryny, by przełamać jej delikatny smak, a także wydobyć intensywny kolor buraczka. Zupę przed podaniem możecie udekorować zieleniną – najlepiej młodymi listkami botwinki. Smacznego!

Testujcie z nami również inne zupy z dodatkiem imbiru

Zupa marchewkowa z imbirem

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Orientalny żurek

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    6 min
    Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
  • Krok 2

    10 min
    Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 4

Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 4

Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 4

Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 4

Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu