Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W przededniu wiosny zima zaskoczyła mnie swoim powrotem, a właściwie przyjściem, bo na przedmieścia Wrocławia zawitała właściwie po raz pierwszy w sezonie. A ja, czekając na wiosnę, ugotowałam zupę z botwiny z mlekiem kokosowym. Do jej przygotowania wykorzystałam opakowanie listków botwinki, bo o buraczkach na ich końcach można pomarzyć. Zastąpił je zeszłoroczny podłużny burak – ta odmiana jest jedną z najsmaczniejszych.
Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem. W środku zimy (a przynajmniej śnieg za oknem sprawia takie wrażenie, jakby dopiero był styczeń) zupa nadaje kulinarnemu życiu egzotycznego smaku i aromatu.
Koniecznie doprawcie zupę sokiem z limonki lub cytryny, by przełamać jej delikatny smak, a także wydobyć intensywny kolor buraczka. Zupę przed podaniem możecie udekorować zieleniną – najlepiej młodymi listkami botwinki. Smacznego!
Testujcie z nami również inne zupy z dodatkiem imbiru
Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
10 min
Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
Krok 3
10 min
Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
Krok 4
2 min
Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.
Krok 1
z
4
Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
z
4
Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
Krok 3
z
4
Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
Krok 4
z
4
Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0