Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Botwinka
1 
Buraki
6 
Nieduże młode ziemniaki
1 
Marchewka
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  kawałek
3 cm kawałek imbiru
2  łyżek
Oliwa
250  ml
Mleko kokosowe
1  szczypta
Mielony kmin rzymski
1  szczypta
Kolendra mielona
1  szczypta
Sól
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Sok z limonki lub cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.81 g
Węglowodany
22.39 g
Tłuszcze
22.01 g
Wartość energetyczna
293.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przededniu wiosny zima zaskoczyła mnie swoim powrotem, a właściwie przyjściem, bo na przedmieścia Wrocławia zawitała właściwie po raz pierwszy w sezonie. A ja, czekając na wiosnę, ugotowałam zupę z botwiny z mlekiem kokosowym. Do jej przygotowania wykorzystałam opakowanie listków botwinki, bo o buraczkach na ich końcach można pomarzyć. Zastąpił je zeszłoroczny podłużny burak – ta odmiana jest jedną z najsmaczniejszych.

Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem. W środku zimy (a przynajmniej śnieg za oknem sprawia takie wrażenie, jakby dopiero był styczeń) zupa nadaje kulinarnemu życiu egzotycznego smaku i aromatu.

Koniecznie doprawcie zupę sokiem z limonki lub cytryny, by przełamać jej delikatny smak, a także wydobyć intensywny kolor buraczka. Zupę przed podaniem możecie udekorować zieleniną – najlepiej młodymi listkami botwinki. Smacznego!

Testujcie z nami również inne zupy z dodatkiem imbiru

Zupa marchewkowa z imbirem

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Orientalny żurek

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    6 min
    Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
  • Krok 2

    10 min
    Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.
Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 4

Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 4

Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 4

Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 4

Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu