Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moim zdaniem najlepszy krem z buraków to ten z buraków pieczonych. Zdania nie zmienię, co oczywiście nie oznacza, że każdy inny krem nie może być równie pyszny. Może być, gotuję ich wiele, bo nie zawsze jest czas na pieczenie buraczków, a apetyt na buraczkowy krem – bardzo często.
Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami?
Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.
Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 2
20 min
Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
Krok 3
7 min
Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Krok 4
8 min
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 5
1 min
Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.
Krok 1
z
5
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 2
z
5
Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
Krok 3
z
5
Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Krok 4
z
5
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 5
z
5
Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0