Krem z buraków ze skwarkami
41min
Średni
500
g
Buraki
1
Nieduże winne jabłko
1
łyżka
100
ml
Woda
1
Cebula
1
ząbek
1
łyżka
Ocet jabłkowy
2
łyżek
Masło
1
kawałek
Imbir
0.25
szklanka
Śmietanka
100
g
Boczek wędzony
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Cukier do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
Liść laurowy
3
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1
łyżka
Szczypior do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
6.42 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcze
71.36 g
Wartość energetyczna
834.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 2
20 min
Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
Krok 3
7 min
Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Krok 4
8 min
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 5
1 min
Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.
Moim zdaniem najlepszy krem z buraków to ten z buraków pieczonych. Zdania nie zmienię, co oczywiście nie oznacza, że każdy inny krem nie może być równie pyszny. Może być, gotuję ich wiele, bo nie zawsze jest czas na pieczenie buraczków, a apetyt na buraczkowy krem – bardzo często.
Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami?
Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.
Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.
Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami?
Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.
Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.
Komentarze 0