Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z buraków ze skwarkami
Krem z buraków ze skwarkami
Krem z buraków ze skwarkami
Krem z buraków ze skwarkami
Krem z buraków ze skwarkami
Krem z buraków ze skwarkami
Dodaj do CookBook

Krem z buraków ze skwarkami

(0)
41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki
1 
Nieduże winne jabłko
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
100  ml
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Ocet jabłkowy
2  łyżek
Masło
1  kawałek
Imbir
0.25  szklanka
Śmietanka
100  g
Boczek wędzony
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżka
Szczypior do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45 g
Wartość energetyczna
834.4 kcal
Tłuszcze
71.4 g
Białko
6.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Moim zdaniem najlepszy krem z buraków to ten z buraków pieczonych. Zdania nie zmienię, co oczywiście nie oznacza, że każdy inny krem nie może być równie pyszny. Może być, gotuję ich wiele, bo nie zawsze jest czas na pieczenie buraczków, a apetyt na buraczkowy krem – bardzo często.

Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami?

Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.

Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
  • Krok 2

    20 min
    Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
  • Krok 3

    7 min
    Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  • Krok 4

    8 min
    Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Krok 5

    1 min
    Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.
Krem z buraków ze skwarkami

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.

Krem z buraków ze skwarkami

Krok 2 z 5

Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.

Krem z buraków ze skwarkami

Krok 3 z 5

Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.

Krem z buraków ze skwarkami

Krok 4 z 5

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.

Krem z buraków ze skwarkami

Krok 5 z 5

Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

    Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

    3 godz 45 min Średni
  • Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

    Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu