Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

0
35min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Buraki
4 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Kawałek selera
1  kawałek
Por
2  ząbków
Czosnek w łupinkach
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Gałązka selera korzeniowego
3  gałązek
Natka pietruszki
1  l
Woda
4  łyżek
Śmietana 12% lub 18%
1 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Natka pietruszki do posypania zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.4 g
Węglowodany
27.46 g
Tłuszcze
2.67 g
Wartość energetyczna
147.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
2 min
Buraczki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na gotujący się wywar.
Krok 2
7 min
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, oddajemy do garnka z buraczkami.
Krok 3
2 min
Dodajemy do garnka z zupą pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach oraz świeże zioła i por związane nicią przeznaczoną do celów kulinarnych (zioła można też związać liściem pora).
Krok 4
20 min
Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
Krok 5
1 min
Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy.
Krok 6
1 min
Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie.
Krok 7
1 min
Śmietanę hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 8
1 min
Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 1 z 8

Buraczki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na gotujący się wywar.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, oddajemy do garnka z buraczkami.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 3 z 8

Dodajemy do garnka z zupą pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach oraz świeże zioła i por związane nicią przeznaczoną do celów kulinarnych (zioła można też związać liściem pora).

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 4 z 8

Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 5 z 8

Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 6 z 8

Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 7 z 8

Śmietanę hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.

Zupa buraczkowa ze śmietaną

Krok 8 z 8

Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjna zupa buraczkowa to kolejny klasyk kuchni polskiej. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie. Poza sezonem na młode warzywa, aby buraki zachowały swój kolor, warto ugotować je osobno i w łupinkach – potem wystarczy buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy. Zupa buraczkowa rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika