Zupa buraczkowa ze śmietaną
35min
Średni
6
Buraki
4
Ziemniaki
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Kawałek selera
1
kawałek
Por
2
ząbków
Czosnek w łupinkach
1
gałązka
Lubczyk
1
gałązka
Gałązka selera korzeniowego
3
gałązek
Natka pietruszki
1
l
Woda
3
łyżek
4
łyżek
Śmietana 12% lub 18%
1
Listek laurowy
3
kulek
Ziele angielskie
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1
szczypta
Cukier do smaku
trochę
Natka pietruszki do posypania zupy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.4 g
Węglowodany
27.46 g
Tłuszcze
2.67 g
Wartość energetyczna
147.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
2 min
Buraczki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na gotujący się wywar.
Krok 2
7 min
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, oddajemy do garnka z buraczkami.
Krok 3
2 min
Dodajemy do garnka z zupą pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach oraz świeże zioła i por związane nicią przeznaczoną do celów kulinarnych (zioła można też związać liściem pora).
Krok 4
20 min
Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
Krok 5
1 min
Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy.
Krok 6
1 min
Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie.
Krok 7
1 min
Śmietanę hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 8
1 min
Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjna zupa buraczkowa to kolejny klasyk kuchni polskiej. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie. Poza sezonem na młode warzywa, aby buraki zachowały swój kolor, warto ugotować je osobno i w łupinkach – potem wystarczy buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy. Zupa buraczkowa rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory. Smacznego!
Komentarze 0