Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

(0)
41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Grzyby leśne (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
200  ml
Śmietanka kremówka
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa
5 
Ziarna jałowca
5  gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.6 g
Wartość energetyczna
310.3 kcal
Tłuszcze
22 g
Białko
15.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebule obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 3

    10 min
    W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
  • Krok 4

    8 min
    Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 5

    10 min
    Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
  • Krok 6

    2 min
    Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 2 z 7

Cebule obierz i drobno posiekaj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 3 z 7

W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 5 z 7

Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 6 z 7

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 7 z 7

Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu