Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

(0)
41min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Grzyby leśne (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
200  ml
Śmietanka kremówka
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa
5 
Ziarna jałowca
5  gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.74 g
Węglowodany
18.65 g
Tłuszcze
22.04 g
Wartość energetyczna
310.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebule obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 3

    10 min
    W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
  • Krok 4

    8 min
    Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 5

    10 min
    Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
  • Krok 6

    2 min
    Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 2 z 7

Cebule obierz i drobno posiekaj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 3 z 7

W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 5 z 7

Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 6 z 7

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 7 z 7

Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Zupa z zielonego groszku i marchewki

    Zupa z zielonego groszku i marchewki

    36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu