Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Dodaj do CookBook

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki truflowe
1  szczypta
Sól
2  łyżek
Oliwa
1  pęczek
Dorodna botwinka z buraczkami
4 
Ziemniaki
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
4  łyżek
Śmietana
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
950  ml
Woda
0.5 
Cytryna
trochę
Świeży tymianek cytrynowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.8 g
Wartość energetyczna
188.7 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Każdego roku letnią porą obowiązkowo gotuję zupę z młodej botwiny. Tym razem dla odmiany postanowiłam przygotować ją jako zupę krem i efekt końcowy był dla mnie miłym zaskoczeniem, bo zupa ma piękny, soczyście czerwony kolor i świetnie smakuje.

Dodałam do niej czosnek niedźwiedzi, bo jest bardziej delikatny w smaku od tradycyjnego, a mój mąż niestety nie zje potrawy w której wyczuje czosnek. Dla mnie czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw i mamy tu mały rodzinny konflikt kulinarny 🙂

Krem z młodej botwinki podałam z chipsami z ziemniaków truflowych, które kupiłam w ogrodnictwie specjalizującym się w uprawie i sprzedaży tego typu produktów. Ziemniaki truflowe zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia. Są dużo mniejsze od tradycyjnych ziemniaków i bardziej podłużne. Mają piękny fioletowy kolor. Smakują dosyć podobnie jak znane nam wszystkim ziemniaki, choć jak dla mnie miały też nieco gorzki posmak.

Jeśli szukacie też innych przepisów z botwiną to polecam:

Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Botwinkę z ogórkiem

Barszcz wiosenny z botwinką

Chłodnik litewski z miętą

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych

    10 min
    Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Krok 2

    4 min
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.
  • Krok 3

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.
  • Krok 4

    25 min
    Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.
  • Krok 5 - krem z botwinki

    10 min
    Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.
  • Krok 8

    15 min
    Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).
  • Krok 9

    2 min
    Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.
  • Krok 10

    1 min
    Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych z 10

Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 2 z 10

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 3 z 10

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 4 z 10

Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 5 - krem z botwinki z 10

Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 6 z 10

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 7 z 10

Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 8 z 10

Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 9 z 10

Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 10 z 10

Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    1 godz 51 min Łatwy
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

    Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

    3 godz Średni
  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu