Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

(0)
6 godz
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
280  g
Cukier
4 
Jajko
25  g
Drożdże świeże (lub 8 g. suszonych)
200  ml
Woda
110  g
Rozpuszczone masło
150  g
Zimne masło do przełożenia ciasta
1  szczypta
Sól
300  g
Biały mak
150  g
Bakalie
trochę
Aromat migdałowy
200  g
Pokruszone herbatniki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
81.03 g
Tłuszcze
33.69 g
Wartość energetyczna
663.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rogale z białym makiem to przysmak nieodłącznie związany z dniem Świętego Marcina. Wywodzą się z Wielkopolski, ale z roku na rok zyskują popularność także w innych regionach. Sprawdź przepis i poznaj wyjątkowy smak tych rogali!

Przygotowanie

360 min
  • Ciasto - Krok 1

    10 min
    W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g. roztopionego masła, sól, 80 g. cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5min).
  • Krok 3

    45 min
    Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.
  • Krok 5

    3 min
    Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.
  • Krok 6

    60 min
    Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.
  • Krok 7

    60 min
    Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1cm. grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.
  • Nadzienie - Krok 8

    30 min
    Mak ugotuj w mleku przez ok. 30min.
  • Krok 9

    10 min
    Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. <br> Do maku dodaj ok. 200 g. cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. <br> Na końcu dodaj 50 g. rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg. uznania. Całość wymieszaj.
  • Krok 10

    15 min
    Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.
  • Krok 11

    60 min
    Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.
  • Krok 12

    30 min
    Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 20 - 30min. w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Ciasto - Krok 1 z 12

W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 2 z 12

Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g. roztopionego masła, sól, 80 g. cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5min).

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 3 z 12

Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 4 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 5 z 12

Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 6 z 12

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 7 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1cm. grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Nadzienie - Krok 8 z 12

Mak ugotuj w mleku przez ok. 30min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 9 z 12

Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. <br> Do maku dodaj ok. 200 g. cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. <br> Na końcu dodaj 50 g. rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg. uznania. Całość wymieszaj.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 10 z 12

Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 11 z 12

Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 12 z 12

Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 20 - 30min. w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu