Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g. roztopionego masła, sól, 80 g. cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5min).
Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.
Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1cm. grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.
Mak ugotuj w mleku przez ok. 30min.
Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. <br> Do maku dodaj ok. 200 g. cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. <br> Na końcu dodaj 50 g. rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg. uznania. Całość wymieszaj.
Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.
Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.
Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 20 - 30min. w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0