Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

(0)
6 godz
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
280  g
Cukier
4 
Jajko
25  g
Drożdże świeże (lub 8 g. suszonych)
200  ml
Woda
110  g
Rozpuszczone masło
150  g
Zimne masło do przełożenia ciasta
1  szczypta
Sól
300  g
Biały mak
150  g
Bakalie
trochę
Aromat migdałowy
200  g
Pokruszone herbatniki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
81.03 g
Tłuszcze
33.69 g
Wartość energetyczna
663.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

360 min
Ciasto - Krok 1
10 min
W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.
Krok 2
5 min
Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g. roztopionego masła, sól, 80 g. cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5min).
Krok 3
45 min
Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.
Krok 4
3 min
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.
Krok 5
3 min
Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.
Krok 6
60 min
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.
Krok 7
60 min
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1cm. grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.
Nadzienie - Krok 8
30 min
Mak ugotuj w mleku przez ok. 30min.
Krok 9
10 min
Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. <br> Do maku dodaj ok. 200 g. cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. <br> Na końcu dodaj 50 g. rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg. uznania. Całość wymieszaj.
Krok 10
15 min
Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.
Krok 11
60 min
Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.
Krok 12
30 min
Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 20 - 30min. w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Ciasto - Krok 1 z 12

W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 2 z 12

Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g. roztopionego masła, sól, 80 g. cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5min).

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 3 z 12

Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 4 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 5 z 12

Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 6 z 12

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 7 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1cm. grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Nadzienie - Krok 8 z 12

Mak ugotuj w mleku przez ok. 30min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 9 z 12

Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. <br> Do maku dodaj ok. 200 g. cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. <br> Na końcu dodaj 50 g. rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg. uznania. Całość wymieszaj.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 10 z 12

Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 11 z 12

Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 12 z 12

Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 20 - 30min. w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.

Rogale z białym makiem to przysmak nieodłącznie związany z dniem Świętego Marcina. Wywodzą się z Wielkopolski, ale z roku na rok zyskują popularność także w innych regionach. Sprawdź przepis i poznaj wyjątkowy smak tych rogali!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika