Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

(0)
6 godz
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
280  g
Cukier
4 
Jajko
25  g
Drożdże świeże (lub 8 g. suszonych)
200  ml
Woda
110  g
Rozpuszczone masło
150  g
Zimne masło do przełożenia ciasta
1  szczypta
Sól
300  g
Biały mak
150  g
Bakalie
trochę
Aromat migdałowy
200  g
Pokruszone herbatniki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
81.03 g
Tłuszcze
33.69 g
Wartość energetyczna
663.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rogale świętomarcińskie to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na terenie Poznania oraz całej Wielkopolski, dlatego warto spróbować ich chociaż raz w życiu! Trudno sobie wyobrazić pyszną przekąskę bez tych rogali. Przygotujesz je w krótkim czasie, a co najważniejsze nie będą Ci potrzebne żadne zaawansowane umiejętności. Do wspólnych przygotowań zaproś swoje dzieci lub rodzinę, a zapewnicie sobie olbrzymią frajdę i zacieśnicie rodzinne więzi!


Rogale z białym makiem - pyszne, dla dorosłych i dzieci, na każdą porę dnia

Rogale z białym makiem są nie tylko pyszne, ale też delikatne i jedyne w swoim rodzaju. To idealna forma przekąski dla dorosłych, jak i dla dzieci, na każdą porę dnia. Możesz je zaserwować w ramach drugiego śniadania oraz podwieczorku. Twoje pociechy mogą je ze sobą zabrać do szkoły, umieszczając je w szkolnym pudełku i zjeść w trakcie przerwy. Jeśli masz taką ochotę, zabierz rogale w podróż komunikacją miejską lub też do pracy. Wszystko zależy od Ciebie! Rogale zaskoczą Cię swoim nietuzinkowym smakiem oraz uniwersalnością. Jednocześnie przepis na rogale marcińskie z białym makiem jest prosty i uzależniony od Twoich osobistych preferencji kulinarnych. Ważnymi składnikami są mak, cukier wanilinowy WINIARY, bakalie oraz aromat migdałowy. To właśnie dzięki tym składnikom rogale są wyśmienite i zasmakują każdej osobie, której je wręczysz.


Rogale świętomarcińskie - do kawy, herbaty lub ulubionego napoju

Rogale świętomarcińskie mogą Ci towarzyszyć praktycznie każdego dnia. Potraktuj je jako oryginalny deser i spożyj do kawy, herbaty lub ulubionego napoju. W ten sposób rogale zaczną Ci się rozpływać w ustach, a niesamowity smak pozostanie w Twoich kubkach smakowych na długi czas! Rogale z białym makiem cały czas zyskują na popularności i nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ możesz je łatwo i szybko przygotować, a potem spożywać przez co najmniej kilka dni (jeśli przygotujesz kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk). Te rogale przeniosą Cię do błogiej krainy dzieciństwa i przypomną Ci dawne smaki, o których być może na pewien moment zapomniałeś. Podaruj sobie i bliskim niecodzienną przekąskę, która na stałe pojawi się w Twoim mieszkaniu, a później będziesz ją serwować na co dzień, na spotkaniach ze znajomymi oraz w okresie świątecznym. Mogłoby się wydawać, że to dość skomplikowana i trudna w przygotowaniu przekąska, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Przekonaj się o tym na własnej skórze i przygotuj je w swojej kuchni, a zobaczysz, że nie będzie to od Ciebie wymagało większych nakładów energii.

Przygotowanie

360 min
  • Ciasto - Krok 1

    10 min
    W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g roztopionego masła, sól, 80 g cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5 min).
  • Krok 3

    45 min
    Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.
  • Krok 5

    3 min
    Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.
  • Krok 6

    60 min
    Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h.
  • Krok 7

    60 min
    Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.
  • Nadzienie - Krok 8

    30 min
    Mak ugotuj w mleku przez ok. 30 min.
  • Krok 9

    10 min
    Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. Do maku dodaj ok. 200 g cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj 50 g rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg uznania. Całość wymieszaj.
  • Krok 10

    15 min
    Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok. 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.
  • Krok 11

    60 min
    Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.
  • Krok 12

    30 min
    Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 20 - 30 min w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Ciasto - Krok 1 z 12

W misce wymieszaj wodę o temp. pokojowej z drożdżami i odrobiną cukru. Odstaw na 10 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 2 z 12

Po tym czasie dodaj mąkę, 1 jajko, 60 g roztopionego masła, sól, 80 g cukru i cukier wanilinowy. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5 min).

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 3 z 12

Wyrobione ciasto odstaw w przykrytej misce do wyrośnięcia na minimum 45 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 4 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując odrobiną mąki. Następnie na połowę placka zetrzyj na grubej tarce zimne masło tak, aby równomiernie przykryło połowę ciasta.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 5 z 12

Starte masło przykryj pozostałym ciastem tak, aby zamknąć całe w środku. Dokładnie zagnieć brzegi, aby masło nie wyleciało, a następnie całość złóż w 1/3 długości do środka. Pozostałą częścią ciasta przykryj wcześniej złożony kawałek.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 6 z 12

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 7 z 12

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm grubość i złóż ponownie - jak w poprzednim wypadku. Na końcu zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie proces powtórz.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Nadzienie - Krok 8 z 12

Mak ugotuj w mleku przez ok. 30 min.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 9 z 12

Mak dokładnie odsącz i zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub mocnego malaksera. Każde ziarenko maku powinno być rozgniecione – wtedy mak jest dobrze zmielony. Do maku dodaj ok. 200 g cukru, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy oraz pozostałe bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj 50 g rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz aromat migdałowy wg uznania. Całość wymieszaj.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 10 z 12

Zimne ciasto rozwałkuj do grubości ok. 0,5 cm. Wytnij z niego długie trójkąty. Na szerszy koniec każdego z nich nałóż masę makową, a następnie całość zwiń do połowy długości. W połowie natnij rogalik prostopadle na środku i zroluj całość do końca lekko zawijając końcówki.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 11 z 12

Tak przygotowane rogaliki odstaw na min. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub folią.

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Krok 12 z 12

Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 20 - 30 min w zależności od wielkości. Podawaj udekorowane lukrem i orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Łatwa babka a’la panettone

    Łatwa babka a’la panettone

    4 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu