Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy

Barszcz biały grzybowy

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone podgrzybki
2  szklanek
Zakwas na barszcz biały
2  kostek
Bulion grzybowy WINIARY
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
trochę
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.46 g
Węglowodany
12.08 g
Tłuszcze
2.06 g
Wartość energetyczna
85.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    2 min
    Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
  • Krok 2

    6 min
    Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    2 min
    Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
  • Krok 5

    4 min
    Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
  • Krok 6

    1 min
    Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.
Barszcz biały grzybowy

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.

Barszcz biały grzybowy

Krok 2 z 6

Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 3 z 6

Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

Barszcz biały grzybowy

Krok 4 z 6

Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).

Barszcz biały grzybowy

Krok 5 z 6

Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 6 z 6

Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    2 godz 29 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

    Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

    2 godz 2 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu