Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Barszcz biały grzybowy
Dodaj do CookBook

Barszcz biały grzybowy

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone podgrzybki
2  szklanek
Zakwas na barszcz biały
2  kostek
Bulion grzybowy WINIARY
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
trochę
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.1 g
Wartość energetyczna
85.7 kcal
Tłuszcze
2.1 g
Białko
4.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    2 min
    Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
  • Krok 2

    6 min
    Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    2 min
    Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
  • Krok 5

    4 min
    Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
  • Krok 6

    1 min
    Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.
Barszcz biały grzybowy

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.

Barszcz biały grzybowy

Krok 2 z 6

Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 3 z 6

Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

Barszcz biały grzybowy

Krok 4 z 6

Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).

Barszcz biały grzybowy

Krok 5 z 6

Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 6 z 6

Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu