Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały grzybowy

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Suszone podgrzybki
2  szklanek
Zakwas na barszcz biały
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
trochę
Świeża natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.02 g
Węglowodany
12.09 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
68.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
2 min
Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
Krok 2
6 min
Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
Krok 3
30 min
Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
2 min
Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
Krok 5
4 min
Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
Krok 6
1 min
Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.
Barszcz biały grzybowy

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.

Barszcz biały grzybowy

Krok 2 z 6

Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 3 z 6

Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

Barszcz biały grzybowy

Krok 4 z 6

Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).

Barszcz biały grzybowy

Krok 5 z 6

Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.

Barszcz biały grzybowy

Krok 6 z 6

Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.

Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha