Barszcz biały grzybowy
45min
Łatwy
100
g
Suszone podgrzybki
2
szklanek
Zakwas na barszcz biały
2
Listek laurowy
3
kulek
Ziele angielskie
2
ząbków
trochę
Świeża natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.02 g
Węglowodany
12.09 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
68.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
2 min
Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
Krok 2
6 min
Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
Krok 3
30 min
Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
2 min
Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
Krok 5
4 min
Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
Krok 6
1 min
Barszcz biały grzybowy podajemy z uszkami, posypujemy natką.
Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.
Komentarze 0