Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
34min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.45 g
Węglowodany
10.36 g
Tłuszcze
16.31 g
Wartość energetyczna
239.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
4 min
Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
16 min
Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
Krok 3
3 min
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
Krok 4
4 min
Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
3 min
Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.
Prosta zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami. Znacie ją z dzieciństwa? Zupa w sam raz na postne dni, skromna, a przy tym naprawdę ma coś w sobie. Pewnie dlatego, że w tak wielu tradycyjnych domach jada się śledzie ze śmietaną i ziemniakami, a ta zupa śledziowa to tylko krok dalej – w stronę jeszcze lepszego smaku!
Podstawą zupy śledziowej jest kefir i gęsta śmietana, które doskonale łączą się z prostym wywarem i wymoczonymi śledziami. Zupa śledziowa najlepiej smakuje, kiedy na łyżkę nabiera się kawałek gorącego ziemniaka i zanurza się go w zimnej zupie. Smacznego! :)
Ziemniaki podawane osobno sprawdzą się nie tylko przy zupie śledziowej. A jeśli masz ochotę na inny dodatek? Sprawdź nasze przepisy na pierożki, pulpety, chipsy i wiele innych pyszności do zupy!
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Pieczone pierożki do barszczu
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Domowe paluszki grissini
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
…i wiele, wiele innych!
Podstawą zupy śledziowej jest kefir i gęsta śmietana, które doskonale łączą się z prostym wywarem i wymoczonymi śledziami. Zupa śledziowa najlepiej smakuje, kiedy na łyżkę nabiera się kawałek gorącego ziemniaka i zanurza się go w zimnej zupie. Smacznego! :)
Ziemniaki podawane osobno sprawdzą się nie tylko przy zupie śledziowej. A jeśli masz ochotę na inny dodatek? Sprawdź nasze przepisy na pierożki, pulpety, chipsy i wiele innych pyszności do zupy!
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Pieczone pierożki do barszczu
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Domowe paluszki grissini
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
…i wiele, wiele innych!
Komentarze 0