Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

(1)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
6 filetów ze śledzi
0.5  l
Woda
200  g
Gęsty kefir
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
100  g
Gęsta śmietana
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
2 
Liść laurowy
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.6 g
Wartość energetyczna
248.2 kcal
Tłuszcze
16.3 g
Białko
13.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa śledziowa z ziemniakami to bardzo oryginalna propozycja zupy. Przepis ten nie jest tak popularny jak na tradycyjne zupy tj. rosół i pomidorowa, ale są osoby, które znają go doskonale. Część z tych osób bardzo dobrze wspomina ten specjał z okresu dzieciństwa. Niezależnie od tego, warto wypróbować przepisu od WINIARY. Jest prosty i szybki do wykonania, a jego główną zaletą są niesamowite walory smakowe. Połączenie tak znanych ryb jak śledzie z ziemniakami jest bardziej znane z sałatek, dlatego taka zupa będzie oryginalną propozycją i pójściem o krok dalej w eksperymentach kulinarnych. To z pewnością obowiązkowa propozycja dla fanów śledzi, ponieważ smak tej ryby jest dominujący w tej zupie. Ucieszy ona również miłośników zup, którzy szukają nowej i oryginalnej propozycji w swoim menu, a naprawdę warto wzbogacić ją o tak unikalny smak!

Zupa śledziowa ze śmietaną
Śledzie są uwielbianym rarytasem w polskich domach, a najczęściej łączy się je właśnie z ziemniakami i śmietaną w kultowej sałatce śledziowej. Bazą tej zupy są kefir i gęsta śmietana, co kojarzy się ze smakiem słynnej sałatki śledziowej. Odmianą jest jednak sposób jej podawania, ponieważ chłodna baza doskonale będzie się komponowała z gorącymi ziemniakami. Takie połączenie na pewno wpłynie również pozytywnie na wydobycie głębi smaku. Zupa śledziowa ze śmietaną stanie się prawdziwym hitem kulinarnym w każdym domu! Można ją serwować na wiele okazji, a większość osób doceni z pewnością jej szybki czas przygotowania, ponieważ wystarczy zaledwie 30 minut, aby przygotować tę zupę! Taka potrawa jest doskonałą i bardziej pożywną dla sałatki, dlatego warto, aby w menu zagościła zupa śledziowa. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia w każdej kuchni. Bazuje na prostych składnikach, jednak pomimo tego zachwyca bogactwem smaków!

Zupa śledziowa - przepis na co dzień i od święta Przepis na zupę śledziową może być zarówno częścią codziennego menu, jak i propozycji serwowanych na wyjątkowe okazje i święta. Szczególnie nawiązując do tej ostatniej opcji, jest często określany jako zupa śledziowa wigilijna. Nic dziwnego, ponieważ ryby, a w tym śledzie są stałym elementem wigilijnego menu w niemalże każdym polskim domu! Taka wersja potrawy jest również doskonałą propozycją dania głównego nie tylko w wigilijny wieczór, ale może być serwowana w trakcie różnego rodzaju okoliczności. Warto rozważyć taki akcent smakowy wszędzie tam, gdzie cenione są różnego rodzaju propozycje rybne i eksperymenty kulinarne, a także głębia smaku.

Ziemniaki podawane osobno sprawdzą się nie tylko przy zupie śledziowej. A jeśli masz ochotę na inny dodatek? Sprawdź nasze przepisy na pierożki, pulpety, chipsy i wiele innych pyszności do zupy!
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Pieczone pierożki do barszczu
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Domowe paluszki grissini
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    4 min
    Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    16 min
    Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
  • Krok 4

    4 min
    Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 1 z 5

Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 2 z 5

Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 3 z 5

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 4 z 5

Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 5 z 5

Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Jolik

Prawidłowo powinno się cebulę pogotować chwilę z przyprawami a podawać z ziemniakami w mundurkach, no i śledzie powinny być solone najlepiej z mleczem, który po utarciu z odrobiną cukru ląduje w zupie... przepis kuchni łódzkiej.
Anonim (niezweryfikowany) 02/07/2023-02:20 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu