Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

(0)
34min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
6 filetów ze śledzi
0.5  l
Woda
200  g
Gęsty kefir
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
100  g
Gęsta śmietana
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
2 
Liść laurowy
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.4 g
Węglowodany
12.64 g
Tłuszcze
16.32 g
Wartość energetyczna
248.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa śledziowa z ziemniakami to bardzo oryginalna propozycja zupy. Przepis ten nie jest tak popularny jak na tradycyjne zupy tj. rosół i pomidorowa, ale są osoby, które znają go doskonale. Część z tych osób bardzo dobrze wspomina ten specjał z okresu dzieciństwa. Niezależnie od tego, warto wypróbować przepisu od WINIARY. Jest prosty i szybki do wykonania, a jego główną zaletą są niesamowite walory smakowe. Połączenie tak znanych ryb jak śledzie z ziemniakami jest bardziej znane z sałatek, dlatego taka zupa będzie oryginalną propozycją i pójściem o krok dalej w eksperymentach kulinarnych. To z pewnością obowiązkowa propozycja dla fanów śledzi, ponieważ smak tej ryby jest dominujący w tej zupie. Ucieszy ona również miłośników zup, którzy szukają nowej i oryginalnej propozycji w swoim menu, a naprawdę warto wzbogacić ją o tak unikalny smak!

Zupa śledziowa ze śmietaną
Śledzie są uwielbianym rarytasem w polskich domach, a najczęściej łączy się je właśnie z ziemniakami i śmietaną w kultowej sałatce śledziowej. Bazą tej zupy są kefir i gęsta śmietana, co kojarzy się ze smakiem słynnej sałatki śledziowej. Odmianą jest jednak sposób jej podawania, ponieważ chłodna baza doskonale będzie się komponowała z gorącymi ziemniakami. Takie połączenie na pewno wpłynie również pozytywnie na wydobycie głębi smaku. Zupa śledziowa ze śmietaną stanie się prawdziwym hitem kulinarnym w każdym domu! Można ją serwować na wiele okazji, a większość osób doceni z pewnością jej szybki czas przygotowania, ponieważ wystarczy zaledwie 30 minut, aby przygotować tę zupę! Taka potrawa jest doskonałą i bardziej pożywną dla sałatki, dlatego warto, aby w menu zagościła zupa śledziowa. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia w każdej kuchni. Bazuje na prostych składnikach, jednak pomimo tego zachwyca bogactwem smaków!

Zupa śledziowa - przepis na co dzień i od święta Przepis na zupę śledziową może być zarówno częścią codziennego menu, jak i propozycji serwowanych na wyjątkowe okazje i święta. Szczególnie nawiązując do tej ostatniej opcji, jest często określany jako zupa śledziowa wigilijna. Nic dziwnego, ponieważ ryby, a w tym śledzie są stałym elementem wigilijnego menu w niemalże każdym polskim domu! Taka wersja potrawy jest również doskonałą propozycją dania głównego nie tylko w wigilijny wieczór, ale może być serwowana w trakcie różnego rodzaju okoliczności. Warto rozważyć taki akcent smakowy wszędzie tam, gdzie cenione są różnego rodzaju propozycje rybne i eksperymenty kulinarne, a także głębia smaku.

Ziemniaki podawane osobno sprawdzą się nie tylko przy zupie śledziowej. A jeśli masz ochotę na inny dodatek? Sprawdź nasze przepisy na pierożki, pulpety, chipsy i wiele innych pyszności do zupy!
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Pieczone pierożki do barszczu
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Domowe paluszki grissini
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    4 min
    Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    16 min
    Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
  • Krok 4

    4 min
    Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.
Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 1 z 5

Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 2 z 5

Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 3 z 5

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 4 z 5

Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Krok 5 z 5

Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jolik

Prawidłowo powinno się cebulę pogotować chwilę z przyprawami a podawać z ziemniakami w mundurkach, no i śledzie powinny być solone najlepiej z mleczem, który po utarciu z odrobiną cukru ląduje w zupie... przepis kuchni łódzkiej.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledzie w sosie musztardowym

    Śledzie w sosie musztardowym

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu