Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa śledziowa z ziemniakami to bardzo oryginalna propozycja zupy. Przepis ten nie jest tak popularny jak na tradycyjne zupy tj. rosół i pomidorowa, ale są osoby, które znają go doskonale. Część z tych osób bardzo dobrze wspomina ten specjał z okresu dzieciństwa. Niezależnie od tego, warto wypróbować przepisu od WINIARY. Jest prosty i szybki do wykonania, a jego główną zaletą są niesamowite walory smakowe. Połączenie tak znanych ryb jak śledzie z ziemniakami jest bardziej znane z sałatek, dlatego taka zupa będzie oryginalną propozycją i pójściem o krok dalej w eksperymentach kulinarnych. To z pewnością obowiązkowa propozycja dla fanów śledzi, ponieważ smak tej ryby jest dominujący w tej zupie. Ucieszy ona również miłośników zup, którzy szukają nowej i oryginalnej propozycji w swoim menu, a naprawdę warto wzbogacić ją o tak unikalny smak!
Zupa śledziowa ze śmietaną
Śledzie są uwielbianym rarytasem w polskich domach, a najczęściej łączy się je właśnie z ziemniakami i śmietaną w kultowej sałatce śledziowej. Bazą tej zupy są kefir i gęsta śmietana, co kojarzy się ze smakiem słynnej sałatki śledziowej. Odmianą jest jednak sposób jej podawania, ponieważ chłodna baza doskonale będzie się komponowała z gorącymi ziemniakami. Takie połączenie na pewno wpłynie również pozytywnie na wydobycie głębi smaku. Zupa śledziowa ze śmietaną stanie się prawdziwym hitem kulinarnym w każdym domu! Można ją serwować na wiele okazji, a większość osób doceni z pewnością jej szybki czas przygotowania, ponieważ wystarczy zaledwie 30 minut, aby przygotować tę zupę! Taka potrawa jest doskonałą i bardziej pożywną dla sałatki, dlatego warto, aby w menu zagościła zupa śledziowa. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia w każdej kuchni. Bazuje na prostych składnikach, jednak pomimo tego zachwyca bogactwem smaków!
Zupa śledziowa - przepis na co dzień i od świętaPrzepis na zupę śledziową może być zarówno częścią codziennego menu, jak i propozycji serwowanych na wyjątkowe okazje i święta. Szczególnie nawiązując do tej ostatniej opcji, jest często określany jako zupa śledziowa wigilijna. Nic dziwnego, ponieważ ryby, a w tym śledzie są stałym elementem wigilijnego menu w niemalże każdym polskim domu! Taka wersja potrawy jest również doskonałą propozycją dania głównego nie tylko w wigilijny wieczór, ale może być serwowana w trakcie różnego rodzaju okoliczności. Warto rozważyć taki akcent smakowy wszędzie tam, gdzie cenione są różnego rodzaju propozycje rybne i eksperymenty kulinarne, a także głębia smaku.
Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
16 min
Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
Krok 3
3 min
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
Krok 4
4 min
Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
3 min
Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.
Krok 1
z
5
Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
5
Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
Krok 3
z
5
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
Krok 4
z
5
Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
z
5
Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Jolik
Prawidłowo powinno się cebulę pogotować chwilę z przyprawami a podawać z ziemniakami w mundurkach, no i śledzie powinny być solone najlepiej z mleczem, który po utarciu z odrobiną cukru ląduje w zupie... przepis kuchni łódzkiej.
Komentarze 1