Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
2 godz 23 min
Średni
50
g
Kasza gryczana palona
1
Ziemniaki małe
1
Cebula mała
2
ząbków
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
3
łyżeczek
Przyprawa z suszonych pieczarek lub sproszkowane grzyby leśne
2
łyżek
Oliwa
0.5
kg
Mąka pszenna (u mnie tortowa)
50
g
Świeże drożdże piekarskie
1
łyżeczka
Cukier
1
szklanka
Woda ciepła
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Sól
1
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
5.35 g
Węglowodany
26.53 g
Tłuszcze
4.63 g
Wartość energetyczna
159.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
143 min
Krok 1 - Farsz z kaszy gryczanej
15 min
Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Krok 2
20 min
Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).
Krok 3
12 min
Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 4
6 min
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem
5 min
W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
Krok 6
5 min
Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.
Krok 7
30 min
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Krok 8
5 min
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.
Krok 9
20 min
Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.
Krok 10
25 min
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.
Aromatyczny czysty barszcz i bułeczki z farszem z kaszy gryczanej o grzybowym aromacie. Czego chcieć więcej? Bułeczki z farszem rosną w piecu jak na drożdżach. Tak jak apetyt na nie. Bułeczki drożdżowe pysznie nafaszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem przyprawy pieczarkowej będą świetnym uzupełnieniem barszczu, także tego wigilijnego.
Sprawdź też inne przepisy z kaszą gryczaną:
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Sprawdź też inne przepisy z kaszą gryczaną:
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Komentarze 0