Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

0
2 godz 23 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  g
Kasza gryczana palona
1 
Ziemniaki małe
1 
Cebula mała
2  ząbków
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
3  łyżeczek
Przyprawa z suszonych pieczarek lub sproszkowane grzyby leśne
2  łyżek
Oliwa
0.5  kg
Mąka pszenna (u mnie tortowa)
50  g
Świeże drożdże piekarskie
1  łyżeczka
Cukier
1  szklanka
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.35 g
Węglowodany
26.53 g
Tłuszcze
4.63 g
Wartość energetyczna
159.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

143 min
Krok 1 - Farsz z kaszy gryczanej
15 min
Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Krok 2
20 min
Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).
Krok 3
12 min
Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 4
6 min
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem
5 min
W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
Krok 6
5 min
Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.
Krok 7
30 min
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Krok 8
5 min
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.
Krok 9
20 min
Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.
Krok 10
25 min
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 1 - Farsz z kaszy gryczanej z 10

Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 2 z 10

Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 3 z 10

Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 4 z 10

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 5 - Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem z 10

W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 6 z 10

Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 7 z 10

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 8 z 10

Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 9 z 10

Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 10 z 10

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.

Aromatyczny czysty barszcz i bułeczki z farszem z kaszy gryczanej o grzybowym aromacie. Czego chcieć więcej? Bułeczki z farszem rosną w piecu jak na drożdżach. Tak jak apetyt na nie. Bułeczki drożdżowe pysznie nafaszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem przyprawy pieczarkowej będą świetnym uzupełnieniem barszczu, także tego wigilijnego.

Sprawdź też inne przepisy z kaszą gryczaną:
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika