Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

(0)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta modra (0,5 kg)
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło klarowane
2 
Mała gruszki (u mnie Konferencja)
0.9  l
Wywar warzywny
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska, pieprz biały i cukier do doprawienia
1  g
Wrzątek
1  szklanka
Ciecierzyca (z puszki lub namoczona przez noc i ugotowana)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Papryka chili
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.9 g
Węglowodany
51.71 g
Tłuszcze
17.38 g
Wartość energetyczna
374.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W tradycyjnych przepisach kuchni polskiej miejsce kapusty modrej przypada zazwyczaj obok pieczonych mięs i klusek śląskich, w postaci surówki lub kapusty duszonej z dodatkiem boczku lub na słodko z jabłkiem i rodzynkami. W dzieciństwie podbiła moje serce właśnie na słodko. Dziś, zainspirowana kuchnią sąsiedzką, serwuję kapustę modrą w charakterze pierwszego dania, czyli jako krem z modrej kapusty. Jeśli kochacie czerwoną kapustę, ugotujcie mój krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    1 min
    Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 2

    2 min
    Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.
  • Krok 3

    5 min
    Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).
  • Krok 4

    1 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 5

    10 min
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    40 min
    Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 9

Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 9

Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 9

Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 9

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 9

Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 9

Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 8 z 9

Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 9 z 9

Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu