Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Dodaj do CookBook

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

(0)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta modra (0,5 kg)
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło klarowane
2 
Mała gruszki (u mnie Konferencja)
0.9  l
Wywar warzywny
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska, pieprz biały i cukier do doprawienia
1  g
Wrzątek
1  szklanka
Ciecierzyca (z puszki lub namoczona przez noc i ugotowana)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Papryka chili
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.7 g
Wartość energetyczna
374.4 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W tradycyjnych przepisach kuchni polskiej miejsce kapusty modrej przypada zazwyczaj obok pieczonych mięs i klusek śląskich, w postaci surówki lub kapusty duszonej z dodatkiem boczku lub na słodko z jabłkiem i rodzynkami. W dzieciństwie podbiła moje serce właśnie na słodko. Dziś, zainspirowana kuchnią sąsiedzką, serwuję kapustę modrą w charakterze pierwszego dania, czyli jako krem z modrej kapusty. Jeśli kochacie czerwoną kapustę, ugotujcie mój krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    1 min
    Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 2

    2 min
    Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.
  • Krok 3

    5 min
    Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).
  • Krok 4

    1 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 5

    10 min
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    40 min
    Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 9

Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 9

Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 9

Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 9

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 9

Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 9

Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 8 z 9

Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 9 z 9

Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i cebuli

    Zupa krem z pora i cebuli

    39 min Łatwy
  • Krem z papryki z rozmarynem

    Krem z papryki z rozmarynem

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu