Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

(0)
13 godz 47 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3.5  szklanek
Mąka tortowa
1  szklanka
Żółtko
1  szczypta
Sól ziołowa
trochę
Pieprz biały
7  łyżek
Masło
1  szklanka
Woda gorąca
1 
Cebula biała duża
5  szklanek
Suszone grzyby
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz ziołowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.26 g
Węglowodany
10.51 g
Tłuszcze
17.16 g
Wartość energetyczna
223.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każda z nas ma własny sprawdzony przepis na uszka do barszczu. Sekretne receptury na idealne ciasto, ulubione dodatki do farszu, a czasem i własny sposób lepienia uszek! U mnie w domu lepienie małych, zgrabnych uszek, to zabawa dla całej rodziny – szczególnie dzieci przepadają za tym, bo wyrabianie ciasta, to trochę jak ugniatanie plasteliny.

Przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej, kiedy należy namoczyć suszone grzyby. Zazwyczaj też wyjmuję wcześniej wszystkie składniki do ciasta (poza żółtkiem), aby miały jednakową temperaturę. Masło powinno być miękkie. Jeśli zapomnicie je wcześniej wyjąć z lodówki, to można rozpuścić je w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami miksera z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych, to bardzo szybko przygotujecie idealne ciasto na uszka nie brudząc dłoni, ale ręczne wyrabianie ciasta to naprawdę niezła zabawa.

Przygotowanie

827 min
  • Krok 1 - Farsz

    720 min
    Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .
  • Krok 4

    3 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • Krok 5

    5 min
    Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.
  • Krok 6 - Ciasto

    8 min
    Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.
  • Krok 7

    30 min
    Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.
  • Krok 9

    15 min
    Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.
  • Krok 10

    3 min
    Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.
  • Krok 11

    5 min
    Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.
  • Krok 12

    5 min
    Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.
  • Krok 13

    5 min
    Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.
  • Krok 14

    12 min
    Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe
Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 1 - Farsz z 14

Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 2 z 14

Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 3 z 14

Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 4 z 14

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 5 z 14

Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 6 - Ciasto z 14

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 7 z 14

Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 8 z 14

Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 9 z 14

Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 10 z 14

Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 11 z 14

Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 12 z 14

Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 13 z 14

Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

Krok 14 z 14

Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ravioli z prawdziwkami

    Ravioli z prawdziwkami

    1 godz 45 min Średni
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu