Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Uszka z barszczem czerwonym
Dodaj do CookBook

Uszka z barszczem czerwonym

(0)
13 godz 50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3.5  szklanek
Mąka tortowa
1  szklanka
Żółtko
1  szczypta
Sól ziołowa
trochę
Pieprz biały
7  łyżek
Masło
1  szklanka
Woda gorąca
1 
Cebula biała duża
5  szklanek
Suszone grzyby
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz ziołowy
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.8 g
Wartość energetyczna
244 kcal
Tłuszcze
17.2 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każda z nas ma własny sprawdzony przepis na uszka do barszczu. Sekretne receptury na idealne ciasto, ulubione dodatki do farszu, a czasem i własny sposób lepienia uszek! U mnie w domu lepienie małych, zgrabnych uszek, to zabawa dla całej rodziny – szczególnie dzieci przepadają za tym, bo wyrabianie ciasta, to trochę jak ugniatanie plasteliny.

Przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej, kiedy należy namoczyć suszone grzyby. Zazwyczaj też wyjmuję wcześniej wszystkie składniki do ciasta (poza żółtkiem), aby miały jednakową temperaturę. Masło powinno być miękkie. Jeśli zapomnicie je wcześniej wyjąć z lodówki, to można rozpuścić je w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami miksera z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych, to bardzo szybko przygotujecie idealne ciasto na uszka nie brudząc dłoni, ale ręczne wyrabianie ciasta to naprawdę niezła zabawa.

Przygotowanie

830 min
  • Krok 1 - Farsz

    720 min
    Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .
  • Krok 4

    3 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • Krok 5

    5 min
    Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.
  • Krok 6 - Ciasto

    8 min
    Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.
  • Krok 7

    30 min
    Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.
  • Krok 9

    15 min
    Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.
  • Krok 10

    3 min
    Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.
  • Krok 11

    5 min
    Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.
  • Krok 12

    5 min
    Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.
  • Krok 13

    5 min
    Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.
  • Krok 14

    12 min
    Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe
  • Krok 15

    3 min
    Gotowe uszka podawaj z Barszczem czerwonym WINIARY, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Uszka z barszczem czerwonym

Krok 1 - Farsz z 15

Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 2 z 15

Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 3 z 15

Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 4 z 15

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 5 z 15

Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 6 - Ciasto z 15

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 7 z 15

Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 8 z 15

Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 9 z 15

Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 10 z 15

Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 11 z 15

Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 12 z 15

Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 13 z 15

Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 14 z 15

Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe

Uszka z barszczem czerwonym

Krok 15 z 15

Gotowe uszka podawaj z Barszczem czerwonym WINIARY, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    33 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu