Kutia wigilijna to prawdopodobnie najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna.
Co to jest kutia wigilijna? To w zasadzie głównie pszenica i mak, ale wzbogacone o pyszne i bardzo aromatyczne dodatki. Wśród nich są przede wszystkim bakalie, orzechy włoskie, migdały i smażona skórka pomarańczowa. Do kutii wigilijnej gospodynie dodają także mleko i miód. Słodki przysmak bożonarodzeniowy z pewnością zyska unikalny smak i aromat, jeśli dodasz do niego Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli brakuje Ci smaku świąt na co dzień, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej nie tylko od święta – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy dodaj do maku okrągłe herbatniki.
Skąd pochodzi kutia wigilijna?
Przepis na kutię wigilijną ma swoje korzenie na Wschodzie Europy. To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej i litewskiej. W Polsce głównie gospodynie mieszkające we wschodniej części kraju przygotowują ten specjał na wigilijny stół. Podstawą kutii jest pszenica obtłuczona z łuski, do której dodajemy mak, bakalie, orzechy, miód i migdały. Niekiedy składnikiem wigilijnej kutii jest mleko lub śmietanka, którą polewa się gotowe danie. Co ciekawe, istnieje także kutia przygotowana na słono, która jest pozbawiona miodu i bakalii.
Kutia wigilijna - przepis krok po kroku
Jak zrobić kutię wigilijną? Przygotowanie tego specjału jest dość czasochłonne, dlatego zacznij od etapów wymagających najwięcej pracy. Na samym początku przepłucz mak, zalej go wrzącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Wystudź ugotowany mak, a następnie zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia. W międzyczasie możesz zacząć gotować uprzednio umytą pszenicę. Ugotowane zboże odcedź z nadmiaru wody i ostudź. Umyj też rodzynki i odsącz je. Następnie zabierz się za przygotowanie syropu z rozpuszczonego w wodzie cukru. Rozpuść też miód i wymieszaj go z pszenicą, makiem oraz cukrowym syropem. Do słodkiej masy dodaj bakalie i przesmażoną skórkę z pomarańczy. Całość dopraw cukrem wanilinowym WINIARY i odstaw do schłodzenia.
Słodka kutia - przepis na przysmak na cały rok
Jeżeli masz dużo czasu, przygotuj kutię dzień przed podaniem jej na stół. Słodka masa pszeniczno-bakaliowa zabłyśnie wachlarzem różnorodnych smaków, zachwycając Twoich gości.
Kutia jest jedną z Twoich ulubionych słodkich potraw? Przygotuj sobie ten przysmak bez okazji jako wariację na temat tradycyjnej kutii. Aby przyspieszyć przygotowywanie, pomiń łuskanie pszenicy i wyczaruj mak z bakaliami i miodem, którym możesz zaskoczyć swoich gości w porze deseru. Pszenicę w tym deserze możesz zastąpić pokruszonymi biszkoptami, które nadadzą tej słodkiej przekąsce niespotykany smak.
Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>
Komentarze 1