Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kutia wigilijna - jak zrobić?

Kutia wigilijna - jak zrobić?

(5)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  szklanek
Mak
500  g
Pszenica
2  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Miód
0.5  szklanka
Rodzynki
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
0.5  szklanka
Migdały
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.24 g
Węglowodany
215.71 g
Tłuszcze
46.84 g
Wartość energetyczna
1337.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kutia wigilijna to prawdopodobnie najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. Co to jest kutia wigilijna? To w zasadzie głównie pszenica i mak, ale wzbogacone o pyszne i bardzo aromatyczne dodatki. Wśród nich są przede wszystkim bakalie, orzechy włoskie, migdały i smażona skórka pomarańczowa. Do kutii wigilijnej gospodynie dodają także mleko i miód. Słodki przysmak bożonarodzeniowy z pewnością zyska unikalny smak i aromat, jeśli dodasz do niego Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli brakuje Ci smaku świąt na co dzień, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej nie tylko od święta – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy dodaj do maku okrągłe herbatniki.

Skąd pochodzi kutia wigilijna?
Przepis na kutię wigilijną ma swoje korzenie na Wschodzie Europy. To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej i litewskiej. W Polsce głównie gospodynie mieszkające we wschodniej części kraju przygotowują ten specjał na wigilijny stół. Podstawą kutii jest pszenica obtłuczona z łuski, do której dodajemy mak, bakalie, orzechy, miód i migdały. Niekiedy składnikiem wigilijnej kutii jest mleko lub śmietanka, którą polewa się gotowe danie. Co ciekawe, istnieje także kutia przygotowana na słono, która jest pozbawiona miodu i bakalii.

Kutia wigilijna - przepis krok po kroku
Jak zrobić kutię wigilijną? Przygotowanie tego specjału jest dość czasochłonne, dlatego zacznij od etapów wymagających najwięcej pracy. Na samym początku przepłucz mak, zalej go wrzącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Wystudź ugotowany mak, a następnie zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia. W międzyczasie możesz zacząć gotować uprzednio umytą pszenicę. Ugotowane zboże odcedź z nadmiaru wody i ostudź. Umyj też rodzynki i odsącz je. Następnie zabierz się za przygotowanie syropu z rozpuszczonego w wodzie cukru. Rozpuść też miód i wymieszaj go z pszenicą, makiem oraz cukrowym syropem. Do słodkiej masy dodaj bakalie i przesmażoną skórkę z pomarańczy. Całość dopraw cukrem wanilinowym WINIARY i odstaw do schłodzenia.

Słodka kutia - przepis na przysmak na cały rok
Jeżeli masz dużo czasu, przygotuj kutię dzień przed podaniem jej na stół. Słodka masa pszeniczno-bakaliowa zabłyśnie wachlarzem różnorodnych smaków, zachwycając Twoich gości. Kutia jest jedną z Twoich ulubionych słodkich potraw? Przygotuj sobie ten przysmak bez okazji jako wariację na temat tradycyjnej kutii. Aby przyspieszyć przygotowywanie, pomiń łuskanie pszenicy i wyczaruj mak z bakaliami i miodem, którym możesz zaskoczyć swoich gości w porze deseru. Pszenicę w tym deserze możesz zastąpić pokruszonymi biszkoptami, które nadadzą tej słodkiej przekąsce niespotykany smak.
Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    30 min
    Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  • Krok 4

    10 min
    Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.
  • Krok 5

    5 min
    Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.
  • Krok 6

    5 min
    Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 1 z 6

Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 2 z 6

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.

Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 3 z 6

Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.

Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 4 z 6

Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.

Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 5 z 6

Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.

Kutia wigilijna - jak zrobić?

Krok 6 z 6

Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Władek

Przepisy super ,ale gramatyka dno ,bo jak można napisać 0,5 szklanka ,zamiast SZKLANKI

Winiary
Expert

Władku, dziękujemy za uwagę. Jest to kwestia międzynarodowego systemu, na którym została utworzona aktualna strona - a ten bywa bezduszny wobec odmiany rzeczowników w języku polskim :) Mamy nadzieję, że nie zniechęci Cię to jednak do eksperymentów w kuchni!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Makowiec zawijany

    Makowiec zawijany

    4 godz Łatwy
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    49 min Łatwy
  • Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu