Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kutia wigilijna

2
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mak
500 g
Pszenica
2 szklanek
Mleko
0.5 szklanka
Miód
0.5 szklanka
Rodzynki
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
0.5 szklanka
Migdały
1 łyżka
Skórka z pomarańczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1360.27 kcal
Węglowodany
215.65 g
Białko
34.56 g
Tłuszcze
49.33 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
30 min
Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Krok 3
10 min
Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
Krok 4
10 min
Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.
Krok 5
5 min
Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.
Krok 6
5 min
Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Kutia wigilijna

Krok 1 z 6

Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Kutia wigilijna

Krok 2 z 6

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.

Kutia wigilijna

Krok 3 z 6

Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.

Kutia wigilijna

Krok 4 z 6

Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.

Kutia wigilijna

Krok 5 z 6

Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.

Kutia wigilijna

Krok 6 z 6

Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Kutia wigilijna to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a Twój słodki przysmak bożonarodzeniowy zyska na smaku, jeśli dodasz do niego także Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli zapomniałeś już, jak smakują święta, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej na co dzień – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku możesz użyć okrągłych herbatników.

Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika