Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kutia wigilijna

(5)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  szklanek
Mak
500  g
Pszenica
2  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Miód
0.5  szklanka
Rodzynki
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
0.5  szklanka
Migdały
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.56 g
Węglowodany
215.65 g
Tłuszcze
49.33 g
Wartość energetyczna
1360.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kutia wigilijna to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a Twój słodki przysmak bożonarodzeniowy zyska na smaku, jeśli dodasz do niego także Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli zapomniałeś już, jak smakują święta, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej na co dzień – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku możesz użyć okrągłych herbatników.

Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    30 min
    Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  • Krok 4

    10 min
    Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.
  • Krok 5

    5 min
    Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.
  • Krok 6

    5 min
    Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Kutia wigilijna

Krok 1 z 6

Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Kutia wigilijna

Krok 2 z 6

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.

Kutia wigilijna

Krok 3 z 6

Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.

Kutia wigilijna

Krok 4 z 6

Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.

Kutia wigilijna

Krok 5 z 6

Rozpuść miód. Skórkę pomarańczy przesmaż. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.

Kutia wigilijna

Krok 6 z 6

Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Władek

Przepisy super ,ale gramatyka dno ,bo jak można napisać 0,5 szklanka ,zamiast SZKLANKI

Winiary
Expert

Władku, dziękujemy za uwagę. Jest to kwestia międzynarodowego systemu, na którym została utworzona aktualna strona - a ten bywa bezduszny wobec odmiany rzeczowników w języku polskim :) Mamy nadzieję, że nie zniechęci Cię to jednak do eksperymentów w kuchni!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Makowiec z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu