Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Kisiel o smaku wiśniowym WINIARY
2  szklanek
Mak
500  g
Pszenica
2  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Miód
0.5  szklanka
Rodzynki
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
0.5  szklanka
Migdały
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
500  ml
Lody śmietankowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.41 g
Węglowodany
103.29 g
Tłuszcze
30.23 g
Wartość energetyczna
751.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Spróbuj zaszaleć z tradycyjnym, kresowym przepisem na smakowitą kutię. Słodycz tej pełnej wybornych składników potrawy oryginalnie podkreślą delikatne lody śmietankowe. Tej nietypowej kutii z owocami i lodami śmietankowymi niezapomnianego, kwaskowatego posmaku nadadzą wiśnie i sos z wiśniowego kisielu WINIARY. To połączenie jest zaskakujące, ale jakże pyszne!
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię wigilijną >>

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    35 min
    Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    15 min
    Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  • Krok 4

    5 min
    Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
  • Krok 5

    5 min
    Rozpuść miód.
  • Krok 6

    5 min
    Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
  • Krok 7

    1 min
    Odstaw do schłodzenia.
  • Krok 8

    3 min
    Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
  • Krok 9

    5 min
    Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
  • Krok 10

    5 min
    Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
  • Krok 11

    1 min
    Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.
Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 1 z 11

Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 2 z 11

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 3 z 11

Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 4 z 11

Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 5 z 11

Rozpuść miód.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 6 z 11

Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 7 z 11

Odstaw do schłodzenia.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 8 z 11

Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 9 z 11

Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 10 z 11

Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 11 z 11

Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Deser
  • Na zimno
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    15 min Łatwy
  • Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    25 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu