
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię wigilijną >>
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
15 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 8
3 minKrok 9
5 minKrok 10
5 minKrok 11
1 minKrok 1 z 11
Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 2 z 11
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Krok 3 z 11
Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
Krok 4 z 11
Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
Krok 5 z 11
Rozpuść miód.
Krok 6 z 11
Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
Krok 7 z 11
Odstaw do schłodzenia.
Krok 8 z 11
Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
Krok 9 z 11
Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
Krok 10 z 11
Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
Krok 11 z 11
Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0