Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
2 szklanek
Mak
500 g
Pszenica
2 szklanek
Mleko 2%
0.5 szklanka
Miód
0.5 szklanka
Rodzynki
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
0.5 szklanka
Migdały
1 łyżka
Skórka z pomarańczy
500 ml
Lody śmietankowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
103.29 g
Białko
19.41 g
Wartość energetyczna
727.77 kcal
Tłuszcze
30.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
35 min
Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 2
15 min
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Krok 3
10 min
Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
Krok 4
5 min
Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
Krok 5
5 min
Rozpuść miód.
Krok 6
5 min
Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
Krok 7
1 min
Odstaw do schłodzenia.
Krok 8
3 min
Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
Krok 9
5 min
Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
Krok 10
5 min
Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
Krok 11
1 min
Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.
Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 1 z 11

Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 2 z 11

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 3 z 11

Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 4 z 11

Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 5 z 11

Rozpuść miód.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 6 z 11

Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 7 z 11

Odstaw do schłodzenia.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 8 z 11

Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 9 z 11

Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 10 z 11

Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Krok 11 z 11

Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.

Spróbuj zaszaleć z tradycyjnym, kresowym przepisem na smakowitą kutię. Słodycz tej pełnej wybornych składników potrawy oryginalnie podkreślą delikatne lody śmietankowe. Tej nietypowej kutii z owocami i lodami śmietankowymi niezapomnianego, kwaskowatego posmaku nadadzą wiśnie i sos z wiśniowego kisielu WINIARY. To połączenie jest zaskakujące, ale jakże pyszne!
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię wigilijną >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika