Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi
90min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
2 szklanek
Mak
500 g
Pszenica
2 szklanek
Mleko
0.5 szklanka
Miód
0.5 szklanka
Rodzynki
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
0.5 szklanka
Migdały
1 łyżka
Skórka z pomarańczy
500 ml
Lody śmietankowe
.
Wartości odżywcze
Białko
19.41 g
Węglowodany
103.29 g
Tłuszcze
30.23 g
Wartość energetyczna
751.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
35 min
Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 2
15 min
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Krok 3
10 min
Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
Krok 4
5 min
Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
Krok 5
5 min
Rozpuść miód.
Krok 6
5 min
Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
Krok 7
1 min
Odstaw do schłodzenia.
Krok 8
3 min
Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
Krok 9
5 min
Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
Krok 10
5 min
Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
Krok 11
1 min
Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.
Spróbuj zaszaleć z tradycyjnym, kresowym przepisem na smakowitą kutię. Słodycz tej pełnej wybornych składników potrawy oryginalnie podkreślą delikatne lody śmietankowe. Tej nietypowej kutii z owocami i lodami śmietankowymi niezapomnianego, kwaskowatego posmaku nadadzą wiśnie i sos z wiśniowego kisielu WINIARY. To połączenie jest zaskakujące, ale jakże pyszne!
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię wigilijną >>
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię wigilijną >>
Komentarze 0