Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

(8)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Posiekana bazylia
1.5  łyżek
Oliwa z oliwek
1.5 
Cebula
trochę
Sól
300  g
Pomidory z puszki całe
trochę
Pieprz
1.5  kostek
Rosół drobiowo-warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.59 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
8.37 g
Wartość energetyczna
107.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.

Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania. Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.

Dwie kostki Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Wypróbuj także inny przepis na krem z pomidorów.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    2 min
    Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.
  • Krok 4

    5 min
    Gotuj ok. 5 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj pomidory i bazylię.
  • Krok 6

    5 min
    Gotuj kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    4 min
    Zmiksuj.
  • Krok 8

    2 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 1 z 9

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 2 z 9

Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 3 z 9

Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 4 z 9

Gotuj ok. 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 5 z 9

Dodaj pomidory i bazylię.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 6 z 9

Gotuj kolejne 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 7 z 9

Zmiksuj.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 8 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 9 z 9

Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Wojteq

Na litr wody dałem 400ml pomidorów z puszki plus jeden świeży i jest ok. Na koniec wrzuciłem jedna dużą pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczke. Zastąpiłem bazylię siekaną 3 łyżki na 1,5 suszonego. Daje rade

N Nadia

Beznadziejna dodałam proporcje zgodnie z przepisem i wyszła wodnista, co mogę dodać aby ją zagęścić?

Winiary
Expert

Nadio, możesz zmniejszyć ilość wody (do 750 ml na 1,5 kostki bulionowej) lub zagęścić zupę za pomocą... chleba razowego. Pokrój kromki 2-3 kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnij je w mikserze i dodaj tuż przed zakończeniem gotowania. Dodatek chleba sprawi też, że zupa będzie bardziej sycąca. Do zagęszczenia możesz też użyć gęstej śmietany. Nie dolewaj jej jednak bezpośrednio do garnka. Odlej nieco zupy do osobnej miseczki, lekko przestudź i dolej powoli śmietany, ciągle mieszając. Taką miksturę przelej do całego garnka i wymieszaj. Pozdrawiamy!

K KACPER

PRZEPIS TEN JEST PROSTY I NIESMACZNY. OCENIAM NA 1 NA PIĘĆ JEGO TRUDNOŚĆ JAK I EFEKTY KOŃCOWE PRZYGOTOWANIA TEGO DANIA. POSTĘPOWAŁEM ZGODNIE Z PRZEPISEM I MOJE DANIE SMAKUJE CHEMIĄ I PUSZKĄ. DZIĘKJĘ

Winiary
Expert

Kacprze, może inne nasze przepisy Ci zasmakują - niekoniecznie pomidorowa?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Zupa krem z selera

    Zupa krem z selera

    48 min Łatwy
  • Zupa krem z ziemniaków

    Zupa krem z ziemniaków

    1 godz 2 min Łatwy
  • Zupa serowa zapiekana

    Zupa serowa zapiekana

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu