Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa - krem pomidorowy z bazylią
Dodaj do CookBook

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

(12)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary.pl
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Posiekana bazylia
1.5  łyżek
Oliwa z oliwek
1.5 
Cebula
trochę
Sól
300  g
Pomidory z puszki całe
trochę
Pieprz
1.5  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7 g
Wartość energetyczna
91.1 kcal
Tłuszcze
7.1 g
Białko
1.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.

Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania. Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.

Dwie kostki Rosołu Drobiowego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Wypróbuj także inny przepis na krem z pomidorów.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    2 min
    Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.
  • Krok 4

    5 min
    Gotuj ok. 5 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj pomidory i bazylię.
  • Krok 6

    5 min
    Gotuj kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    4 min
    Zmiksuj.
  • Krok 8

    2 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 1 z 9

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 2 z 9

Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 3 z 9

Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 4 z 9

Gotuj ok. 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 5 z 9

Dodaj pomidory i bazylię.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 6 z 9

Gotuj kolejne 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 7 z 9

Zmiksuj.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 8 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 9 z 9

Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.8 z 5
3.8
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
44
44
00
00
22

Opinie

5

Kamila

W przepisie jest za dużo wody, wychodzi zupa, a nie krem!!
Anonim (niezweryfikowany) 09/21/2023-04:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/27/2023-04:39 CEST
Kamila, ilość wody możesz dopasować do siebie. Jeśli zupa wyszła zbyt płynna, następnym razem dodaj mniej wody lub dorzuć grzanki z ulubionego pieczywa.
5

Sara

Mój ulubiony przepis
Anonim (niezweryfikowany) 09/09/2023-10:40 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Kinga

masakra, dodałam litr wody jak kazali (na 4 porcje) i wyszła zupa a nie krem, no dobra już zjemy zupe ale wprowadzacie ludzi w błąd i zmarnowałam tylko czas na coś co nie wyszło jak chciałam
Anonim (niezweryfikowany) 07/27/2023-08:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/01/2023-11:31 CEST
Kinga, bardzo nam przykro, że przepis nie spełnił Twoich oczekiwań. Jeśli zupa wyszła zbyt płynna, następnym razem możesz zmniejszyć ilość wody lub zagęścić zupę grzankami z ulubionego pieczywa. Zachęcamy do wypróbowania innych przepisów. Mamy nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Pozdrawiamy!
4

Wojteq

Na litr wody dałem 400ml pomidorów z puszki plus jeden świeży i jest ok. Na koniec wrzuciłem jedna dużą pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczke. Zastąpiłem bazylię siekaną 3 łyżki na 1,5 suszonego. Daje rade
Anonim (niezweryfikowany) 01/17/2022-12:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Nadia

Beznadziejna dodałam proporcje zgodnie z przepisem i wyszła wodnista, co mogę dodać aby ją zagęścić?

Anonim (niezweryfikowany) 06/12/2021-12:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/06/2021-10:35 CEST
Nadio, możesz zmniejszyć ilość wody (do 750 ml na 1,5 kostki bulionowej) lub zagęścić zupę za pomocą... chleba razowego. Pokrój kromki 2-3 kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnij je w mikserze i dodaj tuż przed zakończeniem gotowania. Dodatek chleba sprawi też, że zupa będzie bardziej sycąca. Do zagęszczenia możesz też użyć gęstej śmietany. Nie dolewaj jej jednak bezpośrednio do garnka. Odlej nieco zupy do osobnej miseczki, lekko przestudź i dolej powoli śmietany, ciągle mieszając. Taką miksturę przelej do całego garnka i wymieszaj. Pozdrawiamy!
4

KACPER

PRZEPIS TEN JEST PROSTY I NIESMACZNY. OCENIAM NA 1 NA PIĘĆ JEGO TRUDNOŚĆ JAK I EFEKTY KOŃCOWE PRZYGOTOWANIA TEGO DANIA. POSTĘPOWAŁEM ZGODNIE Z PRZEPISEM I MOJE DANIE SMAKUJE CHEMIĄ I PUSZKĄ. DZIĘKJĘ
Anonim (niezweryfikowany) 02/17/2021-09:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/18/2021-09:21 CET
Kacprze, może inne nasze przepisy Ci zasmakują - niekoniecznie pomidorowa?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu