Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z
włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść
dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest
Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i
z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być
czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.
Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania.
Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się
smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.
Dwie kostki
Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec
dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Wypróbuj także inny
przepis na krem z pomidorów.
Komentarze 6