Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Posiekana bazylia
2 łyżek
Oliwa z oliwek
2 
Cebula
1 trochę
Sól
400 g
Pomidory z puszki całe
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
107.57 kcal
Węglowodany
6.95 g
Białko
1.58 g
Tłuszcze
8.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
2 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.
Krok 3
3 min
Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.
Krok 4
5 min
Gotuj ok. 5 minut.
Krok 5
2 min
Dodaj pomidory i bazylię.
Krok 6
5 min
Gotuj kolejne 5 minut.
Krok 7
4 min
Zmiksuj.
Krok 8
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
2 min
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 1 z 9

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 2 z 9

Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 3 z 9

Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 4 z 9

Gotuj ok. 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 5 z 9

Dodaj pomidory i bazylię.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 6 z 9

Gotuj kolejne 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 7 z 9

Zmiksuj.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 8 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 9 z 9

Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.

Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania. Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.

Dwie kostki Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika