Zupa serowa zapiekana
38min
Łatwy
2 kostek
2 szklanek
Mleko
500 g
Ser żółty
4 łyżek
Masło
2 łyżek
Mąka
200 g
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
24.47 g
Węglowodany
10.39 g
Tłuszcze
34.65 g
Wartość energetyczna
450.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
2 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Dodaj mąkę i smaż około 2 minut.
Krok 3
10 min
Stopniowo dolewaj bulion. Wywar gotuj 10 minut często mieszając.
Krok 4
5 min
Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty ser żółty.
Krok 5
15 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15 minut.
Krok 6
1 min
Podawaj z grzankami.
Wyjątkowo prosta zupa serowa zapiekana to świetny pomysł na pożywną zupę właściwie... z niczego ;) Potrzebne nam będą tylko dwie kostki Rosołu drobiowego z włoszczyzną WINIARY, na którym ugotujemy esencjonalny wywar z dodatkiem zazłoconej na maśle cebuli. Potem wrzucamy żółty ser (można pokroić go w kosteczkę, ale najprościej zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i zapiekamy przez kwadrans. W międzyczasie akurat zdążymy przygotować chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na niewielkiej ilości oliwy. Zupę serową można doprawić ulubionymi ziołami, a po wyjęciu z pieca posypać grzankami i udekorować zieleniną oraz ćwiartkami koktajlowych pomidorków.
Komentarze 0