Zupa krem z ziemniaków
62min
Łatwy
3 kostek
200 ml
Śmietana 30%
1
Cebula
1 czubata łyżka
Koperek posiekany
1 trochę
Pieprz czarny
1
Ogórek świeży
750 g
Ziemniaki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.42 g
Węglowodany
19.4 g
Tłuszcze
7.95 g
Wartość energetyczna
159.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
15 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 2
15 min
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
20 min
Wrzuć do rosołu i gotuj przez 20 minut, a potem zmiksuj.
Krok 4
10 min
Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Do zupy dodaj ogórka i dopraw pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 5
2 min
Dodaj śmietanę. Podawaj w bulionówkach, posypaną siekanym koperkiem.
Zamiast tradycyjnej kartoflanki - zupa krem z ziemniaków na Rosole drobiowym, ze śmietanką i... świeżym ogórkiem. Bardzo dekoracyjna i zaskakująca przyjemnym połączeniem smaków. Świetnie komponuje się z gorącymi pasztecikami z mięsem.
Komentarze 0