Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka
Sól
5 łyżek
Woda
80 g
Chorizo
200 g
Warzywa mrożone
0.5 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewany. Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy. Dodajemy sól, i wodę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Krok 2
10 min
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 1 cm plastry. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia.
Krok 3
15 min
Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni (kiełbasa puści tłuszcz, więc nie trzeba go dodawać). Gdy kiełbasa będzie przyrumieniona, dodajemy warzywa i podsmażamy 5 minut.
Krok 4
7 min
Zawartość opakowania z sosem rozprowadzamy w 250 ml wody. Dodajemy do warzyw i gotujemy, aż całość zgęstnieje.
Krok 5
15 min
W garnku zagotowujemy wodę na makaron.<br/>Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy makaron.<br/>Delikatnie mieszamy, gotujemy około 15 minut.
Krok 6
5 min
Makaron odsączamy i od razu przekładamy go na patelnię z sosem. Delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego :)
Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 1 z 6

Mąkę przesiewany. Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy. Dodajemy sól, i wodę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 2 z 6

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 1 cm plastry. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 3 z 6

Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni (kiełbasa puści tłuszcz, więc nie trzeba go dodawać). Gdy kiełbasa będzie przyrumieniona, dodajemy warzywa i podsmażamy 5 minut.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z sosem rozprowadzamy w 250 ml wody. Dodajemy do warzyw i gotujemy, aż całość zgęstnieje.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 5 z 6

W garnku zagotowujemy wodę na makaron.<br/>Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy makaron.<br/>Delikatnie mieszamy, gotujemy około 15 minut.

Świeży makaron z warzywami i chorizo

Krok 6 z 6

Makaron odsączamy i od razu przekładamy go na patelnię z sosem. Delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego :)

Pyszny domowy makaron z dodatkami "na szybko". Hiszpańska kiełbasa chorizo doda naszej potrawie nieco pikanterii i atrakcyjności. Całość świetnie smakuje, wybitnie pachnie, a jeszcze lepiej wygląda! Ten przepis będzie ozdobą Waszej domowej książki kucharskiej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika