Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami
30min
Łatwy
0.5
kg
Ogórki gruntowe (ok. 6-8 sztuk)
1
opakowanie
1
kawałek
Por
1
łyżka
Masło
2
ząbków
2
łyżek
Gęsty jogurt
30
dag
Mięso mielone z indyka
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
Cebula
1
Jajko
2
łyżek
Bułka tarta
trochę
Olej do smażenia
trochę
Świeżo posiekana zielenina
.
Wartości odżywcze
Białko
20.03 g
Węglowodany
13.76 g
Tłuszcze
13.96 g
Wartość energetyczna
284.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
12 min
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por drobno kroimy. Podduszamy ogórki z porem na maśle około 5 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia do ogórków dodajemy posiekane ząbki czosnku.
Krok 2
7 min
W 0,7 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą jarzynową, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy podduszone na maśle ogórki i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 3
3 min
Odlewamy chochlę zupy, łączymy z jogurtem, dodajemy z powrotem do garnka z zupą
Krok 4
6 min
Mięso łączymy z posiekaną cebulką, dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. Smażymy na złoto na oleju.
Krok 5
2 min
Zupę podajemy z pulpecikami. Posypujemy świeżą zieleniną.
Ogórkowa latem nie musi być tylko z kiszonych ogórków, zwłaszcza kiedy zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły, a na tegoroczne trzeba jeszcze chwilę poczekać. Zupa ze świeżych ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy ogórkowej. Jeśli ugotujemy ją na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary i ze świeżymi ogórkami podduszonymi na maśle z odrobiną czosnku, będzie wyjątkowo aromatyczna, a jednocześnie jej przygotowanie nie sprawi żadnego problemu nawet początkującym w kuchni.
W opakowaniu Zupy jarzynowej znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw i przypraw. To gotowy produkt, ale ja wykorzystuję go jako bazę do przygotowania przeróżnych zup według własnego pomysłu kiedy zależy mi na czasie i pysznym efekcie. Równie szybko jak zupę można przygotować klopsiki. Nie są duże, więc szybko się usmażą, a będą pożywnym dodatkiem, dzięki któremu nasze pierwsze danie obiadowe może być z powodzeniem jedynym daniem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli spodobał Wam się pomysł na niecodzienną ogórkową, wypróbujcie także przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych.
W opakowaniu Zupy jarzynowej znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw i przypraw. To gotowy produkt, ale ja wykorzystuję go jako bazę do przygotowania przeróżnych zup według własnego pomysłu kiedy zależy mi na czasie i pysznym efekcie. Równie szybko jak zupę można przygotować klopsiki. Nie są duże, więc szybko się usmażą, a będą pożywnym dodatkiem, dzięki któremu nasze pierwsze danie obiadowe może być z powodzeniem jedynym daniem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli spodobał Wam się pomysł na niecodzienną ogórkową, wypróbujcie także przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych.
Komentarze 0