Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórkowa latem nie musi być tylko z kiszonych ogórków, zwłaszcza kiedy zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły, a na tegoroczne trzeba jeszcze chwilę poczekać. Zupa ze świeżych ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy ogórkowej. Jeśli ugotujemy ją na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary i ze świeżymi ogórkami podduszonymi na maśle z odrobiną czosnku, będzie wyjątkowo aromatyczna, a jednocześnie jej przygotowanie nie sprawi żadnego problemu nawet początkującym w kuchni.
W opakowaniu Zupy jarzynowej znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw i przypraw. To gotowy produkt, ale ja wykorzystuję go jako bazę do przygotowania przeróżnych zup według własnego pomysłu kiedy zależy mi na czasie i pysznym efekcie. Równie szybko jak zupę można przygotować klopsiki. Nie są duże, więc szybko się usmażą, a będą pożywnym dodatkiem, dzięki któremu nasze pierwsze danie obiadowe może być z powodzeniem jedynym daniem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli spodobał Wam się pomysł na niecodzienną ogórkową, wypróbujcie także przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych.
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por drobno kroimy. Podduszamy ogórki z porem na maśle około 5 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia do ogórków dodajemy posiekane ząbki czosnku.
W 0,7 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą jarzynową, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy podduszone na maśle ogórki i jeszcze chwilę gotujemy.
Odlewamy chochlę zupy, łączymy z jogurtem, dodajemy z powrotem do garnka z zupą
Mięso łączymy z posiekaną cebulką, dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. Smażymy na złoto na oleju.
Zupę podajemy z pulpecikami. Posypujemy świeżą zieleniną.