Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flan
Dodaj do CookBook

Flan

(0)
57 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Mleko skondensowane niesłodzone
1  łyżeczka
Aromat waniliowy
4 
Jajka
2  szklanek
Woda ciepła
150  g
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
6  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20 g
Wartość energetyczna
122.2 kcal
Tłuszcze
3.1 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flan to nazwa deseru, z którą bardzo często możemy spotkać się w restauracjach i cukierniach. Jednocześnie mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ta słodka przekąska pochodzi z dalekiej i słonecznej Hiszpanii. To właśnie tam przygotowano ją po raz pierwszy, aczkolwiek z uwagi na wyjątkowy smak i prosty sposób przygotowania, szybko stała się ona popularna w całej Europie - także i w Polsce. Flan jest deserem wyjątkowo delikatnym. Można nawet powiedzieć, że rozpływa się on w ustach. Jest to mus, stworzony głównie na bazie jajek i cukru z dodatkiem mleka lub gęstej śmietanki. Wielbiciele flan często twierdzą, że jest to deser doskonały. Nie da się bowiem ukryć, że jego smak, a także aksamitna konsystencja przenosi nas na całkowicie inny poziom kulinarnych doznań.

Flan hiszpański - doskonały deser na każdą okazję


Flan hiszpański jest wyjątkowym deserem. Można nawet powiedzieć, że jest on jedyny w swoim rodzaju. Co jest jednak najważniejsze, możemy przygotować go samodzielnie, niezależnie od okazji. Flan składa się jedynie z kilku, prostych składników, które są dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Możemy przygotować go dla siebie, by delektować się nim w chłodne, zimowe wieczory. Jednak możemy go także przygotować dla gości lub jako poczęstunek po rodzinnym, uroczystym obiedzie. Flan hiszpański z całą pewnością zaskoczy wszystkich, którym zostanie on zaserwowany. W końcu nie na co dzień można odbyć tak bliskie spotkanie z iberyjskim deserem.

Flan - hiszpański przysmak prosty w przygotowaniu


Flan hiszpański to deser, który możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Przede wszystkim potrzebne nam będą jajka, mleko - może być skondensowane - lub śmietana, a także aromat waniliowy. Opcjonalnie, możemy także zdecydować się na wykonanie domowej roboty karmelu, który świetnie sprawdzi się w roli polewy. Gotową masę przekładamy do foremek - uprzednio wypełnionych karmelem, a następnie pieczemy do momentu lekkiego wyrośnięcia. Gotowe, nasz flan z pewnością nas usatysfakcjonuje.

Jakie dodatki pasują do hiszpańskiego flan?


Zakłada się, że flan hiszpański powinien być podawany jedynie w towarzystwie karmelowej polewy. Jest to wersja najbardziej zbliżona do oryginalnego przepisu. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to możemy ten przepis nieco urozmaicić. Warto udekorować wierzch deseru pokruszonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi lub dodatkowymi bakaliami. Wówczas z pewnością będzie się on lepiej prezentował i zachęci do jedzenia.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.
  • Krok 2 - KARMEL

    5 min
    Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
  • Krok 3

    2 min
    Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
  • Krok 4

    2 min
    Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
  • Krok 5

    2 min
    Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
  • Krok 6

    40 min
    Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
  • Krok 7

    1 min
    Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.
Flan

Krok 1 z 7

Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.

Flan

Krok 2 - KARMEL z 7

Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.

Flan

Krok 3 z 7

Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.

Flan

Krok 4 z 7

Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.

Flan

Krok 5 z 7

Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.

Flan

Krok 6 z 7

Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).

Flan

Krok 7 z 7

Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia portugalska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Kartoflanka z zacierkami

    Kartoflanka z zacierkami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu