Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Flan

(0)
57min
Średni
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Mleko skondensowane niesłodzone
1  łyżeczka
Aromat waniliowy
4 
Jajka
2  szklanek
Woda ciepła
150  g
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
6  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.76 g
Węglowodany
20.04 g
Tłuszcze
3.15 g
Wartość energetyczna
122.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flan to popularny, hiszpański deser. Podstawową wersją jest flan casero. Deser ten przygotowuje się z mleka (w naszym przypadku jest to mleko skondensowane), jajek, cukru i wanilii. Ze względu na prostotę i dostępność wszystkich składników deser ten był podawany nie tylko na dworach, ale też w większości domów mniej zamożnych osób. Dziś, znajdziemy go w wielu restauracjach, głównie w Hiszpanii. Zobacz nasz przepis na flan - słodki, hiszpański przysmak!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.
  • Krok 2 - KARMEL

    5 min
    Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
  • Krok 3

    2 min
    Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
  • Krok 4

    2 min
    Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
  • Krok 5

    2 min
    Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
  • Krok 6

    40 min
    Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
  • Krok 7

    1 min
    Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.
Flan

Krok 1 z 7

Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.

Flan

Krok 2 - KARMEL z 7

Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.

Flan

Krok 3 z 7

Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.

Flan

Krok 4 z 7

Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.

Flan

Krok 5 z 7

Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.

Flan

Krok 6 z 7

Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).

Flan

Krok 7 z 7

Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia portugalska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Krem z papryki z rozmarynem

    53 min Łatwy
  • Forszmak lubelski

    1 godz 22 min Średni

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu