Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Flan

Flan

(0)
57min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Mleko skondensowane niesłodzone
1  łyżeczka
Aromat waniliowy
4 
Jajka
2  szklanek
Woda ciepła
150  g
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
6  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.76 g
Węglowodany
20.04 g
Tłuszcze
3.15 g
Wartość energetyczna
122.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flan to popularny, hiszpański deser. Podstawową wersją jest flan casero. Deser ten przygotowuje się z mleka (w naszym przypadku jest to mleko skondensowane), jajek, cukru i wanilii. Ze względu na prostotę i dostępność wszystkich składników deser ten był podawany nie tylko na dworach, ale też w większości domów mniej zamożnych osób. Dziś, znajdziemy go w wielu restauracjach, głównie w Hiszpanii. Zobacz nasz przepis na flan - słodki, hiszpański przysmak!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.
  • Krok 2 - KARMEL

    5 min
    Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
  • Krok 3

    2 min
    Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
  • Krok 4

    2 min
    Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
  • Krok 5

    2 min
    Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
  • Krok 6

    40 min
    Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
  • Krok 7

    1 min
    Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.
Flan

Krok 1 z 7

Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.

Flan

Krok 2 - KARMEL z 7

Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.

Flan

Krok 3 z 7

Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.

Flan

Krok 4 z 7

Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.

Flan

Krok 5 z 7

Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.

Flan

Krok 6 z 7

Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).

Flan

Krok 7 z 7

Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia portugalska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    40 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Parówki w cieście

    Parówki w cieście

    32 min Łatwy
  • Spaghetti Carbonara

    Spaghetti Carbonara

    30 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu