Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Flan to popularny, hiszpański deser. Podstawową wersją jest flan casero. Deser ten przygotowuje się z mleka (w naszym przypadku jest to mleko skondensowane), jajek, cukru i wanilii. Ze względu na prostotę i dostępność wszystkich składników deser ten był podawany nie tylko na dworach, ale też w większości domów mniej zamożnych osób. Dziś, znajdziemy go w wielu restauracjach, głównie w Hiszpanii. Zobacz nasz przepis na flan - słodki, hiszpański przysmak!
Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
Krok 3
2 min
Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
Krok 4
2 min
Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
Krok 5
2 min
Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
Krok 6
40 min
Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
Krok 7
1 min
Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.
Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
Krok 3
z
7
Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
Krok 4
z
7
Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
Krok 5
z
7
Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
Krok 6
z
7
Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
Krok 7
z
7
Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0