Flan to nazwa deseru, z którą bardzo często możemy spotkać się w restauracjach i cukierniach. Jednocześnie mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ta słodka przekąska pochodzi z dalekiej i słonecznej Hiszpanii. To właśnie tam przygotowano ją po raz pierwszy, aczkolwiek z uwagi na wyjątkowy smak i prosty sposób przygotowania, szybko stała się ona popularna w całej Europie - także i w Polsce. Flan jest deserem wyjątkowo delikatnym. Można nawet powiedzieć, że rozpływa się on w ustach. Jest to mus, stworzony głównie na bazie jajek i cukru z dodatkiem mleka lub gęstej śmietanki. Wielbiciele flan często twierdzą, że jest to deser doskonały. Nie da się bowiem ukryć, że jego smak, a także aksamitna konsystencja przenosi nas na całkowicie inny poziom kulinarnych doznań.
Flan hiszpański - doskonały deser na każdą okazję
Flan hiszpański jest wyjątkowym deserem. Można nawet powiedzieć, że jest on jedyny w swoim rodzaju. Co jest jednak najważniejsze, możemy przygotować go samodzielnie, niezależnie od okazji. Flan składa się jedynie z kilku, prostych składników, które są dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Możemy przygotować go dla siebie, by delektować się nim w chłodne, zimowe wieczory. Jednak możemy go także przygotować dla gości lub jako poczęstunek po rodzinnym, uroczystym obiedzie. Flan hiszpański z całą pewnością zaskoczy wszystkich, którym zostanie on zaserwowany. W końcu nie na co dzień można odbyć tak bliskie spotkanie z iberyjskim deserem.
Flan - hiszpański przysmak prosty w przygotowaniu
Flan hiszpański to deser, który możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Przede wszystkim potrzebne nam będą jajka, mleko - może być skondensowane - lub śmietana, a także aromat waniliowy. Opcjonalnie, możemy także zdecydować się na wykonanie domowej roboty karmelu, który świetnie sprawdzi się w roli polewy. Gotową masę przekładamy do foremek - uprzednio wypełnionych karmelem, a następnie pieczemy do momentu lekkiego wyrośnięcia. Gotowe, nasz flan z pewnością nas usatysfakcjonuje.
Jakie dodatki pasują do hiszpańskiego flan?
Zakłada się, że flan hiszpański powinien być podawany jedynie w towarzystwie karmelowej polewy. Jest to wersja najbardziej zbliżona do oryginalnego przepisu. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to możemy ten przepis nieco urozmaicić. Warto udekorować wierzch deseru pokruszonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi lub dodatkowymi bakaliami. Wówczas z pewnością będzie się on lepiej prezentował i zachęci do jedzenia.