Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Churros

(1)
45min
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  ml
Woda
1  opakowanie
50  g
Masło
1  szczypta
Sól
2 
Jajka
200  g
Mąka pszenna
500  ml
Mleko
1  opakowanie
1  szczypta
Cynamon
2  kostek
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.9 g
Węglowodany
24.68 g
Tłuszcze
58.1 g
Wartość energetyczna
663.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.
Krok 3
20 min
Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
5 min
Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.
Churros

Krok 1 z 4

Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.

Churros

Krok 2 z 4

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.

Churros

Krok 3 z 4

Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Churros

Krok 4 z 4

Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.

Churros to hiszpański deser, który ma w Hiszpanii podobny status, co nasze tradycyjne pączki. Wypieki są smażone na głębokim tłuszczu (na smalcu) i tradycyjnie są one podawane z płynną czekoladą - mleczną lub deserową. My proponujemy je z sosem na bazie budyniu czekoladowego Winiary. Przed wykonaniem przepisu zaopatrz się koniecznie w rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki, a podczas smażenia na głębokim tłuszczu uważaj, bo może pryskać - wyproś na czas smażenia z kuchni dzieci. Niech wrócą na gotowe już, jeszcze ciepłe churrosy z sosem czekoladowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 04/09/2021 - 18:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha