Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Churros to hiszpański deser, który ma w Hiszpanii podobny status, co nasze tradycyjne pączki. Wypieki są smażone na głębokim tłuszczu (na smalcu) i tradycyjnie są one podawane z płynną czekoladą - mleczną lub deserową. My proponujemy je z sosem na bazie budyniu czekoladowego Winiary. Przed wykonaniem przepisu zaopatrz się koniecznie w rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki, a podczas smażenia na głębokim tłuszczu uważaj, bo może pryskać - wyproś na czas smażenia z kuchni dzieci. Niech wrócą na gotowe już, jeszcze ciepłe churrosy z sosem czekoladowym.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.
Krok 3
20 min
Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
5 min
Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.
Krok 1
z
4
Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.
Krok 2
z
4
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.
Krok 3
z
4
Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
z
4
Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0