Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Churros

(1)
45min
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Woda
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
50  g
Masło
1  szczypta
Sól
2 
Jajka
200  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Budyń o smaku czekoladowym WINIARY
500  ml
Mleko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szczypta
Cynamon
2  kostek
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.9 g
Węglowodany
24.68 g
Tłuszcze
58.1 g
Wartość energetyczna
663.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Churros to hiszpański deser, który ma w Hiszpanii podobny status, co nasze tradycyjne pączki. Wypieki są smażone na głębokim tłuszczu (na smalcu) i tradycyjnie są one podawane z płynną czekoladą - mleczną lub deserową. My proponujemy je z sosem na bazie budyniu czekoladowego Winiary. Przed wykonaniem przepisu zaopatrz się koniecznie w rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki, a podczas smażenia na głębokim tłuszczu uważaj, bo może pryskać - wyproś na czas smażenia z kuchni dzieci. Niech wrócą na gotowe już, jeszcze ciepłe churrosy z sosem czekoladowym.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.
  • Krok 3

    20 min
    Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Krok 4

    5 min
    Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.
Churros

Krok 1 z 4

Zagotuj mąkę z cukrem, masłem i solą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę energicznie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj jajka. Ponownie wymieszaj.

Churros

Krok 2 z 4

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do mniejszych miseczek.

Churros

Krok 3 z 4

Nagrzej smalec w garnku do 180 stopni. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki. Ciasto wyciskaj bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu w formie pasków o długości około 5 cm. Smaż z dwóch stron do zezłocenia, następnie wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Churros

Krok 4 z 4

Usmażone churrosy posyp cukrem z cynamonem i serwuj z budyniem czekoladowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia hiszpańska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

    47 min Średni
  • Faworki

    2 godz Średni
  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu