Desery przezroczyste tęczowe
2 godz 15 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.54 g
Węglowodany
35.56 g
Tłuszcze
19.11 g
Wartość energetyczna
348.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
30 min
Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2 szklankach wody gorącej. Do małego, kwadratowego pojemnika wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny i winogrono w odstępach.
Krok 2
1 min
Wstawiam do lodówki do stężenia na noc.
Krok 3
20 min
Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie galaretki na talerz. Kroję ją w kostkę i nabijam na patyczki do szaszłyków.
Krok 4
15 min
Do jogurtu dodaję szklankę galaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek, zalewam galaretką (1/2 szklanki na trzy pucharki) i wstawiam do lodówki.
Krok 5
10 min
Jak stężeje, wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki.
Krok 6
10 min
Układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanki galaretki, i wstawiam do lodówki.
Krok 7
10 min
Na nią układam połówki winogron i zalewam 1/2 szklanki galaretki, i wstawiam do lodówki.
Krok 8
10 min
Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam.
Krok 9
29 min
Kremówkę ubijam z usztywniaczem do śmietany, dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki.
Przezroczyste desery, lekko kwaskowe za sprawą jogurtu, kolorowe za sprawą owoców i przezroczyste dzięki fajnej galaretce. Muszę przyznać że spełnia ona swoje zadanie bo można wyczarować z niej wiele fajnych słodkości. Owoce w takiej galaretce wyglądają bajecznie.
Komentarze 0