Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Dodaj do CookBook

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

(0)
12 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ugotowanego filetu z kurczaka lub szynki
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
trochę
Suszonej żurawiny
1  kawałek
Pora (opcja)
4  łodyg
Seler naciowy
0.5  puszka
Kukurydzy konserwowej
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.3 g
Wartość energetyczna
360.8 kcal
Tłuszcze
14.7 g
Białko
43.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Seler jest warzywem, które wiele osób włącza do swojej diety. Ma dużą gęstość odżywczą, co oznacza zawartość wielu witamin i składników odżywczych przy niewielkiej wartości kalorycznej. Bardzo ciekawą kompozycją jest sałatka z selerem naciowym i żurawiną, która łączy w sobie wiele smaków wymieszanych w majonezowym sosie.

Na wstępie warto jeszcze przypomnieć, że w przepisie wykorzystywany jest seler naciowy. Różni się on od bardziej rozpowszechnionego selera korzeniowego, który wykorzystuje się między innymi do sałatki jarzynowej. Zielony seler naciowy ma jadalne łodygi i liście, cechuje się delikatniejszym smakiem niż korzeniowa wersja tego warzywa. Tworzy ciekawe połączenie smakowe ze słodką żurawiną.

Przepis na sałatkę z selera naciowego i żurawiny zawiera także kukurydzę, wkładkę mięsną z kurczaka lub szynki oraz opcjonalnie kawałek pora, który sprawi, że danie będzie trochę bardziej ostre. Wszystkie składniki drobno pokrojone miesza się i doprawia solą oraz pieprzem. Zwarta konsystencja to zasługa dekoracyjnego majonezu WINIARY.

Podstawowa sałatka z żurawiną i selerem naciowym może być wzbogacona o dodatkowe składniki. Do kukurydzy konserwowej będzie pasować także czerwona fasola. Żeby sałatka była bardziej chrupiąca, można dodać również surową paprykę. Każdy z tych składników może zastąpić mięso, dzięki czemu powstanie wegetariańskie danie. Jak widać, przygotowanie sałatki z selera naciowego i żurawiny jest proste, ale za to można się wykazać kreatywnością, wymyślając twórcze modyfikacje pierwotnej receptury i listy składników.

Seler naciowy z żurawiną może stanowić alternatywę dla takich klasyków, jak sałatka grecka albo sałatka z tuńczykiem. Przepis można serwować od razu po przygotowaniu albo zachować na później, przechowując w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsza sałatka z selerem naciowym i żurawiną może być włączona do listy przekąsek na przyjęciu albo zabrana do pracy jako drugie śniadanie.

Warto spróbować sałatki z selerem naciowym i żurawiną, pod warunkiem, że nie przeszkadza Ci, że wśród składników jest odrobina mięsa. Jeśli lubisz sałatkę z tuńczyka, to potrawa na bazie selera także powinna przypaść Ci do gustu. Dzięki temu, że jest sycąca, może stanowić konkretne śniadanie dające dużo energii albo treściwą kolację na koniec pracowitego dnia.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną przepis smaczny, prosty i uniwersalny można śmiało dołączyć do listy najciekawszych przepisów na każdą okazję.

Przygotowanie

12 min
  • Krok 1

    5 min
    Ugotowanego fileta z kurczaka lub szynkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
  • Krok 2

    5 min
    Seler naciowy umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz pora, pokrój go również w cienkie krążki i dodaj do miski.
  • Krok 3

    1 min
    Dodaj suszoną żurawinę oraz odsączoną kukurydzę konserwową do pozostałych składników.
  • Krok 4

    1 min
    Całość wymieszaj z majonezem dekoracyjnym Winiary, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszając, aby składniki były równomiernie pokryte.
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Krok 1 z 4

Krok 1

Ugotowanego fileta z kurczaka lub szynkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Krok 2 z 4

Krok 2 Krok 2

Seler naciowy umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz pora, pokrój go również w cienkie krążki i dodaj do miski.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3

Dodaj suszoną żurawinę oraz odsączoną kukurydzę konserwową do pozostałych składników.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4

Całość wymieszaj z majonezem dekoracyjnym Winiary, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszając, aby składniki były równomiernie pokryte.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    13 min Łatwy
  • Sałatka z zupek chińskich

    Sałatka z zupek chińskich

    20 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu