Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik z Princessą Zebrą

Sernik z Princessą Zebrą

(0)
6 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Baton Princessa Zebra (na spód)
1  łyżka
Masło
900  g
Serek kremowy
1  szklanka
Cukier
4 
Jajka
2 
Żółtko
0.5 
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
4 
Baton Princessa (po 2 do masy i przyozdobienia sernika)
200  ml
Śmietana 36%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.31 g
Węglowodany
35.34 g
Tłuszcze
49.91 g
Wartość energetyczna
624.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z Princessą Zebrą to wypiek absolutnie wyjątkowy. Twarogowy jak serniki naszych babć, słodki niczym najbardziej wysublimowany deser i efektowny tak, jak najlepszy urodzinowy tort. Sernik z Princessą Zebrą tworzymy piętrowo – układając maślany spód z pokruszonych wafelków, dodając masę serową z nutką cytryny i wanilii, dekorując wierzch ubitą śmietanką, a całość posypując resztą pokruszonych wafli. Każdy kto spróbuje choć łyżeczkę słodkiego sernika będzie błagać o dokładkę! Naszym zdaniem sernik z Princessą Zebrą to sernik pieczony przez wielkie „s”!

Przygotowanie

380 min
  • Krok 1

    20 min
    Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.
  • Krok 4

    5 min
    Ubijaj wszystko na jednolitą masę.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 6

    10 min
    Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.
  • Krok 7

    5 min
    Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.
  • Krok 8

    5 min
    Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.
  • Krok 9

    60 min
    Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.
  • Krok 10

    240 min
    Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Krok 11

    10 min
    Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).
  • Krok 12

    8 min
    Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.
Sernik z Princessą Zebrą

Krok 1 z 12

Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 2 z 12

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 3 z 12

Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 4 z 12

Ubijaj wszystko na jednolitą masę.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 5 z 12

Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 6 z 12

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 7 z 12

Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 8 z 12

Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 9 z 12

Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 10 z 12

Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 11 z 12

Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 12 z 12

Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Karnawał
  • Na zimno
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik - New York Cheesecake

    Sernik - New York Cheesecake

    3 godz 55 min
  • Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

    Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

    6 godz 55 min Łatwy
  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu