Sernik z Princessą Zebrą
380min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.23 g
Węglowodany
57.2 g
Tłuszcze
52.9 g
Wartość energetyczna
746.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
380 min
Krok 1
20 min
Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.
Krok 3
5 min
Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.
Krok 4
5 min
Ubijaj wszystko na jednolitą masę.
Krok 5
2 min
Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 6
10 min
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.
Krok 7
5 min
Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.
Krok 8
5 min
Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.
Krok 9
60 min
Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.
Krok 10
240 min
Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Krok 11
10 min
Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).
Krok 12
8 min
Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.
Sernik z Princessą Zebrą to wypiek absolutnie wyjątkowy. Twarogowy jak serniki naszych babć, słodki niczym najbardziej wysublimowany deser i efektowny tak, jak najlepszy urodzinowy tort. Sernik z Princessą Zebrą tworzymy piętrowo – układając maślany spód z pokruszonych wafelków, dodając masę serową z nutką cytryny i wanilii, dekorując wierzch ubitą śmietanką, a całość posypując resztą pokruszonych wafli. Każdy kto spróbuje choć łyżeczkę słodkiego sernika będzie błagać o dokładkę! Naszym zdaniem sernik z Princessą Zebrą to sernik pieczony przez wielkie „s”!
Komentarze 0