Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z Princessą Zebrą

(0)
6 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Baton Princessa Zebra (na spód)
1  łyżka
Masło
900  g
Serek kremowy
1  szklanka
Cukier
4 
Jajka
2 
Żółtko
0.5 
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
4 
Baton Princessa (po 2 do masy i przyozdobienia sernika)
200  ml
Śmietana 36%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.31 g
Węglowodany
35.34 g
Tłuszcze
49.87 g
Wartość energetyczna
624.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

380 min
Krok 1
20 min
Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.
Krok 3
5 min
Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.
Krok 4
5 min
Ubijaj wszystko na jednolitą masę.
Krok 5
2 min
Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 6
10 min
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.
Krok 7
5 min
Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.
Krok 8
5 min
Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.
Krok 9
60 min
Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.
Krok 10
240 min
Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Krok 11
10 min
Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).
Krok 12
8 min
Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.
Sernik z Princessą Zebrą

Krok 1 z 12

Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 2 z 12

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 3 z 12

Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 4 z 12

Ubijaj wszystko na jednolitą masę.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 5 z 12

Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 6 z 12

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 7 z 12

Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 8 z 12

Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 9 z 12

Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 10 z 12

Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 11 z 12

Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).

Sernik z Princessą Zebrą

Krok 12 z 12

Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.

Sernik z Princessą Zebrą to wypiek absolutnie wyjątkowy. Twarogowy jak serniki naszych babć, słodki niczym najbardziej wysublimowany deser i efektowny tak, jak najlepszy urodzinowy tort. Sernik z Princessą Zebrą tworzymy piętrowo – układając maślany spód z pokruszonych wafelków, dodając masę serową z nutką cytryny i wanilii, dekorując wierzch ubitą śmietanką, a całość posypując resztą pokruszonych wafli. Każdy kto spróbuje choć łyżeczkę słodkiego sernika będzie błagać o dokładkę! Naszym zdaniem sernik z Princessą Zebrą to sernik pieczony przez wielkie „s”!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha