Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galaretka z kurczaka

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 łyżeczek
Żelatyna Winiary
400 g
Filet z kurczaka
1 
Marchewka
1 
Jajko
60 g
Kukurydza Konserwowa
60 g
Zielony groszek
5 liści
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
186.21 kcal
Węglowodany
6.13 g
Białko
29.45 g
Tłuszcze
4.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Namocz Żelatynę w 100 ml zimnej wody.
Krok 2
2 min
Pokrój marchewkę w plasterki.
Krok 3
25 min
Zagotuj 1,25l wody, wrzuć do niej marchewkę, filety i kostki. Całość gotuj 20-25 minut.
Krok 4
5 min
Wyjmij marchew i filety. Mięso pokrój w kawałki.
Krok 5
5 min
Pozostały z gotowania wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki pietruszki oraz kawałki mięsa.
Krok 7
13 min
Delikatnie zalej miseczki galaretką. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.
Galaretka z kurczaka

Krok 1 z 7

Namocz Żelatynę w 100 ml zimnej wody.

Galaretka z kurczaka

Krok 2 z 7

Pokrój marchewkę w plasterki.

Galaretka z kurczaka

Krok 3 z 7

Zagotuj 1,25l wody, wrzuć do niej marchewkę, filety i kostki. Całość gotuj 20-25 minut.

Galaretka z kurczaka

Krok 4 z 7

Wyjmij marchew i filety. Mięso pokrój w kawałki.

Galaretka z kurczaka

Krok 5 z 7

Pozostały z gotowania wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.

Galaretka z kurczaka

Krok 6 z 7

W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki pietruszki oraz kawałki mięsa.

Galaretka z kurczaka

Krok 7 z 7

Delikatnie zalej miseczki galaretką. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

Galaretka z kurczakiem to danie, które na polskich stołach gości często zarówno przy ważnych okazjach, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się jako jedna z przekąsek na święta wielkanocne. Danie to wciąż zdobywa swoich zwolenników.

Decydując się na zrobienie galaretki z kurczakiem, najlepiej przygotować od razu pojedyncze porcje z niewielkich miseczkach lub pucharkach. Dzięki temu masz pewność, że poszczególne składniki są rozłożone w równych proporcjach i każdy z gości otrzyma to samo. W pojemnikach układasz jajka na twardo (pokrojone w plasterki), kukurydzę, marchewkę, groszek i kawałki gotowanego kurczaka.

Tak przygotowane porcje należy zalać wywarem z Żelatyny WINIARY i Bulionu cielęcego WINIARY. Przed zastygnięciem możesz dosypać do niego soli i pieprzu. Odstaw galaretki do schłodzenia. Podawaj je np. na liściu sałaty, ozdobione świeżą natką pietruszki. Ich smak podkreśli sok z cytryny lub odrobina octu. Pamiętaj też o pieczywie, które z galaretą komponuje się wyśmienicie.

Ponieważ galaretka z kurczakiem jest podawana na zimno, stanowi świetną propozycję na parapetówkę lub karnawałową imprezę ze szwedzkim stołem. Nie może jej też zabraknąć na ważniejszych uroczystościach, takich jak chrzciny, komunie czy wesela. Podczas świąt każdy doceni ją za lekkostrawną formę, ale przede wszystkim za wyjątkowy smak!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika