Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galaretka z kurczaka to danie, które na polskich stołach gości często zarówno przy ważnych okazjach, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się jako jedna z przekąsek na święta wielkanocne.
Najlepiej przygotować ją od razu jako pojedyncze porcje - w niewielkich miseczkach lub w szklanych pucharkach. Dzięki temu poszczególne składniki będą rozłożone w równych proporcjach i każdy z gości otrzyma takie samo, pięknie prezentujące się danie.
Galaretki wyjęte z miseczek podawaj np. na liściu sałaty, ozdobione świeżą natką pietruszki. Ich smak podkreśli sok z cytryny lub odrobina octu. Pamiętaj też o pieczywie, które z galaretą drobiową komponuje się wyśmienicie.
Ponieważ galaretka z kurczaka jest podawana na zimno, stanowi świetną propozycję na parapetówkę lub karnawałową imprezę ze szwedzkim stołem. Nie może jej też zabraknąć na ważniejszych uroczystościach, takich jak chrzciny, komunie czy wesela. Podczas świąt każdy doceni ją za lekkostrawną formę, ale przede wszystkim za wyjątkowy smak!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
1 min
Żelatynę WINIARY wsyp do 100 ml zimnej wody i pozostaw do namoczenia.
Krok 2
2 min
Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 3
25 min
Zagotuj 1 litr wody. Włóż do niej filet z kurczaka, pokrojoną marchewkę i Bulion drobiowy WINIARY.
Krok 4
5 min
Po ugotowaniu wyjmij filet i marchewkę, a bulion przecedź, aby był klarowny i rozpuść w nim wcześniej namoczoną żelatynę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Krok 5
5 min
Mięso pokrój na kawałki. Ugotowanej na twardo jajko obierz i pokrój w plastry. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
Krok 6
5 min
W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki natki pietruszki oraz kawałki mięsa. Zalej składniki bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, do zastygnięcia galaretki.
Krok 1
z
6
Żelatynę WINIARY wsyp do 100 ml zimnej wody i pozostaw do namoczenia.
Krok 2
z
6
Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 3
z
6
Zagotuj 1 litr wody. Włóż do niej filet z kurczaka, pokrojoną marchewkę i Bulion drobiowy WINIARY.
Krok 4
z
6
Po ugotowaniu wyjmij filet i marchewkę, a bulion przecedź, aby był klarowny i rozpuść w nim wcześniej namoczoną żelatynę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Krok 5
z
6
Mięso pokrój na kawałki. Ugotowanej na twardo jajko obierz i pokrój w plastry. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
Krok 6
z
6
W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki natki pietruszki oraz kawałki mięsa. Zalej składniki bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, do zastygnięcia galaretki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Joanna
Do galarety drobiowej nie daje się kukurydzy! Wiem ze szkoły gastronomicznej.
Komentarze 1