Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

(3)
43min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
6  łyżeczek
Żelatyna WINIARY
400  g
Filet z kurczaka
1 
Marchewka
1 
Jajko ugotowane na twardo
4  łyżek
Kukurydza konserwowa
60  g
Groszek konserwowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.65 g
Węglowodany
5.42 g
Tłuszcze
5.13 g
Wartość energetyczna
194.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Galaretka z kurczaka to danie, które na polskich stołach gości często zarówno przy ważnych okazjach, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się jako jedna z przekąsek na święta wielkanocne.

Najlepiej przygotować ją od razu jako pojedyncze porcje - w niewielkich miseczkach lub w szklanych pucharkach. Dzięki temu poszczególne składniki będą rozłożone w równych proporcjach i każdy z gości otrzyma takie samo, pięknie prezentujące się danie.

Galaretki wyjęte z miseczek podawaj np. na liściu sałaty, ozdobione świeżą natką pietruszki. Ich smak podkreśli sok z cytryny lub odrobina octu. Pamiętaj też o pieczywie, które z galaretą drobiową komponuje się wyśmienicie.

Ponieważ galaretka z kurczaka jest podawana na zimno, stanowi świetną propozycję na parapetówkę lub karnawałową imprezę ze szwedzkim stołem. Nie może jej też zabraknąć na ważniejszych uroczystościach, takich jak chrzciny, komunie czy wesela. Podczas świąt każdy doceni ją za lekkostrawną formę, ale przede wszystkim za wyjątkowy smak!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    1 min
    Żelatynę WINIARY wsyp do 100 ml zimnej wody i pozostaw do namoczenia.
  • Krok 2

    2 min
    Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.
  • Krok 3

    25 min
    Zagotuj 1 litr wody. Włóż do niej filet z kurczaka, pokrojoną marchewkę i Bulion drobiowy WINIARY.
  • Krok 4

    5 min
    Po ugotowaniu wyjmij filet i marchewkę, a bulion przecedź, aby był klarowny i rozpuść w nim wcześniej namoczoną żelatynę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso pokrój na kawałki. Ugotowanej na twardo jajko obierz i pokrój w plastry. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Krok 6

    5 min
    W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki natki pietruszki oraz kawałki mięsa. Zalej składniki bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, do zastygnięcia galaretki.
Galaretka z kurczaka

Krok 1 z 6

Żelatynę WINIARY wsyp do 100 ml zimnej wody i pozostaw do namoczenia.

Galaretka z kurczaka

Krok 2 z 6

Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.

Galaretka z kurczaka

Krok 3 z 6

Zagotuj 1 litr wody. Włóż do niej filet z kurczaka, pokrojoną marchewkę i Bulion drobiowy WINIARY.

Galaretka z kurczaka

Krok 4 z 6

Po ugotowaniu wyjmij filet i marchewkę, a bulion przecedź, aby był klarowny i rozpuść w nim wcześniej namoczoną żelatynę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Galaretka z kurczaka

Krok 5 z 6

Mięso pokrój na kawałki. Ugotowanej na twardo jajko obierz i pokrój w plastry. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.

Galaretka z kurczaka

Krok 6 z 6

W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki natki pietruszki oraz kawałki mięsa. Zalej składniki bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, do zastygnięcia galaretki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Halloween
  • Impreza
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Na zimno
  • Nowy Rok
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna sałatka warstwowa

    Świąteczna sałatka warstwowa

    25 min Łatwy
  • Rybne galaretki

    Rybne galaretki

    1 godz 45 min Łatwy
  • Tymbaliki rybne

    Tymbaliki rybne

    3 godz 35 min Łatwy
  • Jajka w galarecie

    Jajka w galarecie

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu