Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

0
270 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Serek homogenizowany
300 g
Śmietana 36%
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
16 g
Żelatyna
250 g
Biszkopt
250 g
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
332.87 kcal
Tłuszcze
18.67 g
Białko
9.77 g
Węglowodany
27.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

270 min
Krok 1
30 min
Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody, postaw na gazie i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając. Uwaga: nie gotuj żelatyny! Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
15 min
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj Cukier wanilinowy WINIARY.
Krok 3
5 min
Do śmietany dodaj serek homogenizowany, a na koniec – żelatynę wcześniej rozrobioną z odrobiną serka. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia aż do brzegów (wykrój odpowiednich rozmiarów fragment papieru), a następnie wyłóż spód szczelnie biszkoptami (możesz je łamać). Papier pomaga w zachowaniu szczelności.
Krok 5
90 min
Na biszkopty wylej masę z serków i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 1,5 h).
Krok 6
5 min
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 7
120 min
Wyjmij sernik. Wyłóż na wierzch pokrojone owoce i zalej tężejącą już galaretką. Odstaw do lodówki na 1-2 h do zupełnego stężenia.
Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 1 z 7

Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody, postaw na gazie i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając. Uwaga: nie gotuj żelatyny! Odstaw do wystudzenia.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 2 z 7

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj Cukier wanilinowy WINIARY.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 3 z 7

Do śmietany dodaj serek homogenizowany, a na koniec – żelatynę wcześniej rozrobioną z odrobiną serka. Delikatnie wymieszaj.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 4 z 7

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia aż do brzegów (wykrój odpowiednich rozmiarów fragment papieru), a następnie wyłóż spód szczelnie biszkoptami (możesz je łamać). Papier pomaga w zachowaniu szczelności.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 5 z 7

Na biszkopty wylej masę z serków i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 1,5 h).

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 6 z 7

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Krok 7 z 7

Wyjmij sernik. Wyłóż na wierzch pokrojone owoce i zalej tężejącą już galaretką. Odstaw do lodówki na 1-2 h do zupełnego stężenia.

Latem chętniej wybieramy orzeźwiające desery. Świetnym sposobem na połączenie lekkiego serka z owocami jest sernik na zimno z galaretką truskawkową i truskawkami, borówkami czy jagodami. Taki deser pomoże lekko się ochłodzić w upalny dzień, a przy tym jest lekki i śmietankowy. Obecność pysznej masy z serków homogenizowanych świetnie podkreśla chrupiące biszkopty lub herbatniki. Wypróbuj nasz przepis na truskawkowy sernik na zimno!

Przygotowanie zajmie około godziny, następnie trzeba odstawić sernik na kilka godzin do lodówki. Ale zdecydowanie warto czekać! Zacznij od rozpuszczenia Żelatyny WINIARY w połowie szklanki wody. Postaw na gazie i mieszaj, aż się rozpuści, nie dopuszczając do gotowania. Odstaw do ostudzenia. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz serek homogenizowany.

Do tak uzyskanej masy wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj całość. Na spód tortownicy ułóż papier do pieczenia i biszkopty. Pamiętaj, żeby szczelnie przykrywały dno – możesz je także łamać w miarę potrzeb. Na ciasteczka wyłóż masę i wstaw na minimum 1,5 godziny. Następnie przygotuj Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY zgodnie z instrukcją. Nim galaretka stężeje, wyłóż na masę serową owoce. Zalej je galaretką i odstaw na kolejne 2 godziny.

Tak przygotowany deser możesz przetrzymywać w lodówce dość długo, więc to świetny pomysł na większą imprezę wymagającą czasochłonnych przygotowań.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika