Sernik na zimno z galaretką i owocami
270min
Łatwy
400 g
Serek homogenizowany
300 g
Śmietana 36%
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
16 g
Żelatyna
250 g
Biszkopt
250 g
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
.
Wartości odżywcze
Białko
9.77 g
Węglowodany
27.39 g
Tłuszcze
18.67 g
Wartość energetyczna
332.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
270 min
Krok 1
30 min
Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody, postaw na gazie i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając. Uwaga: nie gotuj żelatyny! Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
15 min
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj Cukier wanilinowy WINIARY.
Krok 3
5 min
Do śmietany dodaj serek homogenizowany, a na koniec – żelatynę wcześniej rozrobioną z odrobiną serka. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia aż do brzegów (wykrój odpowiednich rozmiarów fragment papieru), a następnie wyłóż spód szczelnie biszkoptami (możesz je łamać). Papier pomaga w zachowaniu szczelności.
Krok 5
90 min
Na biszkopty wylej masę z serków i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 1,5 h).
Krok 6
5 min
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 7
120 min
Wyjmij sernik. Wyłóż na wierzch pokrojone owoce i zalej tężejącą już galaretką. Odstaw do lodówki na 1-2 h do zupełnego stężenia.
Latem chętniej wybieramy orzeźwiające desery. Świetnym sposobem na połączenie lekkiego serka z owocami jest sernik na zimno z galaretką truskawkową i truskawkami, borówkami czy jagodami. Taki deser pomoże lekko się ochłodzić w upalny dzień, a przy tym jest lekki i śmietankowy. Obecność pysznej masy z serków homogenizowanych świetnie podkreśla chrupiące biszkopty lub herbatniki. Wypróbuj nasz przepis na truskawkowy sernik na zimno!
Przygotowanie zajmie około godziny, następnie trzeba odstawić sernik na kilka godzin do lodówki. Ale zdecydowanie warto czekać! Zacznij od rozpuszczenia Żelatyny WINIARY w połowie szklanki wody. Postaw na gazie i mieszaj, aż się rozpuści, nie dopuszczając do gotowania. Odstaw do ostudzenia. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz serek homogenizowany.
Do tak uzyskanej masy wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj całość. Na spód tortownicy ułóż papier do pieczenia i biszkopty. Pamiętaj, żeby szczelnie przykrywały dno – możesz je także łamać w miarę potrzeb. Na ciasteczka wyłóż masę i wstaw na minimum 1,5 godziny. Następnie przygotuj Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY zgodnie z instrukcją. Nim galaretka stężeje, wyłóż na masę serową owoce. Zalej je galaretką i odstaw na kolejne 2 godziny.
Tak przygotowany deser możesz przetrzymywać w lodówce dość długo, więc to świetny pomysł na większą imprezę wymagającą czasochłonnych przygotowań.
Przygotowanie zajmie około godziny, następnie trzeba odstawić sernik na kilka godzin do lodówki. Ale zdecydowanie warto czekać! Zacznij od rozpuszczenia Żelatyny WINIARY w połowie szklanki wody. Postaw na gazie i mieszaj, aż się rozpuści, nie dopuszczając do gotowania. Odstaw do ostudzenia. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz serek homogenizowany.
Do tak uzyskanej masy wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj całość. Na spód tortownicy ułóż papier do pieczenia i biszkopty. Pamiętaj, żeby szczelnie przykrywały dno – możesz je także łamać w miarę potrzeb. Na ciasteczka wyłóż masę i wstaw na minimum 1,5 godziny. Następnie przygotuj Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY zgodnie z instrukcją. Nim galaretka stężeje, wyłóż na masę serową owoce. Zalej je galaretką i odstaw na kolejne 2 godziny.
Tak przygotowany deser możesz przetrzymywać w lodówce dość długo, więc to świetny pomysł na większą imprezę wymagającą czasochłonnych przygotowań.
Komentarze 0