Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z galaretką

0
420 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

110 g
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
30 g
Masło
250 g
Serek mascarpone
100 g
Mleko
50 g
Cukier
1.5 płaskich łyżek
Żelatyna
150 ml
Śmietanka 30%
1 trochę
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

420 min
Krok 1
1 min
Spód: Ciastka pokruszyć/zblendować. Masło rozpuścić i wlać do miski z pokruszonymi herbatnikami, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 18cm, docisnąć masę i schłodzić.
Krok 2
1 min
Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać do formy o średnicy 18 cm (tzn. wlewamy pół galaretki, na nią wykładamy owoce i zalewamy pozostałą galaretką). Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 3
1 min
Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, ser i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru i mascarpone. Masę zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą serową. Połowę masy wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią zastygłą galaretkę, na którą wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość schładzamy minimum 4h, a najlepiej przez noc.
Krok 4
1 min
Przed podaniem sernik dekorujemy wg uznania.
Krok 5
1 min
undefined
Krok 6
1 min
undefined
Krok 7
1 min
undefined
Sernik z galaretką

Krok 1 z 7

Spód: Ciastka pokruszyć/zblendować. Masło rozpuścić i wlać do miski z pokruszonymi herbatnikami, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 18cm, docisnąć masę i schłodzić.

Sernik z galaretką

Krok 2 z 7

Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać do formy o średnicy 18 cm (tzn. wlewamy pół galaretki, na nią wykładamy owoce i zalewamy pozostałą galaretką). Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.

Sernik z galaretką

Krok 3 z 7

Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, ser i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru i mascarpone. Masę zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą serową. Połowę masy wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią zastygłą galaretkę, na którą wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość schładzamy minimum 4h, a najlepiej przez noc.

Sernik z galaretką

Krok 4 z 7

Przed podaniem sernik dekorujemy wg uznania.

Sernik z galaretką

Krok 5 z 7

undefined

Sernik z galaretką

Krok 6 z 7

undefined

Sernik z galaretką

Krok 7 z 7

undefined

Sernik na zimno z galaretką i owocami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika