Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik na zimno (bez pieczenia) z galaretką i owocami
Przygotowanie
420 min
Krok 1
1 min
Spód: Ciastka pokruszyć/zblendować. Masło rozpuścić i wlać do miski z pokruszonymi herbatnikami, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 18cm, docisnąć masę i schłodzić.
Krok 2
1 min
Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać do formy o średnicy 18 cm (tzn. wlewamy pół galaretki, na nią wykładamy owoce i zalewamy pozostałą galaretką). Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 3
1 min
Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, ser i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru i mascarpone. Masę zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą serową. Połowę masy wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią zastygłą galaretkę, na którą wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość schładzamy minimum 4h, a najlepiej przez noc.
Krok 4
1 min
Przed podaniem sernik dekorujemy wg uznania.
Krok 1
z
4
Spód: Ciastka pokruszyć/zblendować. Masło rozpuścić i wlać do miski z pokruszonymi herbatnikami, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 18cm, docisnąć masę i schłodzić.
Krok 2
z
4
Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać do formy o średnicy 18 cm (tzn. wlewamy pół galaretki, na nią wykładamy owoce i zalewamy pozostałą galaretką). Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 3
z
4
Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, ser i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru i mascarpone. Masę zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą serową. Połowę masy wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią zastygłą galaretkę, na którą wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość schładzamy minimum 4h, a najlepiej przez noc.
Krok 4
z
4
Przed podaniem sernik dekorujemy wg uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0