Sernik z galaretką
420min
Łatwy
110 g
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
30 g
Masło
250 g
Serek mascarpone
100 g
Mleko
50 g
Cukier
1.5 płaskich łyżek
Żelatyna
150 ml
Śmietanka 30%
1 opakowanie
1 trochę
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
420 min
Krok 1
1 min
Spód: Ciastka pokruszyć/zblendować. Masło rozpuścić i wlać do miski z pokruszonymi herbatnikami, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 18cm, docisnąć masę i schłodzić.
Krok 2
1 min
Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać do formy o średnicy 18 cm (tzn. wlewamy pół galaretki, na nią wykładamy owoce i zalewamy pozostałą galaretką). Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 3
1 min
Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, ser i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru i mascarpone. Masę zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą serową. Połowę masy wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią zastygłą galaretkę, na którą wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość schładzamy minimum 4h, a najlepiej przez noc.
Krok 4
1 min
Przed podaniem sernik dekorujemy wg uznania.
Krok 5
1 min
undefined
Krok 6
1 min
undefined
Krok 7
1 min
undefined
Sernik na zimno z galaretką i owocami
Komentarze 0