Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smalec z fasoli z jabłkiem

Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Warianty przepisu

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Fasola w puszce lub 500 g ugotowanej
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
3  ząbków
1 
Kwaśne jabłko
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.57 g
Węglowodany
53.56 g
Tłuszcze
1.86 g
Wartość energetyczna
282.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy wegetarianie i weganie muszą rezygnować ze smalcu? Jasne, że nie, istnieje bezmięsna, sprytna alternatywa! Poznaj przepis na smalec z fasoli z jabłkiem, majerankiem i podsmażaną cebulką! To smakowita i zdrowa przekąska i propozycja na pożywne śniadanie. Najlepiej będzie smakować z ciemnym, razowym chlebem i ogórkiem kiszonym! Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Jabłko zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
10 min
Usmaż cebulę do momentu, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj jabłko, majeranek oraz czosnek i całość smaż razem ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 1 z 3

Jabłko zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 2 z 3

Usmaż cebulę do momentu, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj jabłko, majeranek oraz czosnek i całość smaż razem ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.

Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 3 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika