Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Smalec z fasoli z jabłkiem

(1)
20min
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Dobry dla dzieci
  • /
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola w puszce lub 500 g ugotowanej
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
3  ząbków
Czosnek
1 
Kwaśne jabłko
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.57 g
Węglowodany
53.56 g
Tłuszcze
1.86 g
Wartość energetyczna
282.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy wegetarianie i weganie muszą rezygnować ze smalcu? Jasne, że nie, istnieje bezmięsna, sprytna alternatywa! Poznaj przepis na smalec z fasoli z jabłkiem, majerankiem i podsmażaną cebulką! To smakowita i zdrowa przekąska i propozycja na pożywne śniadanie. Najlepiej będzie smakować z ciemnym, razowym chlebem i ogórkiem kiszonym! Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Jabłko zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Usmaż cebulę do momentu, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj jabłko, majeranek oraz czosnek i całość smaż razem ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 1 z 3

Jabłko zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 2 z 3

Usmaż cebulę do momentu, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj jabłko, majeranek oraz czosnek i całość smaż razem ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.

Smalec z fasoli z jabłkiem

Krok 3 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe nacho grande we wrapie

    30 min Średni
  • Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy
  • Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

    29 min Średni
  • Smalec z fasoli

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu