Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką
Dodaj do CookBook

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola w puszce lub 500 g ugotowanej
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
3  ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
180  g
Tofu wędzone (1 kostka) lub zwykłe
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.8 g
Wartość energetyczna
332.2 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Białko
21.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli brakuje Ci już pomysłów na pasty i smarowidła do chleba, sięgnij po przepis na wegański smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką. To wysokobiałkowy dodatek do pieczywa i wrapów. Składniki takie jak wędzone tofu czy wędzona papryka dodadzą paście charakterystycznego dla mięsnej wędzonki posmaku. Wypróbuj też inne odmiany tego przepisu: z jabłkiem oraz klasycznej wersji z podsmażoną cebulką i majerankiem.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 1 z 3

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 2 z 3

Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 3 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    41 min Łatwy
  • Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

    Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

    25 min Łatwy
  • Smalec z fasoli

    Smalec z fasoli

    20 min Łatwy
  • Smalec ze słoniny

    Smalec ze słoniny

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu