Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli brakuje Ci już pomysłów na pasty i smarowidła do chleba, sięgnij po przepis na wegański smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką. To wysokobiałkowy dodatek do pieczywa i wrapów. Składniki takie jak wędzone tofu czy wędzona papryka dodadzą paście charakterystycznego dla mięsnej wędzonki posmaku. Wypróbuj też inne odmiany tego przepisu: z jabłkiem oraz klasycznej wersji z podsmażoną cebulką i majerankiem.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.
Krok 2
5 min
Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 3
5 min
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Krok 1
z
3
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.
Krok 2
z
3
Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 3
z
3
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0