Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Fasola w puszce lub 500 g ugotowanej
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
3  ząbków
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
180  g
Tofu wędzone (1 kostka) lub zwykłe
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.11 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcze
5.49 g
Wartość energetyczna
332.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.
Krok 2
5 min
Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 3
5 min
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 1 z 3

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Tofu pokrój w drobną kostkę. Na oliwie obsmaż tofu, aż stanie się rumiane. Zdejmij z patelni. Następnie usmaż na niej cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż stanie się złocista i miękka.

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 2 z 3

Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz tofu. Dopraw całość wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Całość smaż razem ok. 3 minut. Na koniec wyjmij listek laurowy oraz ziele angielskie.

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Krok 3 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę z tofu oraz dopraw całość majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na pasty i smarowidła do chleba, sięgnij po przepis na wegański smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką. To wysokobiałkowy dodatek do pieczywa i wrapów. Składniki takie jak wędzone tofu czy wędzona papryka dodadzą paście charakterystycznego dla mięsnej wędzonki posmaku. Wypróbuj też inne odmiany tego przepisu: z jabłkiem oraz klasycznej wersji z podsmażoną cebulką i majerankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha