Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Smalec ze słoniny

Smalec ze słoniny

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Słonina
3 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.76 g
Węglowodany
1.1 g
Tłuszcze
18.52 g
Wartość energetyczna
173.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smalec ze słoniny kojarzy się przede wszystkim z wielką pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. I słusznie! Ten przysmak możemy przyrządzić samodzielnie stosując się do naszego przepisu. Warto – wrażenia przyniosą nam na myśl smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Polecamy ten kulinarny wehikuł czasu!

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    10 min
    Duży kawałek słoniny kroimy w paseeczki, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Wrzucamy do garnka.
  • Krok 2

    5 min
    Wstawaimy na gaz i w tym czasie kroimy cebule w kosteczkę, dość drobną.
  • Krok 3

    5 min
    Słonina powinna się już nam powoli zacząć przetapiać. Zamieszać od czasu do czasu.
  • Krok 4

    3 min
    Cebulę dodajemy po trochu i za każdym razem mieszamy. Nie można dodać odrazu calej, ponieważ zacznie nam kipiec.
  • Krok 5

    2 min
    Dodajemy sół, pieprz i majeranek do smaku.
  • Krok 6

    1 min
    Rozlewamy do salaterek.
Smalec ze słoniny

Krok 1 z 6

Duży kawałek słoniny kroimy w paseeczki, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Wrzucamy do garnka.

Smalec ze słoniny

Krok 2 z 6

Wstawaimy na gaz i w tym czasie kroimy cebule w kosteczkę, dość drobną.

Smalec ze słoniny

Krok 3 z 6

Słonina powinna się już nam powoli zacząć przetapiać. Zamieszać od czasu do czasu.

Smalec ze słoniny

Krok 4 z 6

Cebulę dodajemy po trochu i za każdym razem mieszamy. Nie można dodać odrazu calej, ponieważ zacznie nam kipiec.

Smalec ze słoniny

Krok 5 z 6

Dodajemy sół, pieprz i majeranek do smaku.

Smalec ze słoniny

Krok 6 z 6

Rozlewamy do salaterek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • kopytka z sosem myśliwskim

    kopytka z sosem myśliwskim

    1 godz 25 min Łatwy
  • Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu