Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smalec ze słoniny

0
26 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Słonina
3 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.29 g
Węglowodany
3.29 g
Tłuszcze
55.55 g
Wartość energetyczna
521.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
10 min
Duży kawałek słoniny kroimy w paseeczki, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Wrzucamy do garnka.
Krok 2
5 min
Wstawaimy na gaz i w tym czasie kroimy cebule w kosteczkę, dość drobną.
Krok 3
5 min
Słonina powinna się już nam powoli zacząć przetapiać. Zamieszać od czasu do czasu.
Krok 4
3 min
Cebulę dodajemy po trochu i za każdym razem mieszamy. Nie można dodać odrazu calej, ponieważ zacznie nam kipiec.
Krok 5
2 min
Dodajemy sół, pieprz i majeranek do smaku.
Krok 6
1 min
Rozlewamy do salaterek.
Smalec ze słoniny

Krok 1 z 6

Duży kawałek słoniny kroimy w paseeczki, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Wrzucamy do garnka.

Smalec ze słoniny

Krok 2 z 6

Wstawaimy na gaz i w tym czasie kroimy cebule w kosteczkę, dość drobną.

Smalec ze słoniny

Krok 3 z 6

Słonina powinna się już nam powoli zacząć przetapiać. Zamieszać od czasu do czasu.

Smalec ze słoniny

Krok 4 z 6

Cebulę dodajemy po trochu i za każdym razem mieszamy. Nie można dodać odrazu calej, ponieważ zacznie nam kipiec.

Smalec ze słoniny

Krok 5 z 6

Dodajemy sół, pieprz i majeranek do smaku.

Smalec ze słoniny

Krok 6 z 6

Rozlewamy do salaterek.

Smalec ze słoniny kojarzy się przede wszystkim z wielką pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. I słusznie! Ten przysmak możemy przyrządzić samodzielnie stosując się do naszego przepisu. Warto – wrażenia przyniosą nam na myśl smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Polecamy ten kulinarny wehikuł czasu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika