Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smalec z fasoli

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Fasola konserwowa (lub 500 g ugotowanej)
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.22 g
Węglowodany
47.18 g
Tłuszcze
1.79 g
Wartość energetyczna
257.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli

Krok 1 z 3

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 2 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 3 z 3

Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Smalec z fasoli? Niejeden mięsożerca będzie kręcił nosem, ale po spróbowaniu i on zmieni zdanie! Podstawowy przepis zawiera tylko kilka składników: fasolę (z puszki lub ugotowaną - jeszcze lepszą w smaku!) majeranek, cebulkę, sól i pieprz (najlepszy będzie świeżo mielony, prosto z młynka). Do tej bazy możesz dodać np. smażone lub podpieczone jabłko lub wędzone tofu - a to tylko niektóre smakowite opcje. Z takim smalczykiem idealnie będzie współgrał ogórek kiszony i ciemny, razowy chleb - może wypieczesz go własnoręcznie?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha