Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

(0)
20min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Dobry dla dzieci
  • /
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola konserwowa (lub 500 g ugotowanej)
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.22 g
Węglowodany
47.18 g
Tłuszcze
1.79 g
Wartość energetyczna
257.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smalec z fasoli? Niejeden mięsożerca będzie kręcił nosem, ale po spróbowaniu i on zmieni zdanie! Podstawowy przepis zawiera tylko kilka składników: fasolę (z puszki lub ugotowaną - jeszcze lepszą w smaku!) majeranek, cebulkę, sól i pieprz (najlepszy będzie świeżo mielony, prosto z młynka). Do tej bazy możesz dodać np. smażone lub podpieczone jabłko lub wędzone tofu - a to tylko niektóre smakowite opcje. Z takim smalczykiem idealnie będzie współgrał ogórek kiszony i ciemny, razowy chleb - może wypieczesz go własnoręcznie?

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    5 min
    Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli

Krok 1 z 3

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 2 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 3 z 3

Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smalec z fasoli z jabłkiem

    Smalec z fasoli z jabłkiem

    20 min
  • Domowe nacho grande we wrapie

    Domowe nacho grande we wrapie

    30 min Średni
  • Fasolka po bretońsku

    Fasolka po bretońsku

    8 godz 35 min Średni
  • Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu