Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smalec z fasoli? Niejeden mięsożerca będzie kręcił nosem, ale po spróbowaniu i on zmieni zdanie! Podstawowy przepis zawiera tylko kilka składników: fasolę (z puszki lub ugotowaną - jeszcze lepszą w smaku!) majeranek, cebulkę, sól i pieprz (najlepszy będzie świeżo mielony, prosto z młynka). Do tej bazy możesz dodać np. smażone lub podpieczone jabłko lub wędzone tofu - a to tylko niektóre smakowite opcje. Z takim smalczykiem idealnie będzie współgrał ogórek kiszony i ciemny, razowy chleb - może wypieczesz go własnoręcznie?
Przygotowanie
20 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Krok 1
z
3
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
z
3
Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 3
z
3
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0