Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smalec z fasoli
Dodaj do CookBook

Smalec z fasoli

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola konserwowa (lub 500 g ugotowanej)
2 
Cebula
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa dla konsystencji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.2 g
Wartość energetyczna
257.6 kcal
Tłuszcze
1.8 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smalec z fasoli? Niejeden mięsożerca będzie kręcił nosem, ale po spróbowaniu i on zmieni zdanie! Podstawowy przepis zawiera tylko kilka składników: fasolę (z puszki lub ugotowaną - jeszcze lepszą w smaku!) majeranek, cebulkę, sól i pieprz (najlepszy będzie świeżo mielony, prosto z młynka). Do tej bazy możesz dodać np. smażone lub podpieczone jabłko lub wędzone tofu - a to tylko niektóre smakowite opcje. Z takim smalczykiem idealnie będzie współgrał ogórek kiszony i ciemny, razowy chleb - może wypieczesz go własnoręcznie?

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    5 min
    Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.
Smalec z fasoli

Krok 1 z 3

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż ją na patelni z oliwą, aż stanie się złocista i miękka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek i całość smaż razem ok. 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 2 z 3

Fasolę dokładnie odcedź i zmiksuj blenderem lub malakserem. Możesz też rozgnieść fasolę widelcem. Dodaj smażoną cebulę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Smalec z fasoli

Krok 3 z 3

Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub oleju.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Andrzej

Super polecam !!!
Anonim (niezweryfikowany) 06/08/2023-04:54 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/16/2023-02:47 CEST
Andrzeju, dziękujemy miły komentarz. Pozdrawiamy i życzymy smacznego! Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    41 min Łatwy
  • Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

    Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

    25 min Łatwy
  • Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

    Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

    20 min Łatwy
  • Smalec ze słoniny

    Smalec ze słoniny

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu