Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

0
41 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1 kg
Boczek
500 g
Boczek
30 g
Mleko
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 
Jabłka
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
0.24 g
Węglowodany
2.21 g
Tłuszcze
74.72 g
Wartość energetyczna
682.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.
Krok 2
10 min
Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.
Krok 3
10 min
Obierz cebulę, czosnek i jabłko. Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
Krok 4
5 min
Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.
Krok 5
5 min
Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawę JARZYNKA WINIARY i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 6
5 min
Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Krok 7
1 min
Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.
Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 1 z 7

Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 2 z 7

Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 3 z 7

Obierz cebulę, czosnek i jabłko. Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 4 z 7

Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 5 z 7

Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawę JARZYNKA WINIARY i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 6 z 7

Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Krok 7 z 7

Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.

Coś pysznego do kanapek: domowy, swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, pachnący majerankiem. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika