Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Swojskie salami

(0)
156 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.3  kg
Łopatka wieprzowa
0.5  kg
Wołowina chuda
0.5  kg
Słonina
3  g
Saletra
trochę
Papryka czerwona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.72 g
Węglowodany
137.96 g
Tłuszcze
94.86 g
Wartość energetyczna
1570.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

9400 min
Krok 1
15 min
Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.
Krok 2
10 min
Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
Krok 3
15 min
Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.
Krok 4
10 min
Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
Krok 5
1 min
Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.
Swojskie salami

Krok 1 z 5

Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.

Swojskie salami

Krok 2 z 5

Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.

Swojskie salami

Krok 3 z 5

Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.

Swojskie salami

Krok 4 z 5

Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.

Swojskie salami

Krok 5 z 5

Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.

Swojskie salami to domowa, samodzielnie przygotowana wędlina. Wspaniale nadaje się jako przystawka na przyjęcia, czy po prostu dodatek do kanapek w ramach drugiego śniadania. Gwarantujemy, że dobrze wykonana, na długo pozostawia ślad w pamięci. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha