Swojskie salami
9400min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
40.72 g
Węglowodany
137.96 g
Tłuszcze
94.86 g
Wartość energetyczna
1570.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
9400 min
Krok 1
15 min
Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.
Krok 2
10 min
Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
Krok 3
15 min
Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.
Krok 4
10 min
Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
Krok 5
1 min
Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.
Swojskie salami to domowa, samodzielnie przygotowana wędlina. Wspaniale nadaje się jako przystawka na przyjęcia, czy po prostu dodatek do kanapek w ramach drugiego śniadania. Gwarantujemy, że dobrze wykonana, na długo pozostawia ślad w pamięci. Smacznego!
Komentarze 0