Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Swojskie salami to domowa, samodzielnie przygotowana wędlina. Wspaniale nadaje się jako przystawka na przyjęcia, czy po prostu dodatek do kanapek w ramach drugiego śniadania. Gwarantujemy, że dobrze wykonana, na długo pozostawia ślad w pamięci. Smacznego!
Przygotowanie
9400 min
Krok 1
15 min
Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.
Krok 2
10 min
Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
Krok 3
15 min
Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.
Krok 4
10 min
Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
Krok 5
1 min
Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.
Krok 1
z
5
Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.
Krok 2
z
5
Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
Krok 3
z
5
Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.
Krok 4
z
5
Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
Krok 5
z
5
Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0