Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Swojskie salami

Swojskie salami

(0)
156 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.3  kg
Łopatka wieprzowa
0.5  kg
Wołowina chuda
0.5  kg
Słonina
3  g
Saletra
trochę
Papryka czerwona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.33 g
Węglowodany
0.07 g
Tłuszcze
15.48 g
Wartość energetyczna
240.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Swojskie salami to domowa, samodzielnie przygotowana wędlina. Wspaniale nadaje się jako przystawka na przyjęcia, czy po prostu dodatek do kanapek w ramach drugiego śniadania. Gwarantujemy, że dobrze wykonana, na długo pozostawia ślad w pamięci. Smacznego!

Przygotowanie

9400 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.
  • Krok 2

    10 min
    Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
  • Krok 3

    15 min
    Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.
  • Krok 4

    10 min
    Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
  • Krok 5

    1 min
    Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.
Swojskie salami

Krok 1 z 5

Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę.

Swojskie salami

Krok 2 z 5

Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.

Swojskie salami

Krok 3 z 5

Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego.

Swojskie salami

Krok 4 z 5

Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.

Swojskie salami

Krok 5 z 5

Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    2 godz 10 min Łatwy
  • Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

    Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

    13 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu