Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym to propozycja smakowitej i sycącej potrawy. Jeśli lubisz wędzone ryby (makrelę lub pstrąga), ale przejadły Ci się już jednolite pasty, spróbuj oryginalnej zielonej sałatki z kawałkami wędzonej ryby.
Takie połączenie składników, czyli delikatnej ryby, chrupiących piórek cebuli, aksamitnego awokado, sprężystej rukoli i Sosu chrzanowego WINIARY sprawi Ci dużą przyjemność podczas jedzenia.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
2 min
Rozpuść sól w połowie soku z cytryny. Dodaj oliwę i wymieszaj.
Krok 2
15 min
Pokrój awokado w plastry i skrop resztą soku z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Makrelę obierz ze skóry i podziel na małe kawałki lub płatki. Możesz wypróbować ten przepis także z wędzonym pstrągiem. Mięso jest delikatniejsze i lekko słodkawe.
Krok 3
7 min
Na talerzu połóż garść rukoli, na niej plastry awokado, kawałki wędzonej ryby i piórka czerwonej cebuli. Całość polej odrobiną winegretu, a kawałki ryby sosem chrzanowym. Sos chrzanowy możesz też przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć małe kropki na kawałki ryby.
Krok 4
1 min
Przypraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem. Jako alternatywę dla koperku możesz użyć drobno posiekanego szczypiorku. Jego lekko cebulowy posmak przełamie smak tłustej, wędzonej ryby.
Krok 1
z
4
Rozpuść sól w połowie soku z cytryny. Dodaj oliwę i wymieszaj.
Krok 2
z
4
Pokrój awokado w plastry i skrop resztą soku z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Makrelę obierz ze skóry i podziel na małe kawałki lub płatki. Możesz wypróbować ten przepis także z wędzonym pstrągiem. Mięso jest delikatniejsze i lekko słodkawe.
Krok 3
z
4
Na talerzu połóż garść rukoli, na niej plastry awokado, kawałki wędzonej ryby i piórka czerwonej cebuli. Całość polej odrobiną winegretu, a kawałki ryby sosem chrzanowym. Sos chrzanowy możesz też przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć małe kropki na kawałki ryby.
Krok 4
z
4
Przypraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem. Jako alternatywę dla koperku możesz użyć drobno posiekanego szczypiorku. Jego lekko cebulowy posmak przełamie smak tłustej, wędzonej ryby.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0