Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik
Dodaj do CookBook

Chłodnik

(0)
22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
4  łyżek
Koperek posiekany
1 
Ogórek sałatkowy
4 
Jajko
500  ml
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.3 g
Wartość energetyczna
210.2 kcal
Tłuszcze
9.2 g
Białko
11.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy wakacyjne upały nie dają za wygraną, nie mamy ochoty na dwudaniowe i kaloryczne obiady. Wolimy coś lekkiego i orzeźwiającego, a nasz przepis na chłodnik to właśnie taka propozycja. Wystarczy kilka prostych składników i nieco wcześniejsze przygotowanie, by dać zupie czas na schłodzenie. Zadanie ułatwi też Barszcz czerwony WINIARY i jogurt naturalny. Klasyczna wersja tej zupy zakłada konieczność ugotowania buraków i starcia ich na tarce. Mile widziana jest też botwinka. Ale nie zawsze mamy pod ręką takie składniki albo zwyczajnie brakuje nam czasu i chęci na dłuższe przygotowania. Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny. Zacznij od barszczu. Rozpuść go w 0,5 litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki. Znakomitym dodatkiem do chłodnika są też ugotowane na twardo jajka. Pokrój je w ćwiartki i ułóż na dnie talerzy. Zupę odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na kilka minut. Na koniec zalej nią jajka i podawaj z ulubionym pieczywem świeżym lub zapiekanym. Twoja rodzina pokocha ten smak, a ty docenisz minimalną ilość pracy przy tym daniu.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.
  • Krok 2

    3 min
    Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.
  • Krok 3

    13 min
    Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.
  • Krok 4

    1 min
    Schłodzoną zupę podawaj z jajkami
Chłodnik

Krok 1 z 4

Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.

Chłodnik

Krok 2 z 4

Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.

Chłodnik

Krok 3 z 4

Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.

Chłodnik

Krok 4 z 4

Schłodzoną zupę podawaj z jajkami

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu