Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik

0
22 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Posiekany szczypiorek
4 łyżek
Koperek posiekany
1 
Ogórek sałatkowy
4 
Jajko
500 ml
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
210.15 kcal
Węglowodany
10.33 g
Białko
11.93 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

22 min
Krok 1
5 min
Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.
Krok 2
3 min
Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.
Krok 3
13 min
Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.
Krok 4
1 min
Schłodzoną zupę podawaj z jajkami
Chłodnik

Krok 1 z 4

Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.

Chłodnik

Krok 2 z 4

Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.

Chłodnik

Krok 3 z 4

Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.

Chłodnik

Krok 4 z 4

Schłodzoną zupę podawaj z jajkami

Kiedy wakacyjne upały nie dają za wygraną, nie mamy ochoty na dwudaniowe i kaloryczne obiady. Wolimy coś lekkiego i orzeźwiającego, a nasz przepis na chłodnik to właśnie taka propozycja. Wystarczy kilka prostych składników i nieco wcześniejsze przygotowanie, by dać zupie czas na schłodzenie. Zadanie ułatwi też Barszcz czerwony WINIARY i jogurt naturalny. Klasyczna wersja tej zupy zakłada konieczność ugotowania buraków i starcia ich na tarce. Mile widziana jest też botwinka. Ale nie zawsze mamy pod ręką takie składniki albo zwyczajnie brakuje nam czasu i chęci na dłuższe przygotowania. Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny. Zacznij od barszczu. Rozpuść go w 0,5 litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki. Znakomitym dodatkiem do chłodnika są też ugotowane na twardo jajka. Pokrój je w ćwiartki i ułóż na dnie talerzy. Zupę odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na kilka minut. Na koniec zalej nią jajka i podawaj z ulubionym pieczywem świeżym lub zapiekanym. Twoja rodzina pokocha ten smak, a ty docenisz minimalną ilość pracy przy tym daniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika