Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodnik

(0)
22min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
4  łyżek
Koperek posiekany
1 
Ogórek sałatkowy
4 
Jajko
500  ml
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.93 g
Węglowodany
10.33 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
210.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy wakacyjne upały nie dają za wygraną, nie mamy ochoty na dwudaniowe i kaloryczne obiady. Wolimy coś lekkiego i orzeźwiającego, a nasz przepis na chłodnik to właśnie taka propozycja. Wystarczy kilka prostych składników i nieco wcześniejsze przygotowanie, by dać zupie czas na schłodzenie. Zadanie ułatwi też Barszcz czerwony WINIARY i jogurt naturalny. Klasyczna wersja tej zupy zakłada konieczność ugotowania buraków i starcia ich na tarce. Mile widziana jest też botwinka. Ale nie zawsze mamy pod ręką takie składniki albo zwyczajnie brakuje nam czasu i chęci na dłuższe przygotowania. Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny. Zacznij od barszczu. Rozpuść go w 0,5 litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki. Znakomitym dodatkiem do chłodnika są też ugotowane na twardo jajka. Pokrój je w ćwiartki i ułóż na dnie talerzy. Zupę odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na kilka minut. Na koniec zalej nią jajka i podawaj z ulubionym pieczywem świeżym lub zapiekanym. Twoja rodzina pokocha ten smak, a ty docenisz minimalną ilość pracy przy tym daniu.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.
  • Krok 2

    3 min
    Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.
  • Krok 3

    13 min
    Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.
  • Krok 4

    1 min
    Schłodzoną zupę podawaj z jajkami
Chłodnik

Krok 1 z 4

Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.

Chłodnik

Krok 2 z 4

Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.

Chłodnik

Krok 3 z 4

Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.

Chłodnik

Krok 4 z 4

Schłodzoną zupę podawaj z jajkami

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Na zimno
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biały barszcz świąteczny

    18 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni
  • Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    25 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków i barszczu białego

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu