Chłodnik
22min
Łatwy
1 opakowanie
1 łyżka
Posiekany szczypiorek
4 łyżek
Koperek posiekany
1
Ogórek sałatkowy
4
Jajko
500 ml
Jogurt naturalny
.
Wartości odżywcze
Białko
11.93 g
Węglowodany
10.33 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
210.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody.
Krok 2
3 min
Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka.
Krok 3
13 min
Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy.
Krok 4
1 min
Schłodzoną zupę podawaj z jajkami
Kiedy wakacyjne upały nie dają za wygraną, nie mamy ochoty na dwudaniowe i kaloryczne obiady. Wolimy coś lekkiego i orzeźwiającego, a nasz przepis na chłodnik to właśnie taka propozycja. Wystarczy kilka prostych składników i nieco wcześniejsze przygotowanie, by dać zupie czas na schłodzenie. Zadanie ułatwi też Barszcz czerwony WINIARY i jogurt naturalny.
Klasyczna wersja tej zupy zakłada konieczność ugotowania buraków i starcia ich na tarce. Mile widziana jest też botwinka. Ale nie zawsze mamy pod ręką takie składniki albo zwyczajnie brakuje nam czasu i chęci na dłuższe przygotowania. Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny.
Zacznij od barszczu. Rozpuść go w 0,5 litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki.
Znakomitym dodatkiem do chłodnika są też ugotowane na twardo jajka. Pokrój je w ćwiartki i ułóż na dnie talerzy. Zupę odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na kilka minut. Na koniec zalej nią jajka i podawaj z ulubionym pieczywem świeżym lub zapiekanym. Twoja rodzina pokocha ten smak, a ty docenisz minimalną ilość pracy przy tym daniu.
Komentarze 0