Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

(0)
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cynamonempooczach
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8  łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
8  łyżeczek
Woda
1  szczypta
Pieprz
2  szklanek
Woda
3  łyżeczek
Żelatyna
200  g
Szynka Konserwowa
150  g
Ser żółty
0.5  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Groszek zielony konserwowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.73 g
Węglowodany
3.27 g
Tłuszcze
34.34 g
Wartość energetyczna
372.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
3 min
Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3
5 min
Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
Krok 4
2 min
Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
Krok 5
10 min
Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6
5 min
Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
Krok 7
21 min
Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
Krok 8
3 min
Podajemy jak samodzielna przystawka.
Krok 9
1 min
Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 1 z 9

Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 2 z 9

Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 3 z 9

Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 4 z 9

Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 5 z 9

Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 6 z 9

Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 7 z 9

Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 8 z 9

Podajemy jak samodzielna przystawka.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 9 z 9

Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.

Proste i efektowne przystawki na zimno w świąteczny wydaniu. Jako foremek możemy użyć wyparzonych wydmuszek lub gotowych foremek w kształcie jajek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha