Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest cynamonempooczach
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
150  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
8  łyżeczek
Woda
1  szczypta
Pieprz
1  kostka
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
2  szklanek
Woda
3  łyżeczek
Żelatyna
200  g
Szynka Konserwowa
150  g
Ser żółty
0.5  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Groszek zielony konserwowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.73 g
Węglowodany
3.27 g
Tłuszcze
34.34 g
Wartość energetyczna
372.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proste i efektowne przystawki na zimno w świąteczny wydaniu. Jako foremek możemy użyć wyparzonych wydmuszek lub gotowych foremek w kształcie jajek.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    3 min
    Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
  • Krok 3

    5 min
    Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
  • Krok 4

    2 min
    Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
  • Krok 7

    21 min
    Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
  • Krok 8

    3 min
    Podajemy jak samodzielna przystawka.
  • Krok 9

    1 min
    Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 1 z 9

Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 2 z 9

Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 3 z 9

Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 4 z 9

Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 5 z 9

Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 6 z 9

Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 7 z 9

Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 8 z 9

Podajemy jak samodzielna przystawka.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 9 z 9

Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Na zimno
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z szynki

    4 godz 15 min Średni
  • Szynka wędzona z domowej wędzarni

    128 godz 30 min Łatwy
  • Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

    15 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu