Wytrawne pisanki z chrzanową nutą
60min
Łatwy
8 łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
6 łyżek
2 łyżeczek
Żelatyna
8 łyżeczek
Woda
1 szczypta
Pieprz
2 szklanek
Woda
3 łyżeczek
Żelatyna
200 g
Szynka Konserwowa
150 g
Ser żółty
0.5 pęczek
Natka pietruszki
80 g
Groszek zielony konserwowy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.69 g
Węglowodany
3.27 g
Tłuszcze
35.12 g
Wartość energetyczna
380.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
3 min
Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3
5 min
Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
Krok 4
2 min
Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
Krok 5
10 min
Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6
5 min
Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
Krok 7
21 min
Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
Krok 8
3 min
Podajemy jak samodzielna przystawka.
Krok 9
1 min
Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Proste i efektowne przystawki na zimno w świąteczny wydaniu. Jako foremek możemy użyć wyparzonych wydmuszek lub gotowych foremek w kształcie jajek.
Komentarze 0