Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Proste i efektowne przystawki na zimno w świąteczny wydaniu. Jako foremek możemy użyć wyparzonych wydmuszek lub gotowych foremek w kształcie jajek.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
3 min
Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3
5 min
Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
Krok 4
2 min
Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
Krok 5
10 min
Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6
5 min
Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
Krok 7
21 min
Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
Krok 8
3 min
Podajemy jak samodzielna przystawka.
Krok 9
1 min
Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Krok 1
z
9
Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
z
9
Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3
z
9
Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
Krok 4
z
9
Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
Krok 5
z
9
Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo- majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu, odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6
z
9
Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
Krok 7
z
9
Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
Krok 8
z
9
Podajemy jak samodzielna przystawka.
Krok 9
z
9
Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0