Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

0
74 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
2 łyżeczek
Żelatyna
8 łyżeczek
Woda
1 szczypta
Pieprz czarny
2 szklanek
Woda
3 łyżeczek
Żelatyna
200 g
Szynka Konserwowa
150 g
Ser żółty
0.5 pęczek
Pietruszka
80 g
Groszek konserwowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
380.15 kcal
Białko
12.69 g
Tłuszcze
35.12 g
Węglowodany
3.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
3 min
Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3
5 min
Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).
Krok 4
2 min
Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.
Krok 5
10 min
Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo-majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu. Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.
Krok 6
10 min
Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.
Krok 7
30 min
Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 8
3 min
Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.
Krok 9
1 min
Podajemy jak samodzielną przystawkę.
Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 1 z 9

Kostkę bulionu WINIARY rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 2 z 9

Majonez dekoracyjny WINIARY mieszamy z sosem chrzanowym WINIARY, doprawiamy pieprzem. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy kilka minut aż napęcznieje, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę hartujemy łyżką sosu i następnie wlewamy do pozostałej masy. Odstawiamy do lekkiego stężenia

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 3 z 9

Szynkę i ser kroimy w kostkę lub wyciskamy kształty (jak na zdjęciu). Natkę drzemy na małe kawałki. Można wedle uznania dodać inne dodatki (marchewka, kukurydza itp).

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 4 z 9

Wyparzone wydmuszki lub foremki stawiamy na podstawkach lub np. w wytłaczance.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 5 z 9

Następnie przy pomocy rękawa lub strzykawki wtłaczamy na dno tężejący sos chrzanowo-majonezowy, odstawiamy do lodówki. Kolejno wsypujemy delikatnie szynkę, ser i warzywne dodatki, zalewamy warstwą tężejącego bulionu. Część bulionu można zabarwić sokiem z buraka dla lepszego efektu.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 6 z 9

Krok piąty powtarzamy do wykończenia składników/ do zapełnienia foremek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 7 z 9

Odstawiamy do zastygnięcia.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 8 z 9

Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej w lodówce) wyjmujemy z foremek lub obieramy ze skorupek.

Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

Krok 9 z 9

Podajemy jak samodzielną przystawkę.

Proste i efektowne przystawki na zimno w świąteczny wydaniu. Jako foremek możemy użyć wyparzonych wydmuszek lub gotowych foremek w kształcie jajek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika