Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ptysie w wersji wytrawnej mogą zaskakiwać zarówno smakiem, jak i niezwykle apetyczną formą podania. Ciasto parzone jest na tyle neutralne, że świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli po raz pierwszy degustujesz wytrawne ptysie, wypróbuj nasz przepis, aby wypełnić ciasto idealnie dobranymi smakami. Wędzony łosoś doskonale komponuje się z Sosem Chrzanowym Winiary, który pomiędzy połówkami ptysiów prezentuje się tak, jak krem z bitej śmietany. Gotowa potrawa jest więc nie tylko pyszna, ale i atrakcyjna wizualnie, czym dodatkowo zachęca do degustacji.
Jak upiec samodzielnie wytrawne ptysie?
Ptysie można zakupić w wersji gotowej do przełożenia kremem i wybranymi dodatkami. Warto jednak upiec je samodzielnie - zwłaszcza, że nie jest to zadaniem trudnym. Podstawowy przepis na ciasto parzone nie zawiera cukru, dlatego ptysie nadają się zarówno na deser, jak i na wytrawną przystawkę. Aby upieczone ptysie były chrupiące i zachowały atrakcyjny kształt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad związanych z przygotowaniem ciasta parzonego. Najważniejsza to długotrwałe mieszanie składników na ciasto w trakcie parzenia - aż do momentu, kiedy nabierze ono gładkiej konsystencji i stanie się lśniące. Istotne jest także prawidłowe pieczenie. Aby ptysie nie zapadły się po wyjęciu z piekarnika, nie wolno uchylać jego drzwiczek w trakcie pieczenia.
Z czym podawać wytrawne ptysie?
Nasz przepis na wytrawne ptysie to ptysie z łososiem, awokado i cebulką. Rolę kremu, który spaja wszystkie dodatki z ciastem, pełni wyrazisty Sos Chrzanowy Winiary o apetycznie białym kolorze i gęstej konsystencji. Całość dopełnia posiekany koperek, który nie tylko zdobi przekąskę, ale również nadaje jej piękny aromat. Ptysie w tym wydaniu smakowym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie zawierają także mięsa, dlatego sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Wytrawne ptysie można podawać jednak także z innymi dodatkami, na przykład z kremem na bazie jogurtu z czosnkiem, czy też z takimi składnikami nadzienia jak szynka pokrojona w paseczki, duszone pieczarki i tarty ser.
Wytrawne ptysie z łososiem i sosem chrzanowym prezentują się fenomenalnie i jeszcze lepiej smakują. Warto przygotować je na spotkanie w gronie rodziny i znajomych, a z pewnością zrobią na gościach ogromne wrażenie. Ptysie stanowią świetną przekąskę, która cieszy oko i zdobi nakryty stół. Ich atutem jest też fakt, że im dłużej są przechowywane, tym bardziej miękkie i delikatne staje się ich ciasto. Dzięki temu przekąskę możesz przygotować także na dzień przed przyjęciem.
Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.
250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.
Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.
Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.
Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.