Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

(0)
1 godz
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
35  dag
Łosoś wędzony w plastrach
1 
Czerwona cebula
1 
Awokado
1  pęczek
Koperek
250  ml
Woda
20  dag
Mąka
10  dag
Masło
5 
Jajka
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.32 g
Węglowodany
7.71 g
Tłuszcze
37.83 g
Wartość energetyczna
422.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem to doskonała propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i bardzo apetyczną formą. Możesz łatwo je przygotować, wypiekając ptysie samodzielnie lub kupując gotowe - np. w cukierni. Ich smak dopełni Sos Chrzanowy Winiary, który idealnie komponuje się z innymi składnikami.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.
  • Krok 2

    10 min
    250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
  • Krok 3

    10 min
    Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.
  • Krok 4

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.
  • Krok 6

    17 min
    Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
  • Krok 7

    3 min
    Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.
  • Krok 8

    3 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.
  • Krok 9

    2 min
    Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.
  • Krok 10

    3 min
    Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 1 z 10

Składniki: Sól, Jajka, Masło, Mąka, Woda

Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 2 z 10

250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 3 z 10

Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 4 z 10

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 5 z 10

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 6 z 10

Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 7 z 10

Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 8 z 10

Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 9 z 10

Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 10 z 10

Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    1 godz 35 min Łatwy
  • Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    50 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu