Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym
Dodaj do CookBook

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

(1)
1 godz
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
35  dag
Łosoś wędzony w plastrach
1 
Czerwona cebula
1 
Awokado
1  pęczek
Koperek
250  ml
Woda
20  dag
Mąka
10  dag
Masło
5 
Jajka
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.7 g
Wartość energetyczna
422.9 kcal
Tłuszcze
37.8 g
Białko
13.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ptysie w wersji wytrawnej mogą zaskakiwać zarówno smakiem, jak i niezwykle apetyczną formą podania. Ciasto parzone jest na tyle neutralne, że świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli po raz pierwszy degustujesz wytrawne ptysie, wypróbuj nasz przepis, aby wypełnić ciasto idealnie dobranymi smakami. Wędzony łosoś doskonale komponuje się z Sosem Chrzanowym Winiary, który pomiędzy połówkami ptysiów prezentuje się tak, jak krem z bitej śmietany. Gotowa potrawa jest więc nie tylko pyszna, ale i atrakcyjna wizualnie, czym dodatkowo zachęca do degustacji.


Jak upiec samodzielnie wytrawne ptysie?

Ptysie można zakupić w wersji gotowej do przełożenia kremem i wybranymi dodatkami. Warto jednak upiec je samodzielnie - zwłaszcza, że nie jest to zadaniem trudnym. Podstawowy przepis na ciasto parzone nie zawiera cukru, dlatego ptysie nadają się zarówno na deser, jak i na wytrawną przystawkę. Aby upieczone ptysie były chrupiące i zachowały atrakcyjny kształt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad związanych z przygotowaniem ciasta parzonego. Najważniejsza to długotrwałe mieszanie składników na ciasto w trakcie parzenia - aż do momentu, kiedy nabierze ono gładkiej konsystencji i stanie się lśniące. Istotne jest także prawidłowe pieczenie. Aby ptysie nie zapadły się po wyjęciu z piekarnika, nie wolno uchylać jego drzwiczek w trakcie pieczenia.


Z czym podawać wytrawne ptysie?

Nasz przepis na wytrawne ptysie to ptysie z łososiem, awokado i cebulką. Rolę kremu, który spaja wszystkie dodatki z ciastem, pełni wyrazisty Sos Chrzanowy Winiary o apetycznie białym kolorze i gęstej konsystencji. Całość dopełnia posiekany koperek, który nie tylko zdobi przekąskę, ale również nadaje jej piękny aromat. Ptysie w tym wydaniu smakowym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie zawierają także mięsa, dlatego sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Wytrawne ptysie można podawać jednak także z innymi dodatkami, na przykład z kremem na bazie jogurtu z czosnkiem, czy też z takimi składnikami nadzienia jak szynka pokrojona w paseczki, duszone pieczarki i tarty ser.

Wytrawne ptysie z łososiem i sosem chrzanowym prezentują się fenomenalnie i jeszcze lepiej smakują. Warto przygotować je na spotkanie w gronie rodziny i znajomych, a z pewnością zrobią na gościach ogromne wrażenie. Ptysie stanowią świetną przekąskę, która cieszy oko i zdobi nakryty stół. Ich atutem jest też fakt, że im dłużej są przechowywane, tym bardziej miękkie i delikatne staje się ich ciasto. Dzięki temu przekąskę możesz przygotować także na dzień przed przyjęciem.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.
  • Krok 2

    10 min
    250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
  • Krok 3

    10 min
    Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.
  • Krok 4

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.
  • Krok 6

    17 min
    Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
  • Krok 7

    3 min
    Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.
  • Krok 8

    3 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.
  • Krok 9

    2 min
    Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.
  • Krok 10

    3 min
    Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

    Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

    41 min Łatwy
  • Tartaletki wytrawne z ricottą i karczochem

    Tartaletki wytrawne z ricottą i karczochem

    30 min Łatwy
  • Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

    Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu