Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

(0)
1 godz
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
35  dag
Łosoś wędzony w plastrach
1 
Czerwona cebula
1 
Awokado
1  pęczek
Koperek
250  ml
Woda
20  dag
Mąka
10  dag
Masło
5 
Jajka
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.32 g
Węglowodany
7.71 g
Tłuszcze
37.83 g
Wartość energetyczna
422.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem to doskonała propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i bardzo apetyczną formą. Możesz łatwo je przygotować, wypiekając ptysie samodzielnie lub kupując gotowe - np. w cukierni. Ich smak dopełni Sos Chrzanowy Winiary, który idealnie komponuje się z innymi składnikami.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.
  • Krok 2

    10 min
    250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
  • Krok 3

    10 min
    Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.
  • Krok 4

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.
  • Krok 6

    17 min
    Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
  • Krok 7

    3 min
    Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.
  • Krok 8

    3 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.
  • Krok 9

    2 min
    Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.
  • Krok 10

    3 min
    Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 1 z 10

Składniki: Sól, Jajka, Masło, Mąka, Woda

Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 2 z 10

250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 3 z 10

Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 4 z 10

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 5 z 10

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 6 z 10

Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 7 z 10

Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 8 z 10

Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 9 z 10

Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 10 z 10

Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    1 godz 35 min Łatwy
  • Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    50 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu