Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Dodaj do CookBook

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

(0)
26 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Sera typu oscypek (pokrojonego w plastry lub. Kilka mniejszych serków)
4  łyżek
Winegret Winiary
1 
Gruszka
trochę
Roszponki
trochę
Rukoli
trochę
Migdałów
trochę
Nerkowców
trochę
Suszonej żurawiny
0.5 
Czerwonej cebuli
1  pęczek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.3 g
Wartość energetyczna
256 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
8.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Oscypek to znany z Podhala twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego. Od 2008 roku jest produktem regionalnym, który ma prawną ochronę i musi spełniać bardzo konkretne normy, żeby nosić właśnie tę nazwę. Istotna jest między innymi zawartość owczego mleka, charakterystyczny wrzecionowaty kształt a także miejsce i czas przygotowania tego wyrobu. Nie przeszkadza to jednak przedsiębiorczym góralom w sprzedawaniu podobnym produktów, nazywanych serkami góralskimi, bacowskimi albo tatrzańskimi. Dziś można je kupić nie tylko w Zakopanem, ale praktycznie w całej Polsce.

Góralski ser można grillować, kłaść na pizzy, używać do kanapek oraz do sałatek. Bardzo często owczy ser występuje w towarzystwie żurawiny, To bardzo dobre połączenie, ponieważ słodki smak tych owoców tworzy ciekawą kompozycję z naturalnie słonym serkiem.

Żeby powstała pyszna sałatka z oscypkiem, do serka i żurawiny należy dodać jeszcze rukolę, gruszkę, roszponkę, migdały, nerkowce, cebulę, pietruszkę. Aby przepis był konkretny potrzebny będzie także właściwy sos. Idealnie pasuje tutaj winegret, ale jeśli szukasz bardziej urozmaiconych nut smakowych, można sięgnąć także po dressing figowy.

Bazą do tej potrawy jest miks sałat. Przy czym warto zaznaczyć, że nie trzeba się sztywno trzymać wymienionych rodzajów. Jeśli masz taką chęć, rukolę możesz zastąpić na przykład sałatą lodową lub inną, która Ci smakuje i jest akurat w domu. Do tej bazy dodaje się prażone orzechy oraz góralski serek podsmażony na patelni z obu stron. Po ostudzeniu należy pokroić go w kostkę lub paski dość dużej wielkości. Kolejny krok to dodanie cebuli i żurawiny. Na koniec pozostaje mieszać składniki razem z sosem. Natka pietruszki to element dekoracji. Opcjonalnie można dodać także suszone pestki dyni.

Z przypraw odpowiedni będzie pieprz. Nie warto dodawać soli, ponieważ naturalnie słonym składnikiem jest sam oscypek.

Ten szybki przepis nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią podhalańską, ale i tak może zrobić furorę wśród gości. Taka sałatka to w końcu ciekawa odmiana od tego, co zazwyczaj serwuje się jako przystawkę na domówkach albo w restauracjach.

Sałatka, żurawina, owczy ser i oliwa tworzą interesujące danie. Pozostałe składniki są kwestią umowną. Jeśli nie do końca pasuje Ci gruszka, możesz zamiast niej dodać pomidor. Dobrym wyborem będzie także kolorowa papryka.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Oscypek pokrój w plasterki lub pozostaw w całości jeśli korzystasz z małych serków.
  • Krok 2

    2 min
    Na talerzu ułóż mieszankę ulubionych sałat, np. rukoli, roszponki lub sałaty lodowej, tworząc bazę sałatki.
  • Krok 3

    10 min
    Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Krok 4

    5 min
    Ser usmaż na suchej patelni grillowej tylko aby się zarumienił z obu stron.
  • Krok 5

    2 min
    Do sałaty dodaj suszoną żurawinę, orzechy oraz oscypka, rozkładając je równomiernie na sałacie.
  • Krok 6

    1 min
    Całość polej dressingiem Winiary.
  • Krok 7

    1 min
    Sałatkę możesz opcjonalnie udekorować orzechami lub pestkami dyni oraz natką pietruszki.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 1 z 7

Krok 1

Oscypek pokrój w plasterki lub pozostaw w całości jeśli korzystasz z małych serków.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 2 z 7

Krok 2

Na talerzu ułóż mieszankę ulubionych sałat, np. rukoli, roszponki lub sałaty lodowej, tworząc bazę sałatki.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3

Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Ser usmaż na suchej patelni grillowej tylko aby się zarumienił z obu stron.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Do sałaty dodaj suszoną żurawinę, orzechy oraz oscypka, rozkładając je równomiernie na sałacie.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Całość polej dressingiem Winiary.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Krok 7 z 7

Krok 7 Krok 7 Krok 7

Sałatkę możesz opcjonalnie udekorować orzechami lub pestkami dyni oraz natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Sałatka
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Z makaronem
  • Z patelni
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z truskawkami i szparagami

    Sałatka z truskawkami i szparagami

    15 min Łatwy
  • Sałatka z pomidorami, serem feta i oliwkami

    Sałatka z pomidorami, serem feta i oliwkami

    10 min Łatwy
  • Sałatka włoska

    Sałatka włoska

    20 min Łatwy
  • Sałatka z kuskusu i warzyw

    Sałatka z kuskusu i warzyw

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu