Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ruben sandwich
Dodaj do CookBook

Ruben sandwich

(1)
18 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Pastrami, wołowina, 98% bez tłuszczu
4 
Pieczywo chrupkie żytnie
1  łyżka
Musztarda
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny Winiary
1  łyżka
Ketchup pikantny WINIARY
100  g
Kapusta Kiszona
1  łyżeczka
Miód
2  plastrów
Ser Szwajcarski
10  g
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.8 g
Wartość energetyczna
399.6 kcal
Tłuszcze
23.1 g
Białko
29.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ruben sandwich (zwana też Reuben sandwich) to jeden z przysmaków znanych z nowojorskich restauracji. Nie musisz jednak ruszać w daleką podróż, żeby spróbować tego specjału. Kanapkę Reubena możesz także przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy znać przepis i zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

A skąd właściwie wzięła się sława sandwich Ruben? Ta sycąca przekąska powstała około 100 lat temu. Nie ma jednak pełnej zgody co do historii jej pochodzenia. Dominują na ten temat dwie teorie. Pierwsza głosi, że twórcą dania był pochodzący z Litwy Ruben (Reuben) Kulakofsky, właściciel sklepu spożywczego, który przekonał właściciela hotelowej restauracji do umieszczenia tego specjału w swoim menu. Według drugiej teorii twórca kultowej kanapki Arnold Ruben był z pochodzenia Niemcem, a danie wymyślił dla swojego syna.

Jak było naprawdę? Pewnie się nie dowiemy - i tak już musi zostać. Niezależnie od tego, jaka jest faktyczna geneza kanapki, ruben sandwich od lat zachwyca nowojorczyków oraz przyjezdnych. Na czym polega jej fenomen?

Na pewno siłą jest połączenie smaku wołowiny z kiszoną kapustą, świeżym pieczywem i serem. Dodatkowo smak mięsa doskonale podkreśla wyrazisty sos. Ruben sandwich funkcjonuje w różnych odmianach i wariantach. W zależności od restauracji bazą do kanapki może być pastrami wołowe albo konserwowa wołowina. Nieraz kiszona kapusta jest natomiast zastępowana przez sałatkę Colesław. Niektórzy lubią dodać tam także smażone jajka!

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    2 min
    W miseczce wymieszaj majonez, ketchup i musztardę, tworząc sos (ro$yjsk!)
  • Krok 2

    5 min
    Na rozgrzanej patelni podsmaż kapustę kiszoną z łyżeczką miodu, aż lekko się zrumieni.
  • Krok 3

    1 min
    Posmaruj każdą kromkę pieczywa przygotowanym sosem.
  • Krok 4

    2 min
    Na dwie kromki nałóż plastry pastrami, podsmażoną kapustę kiszoną oraz po plastrze sera żółtego.
  • Krok 5

    1 min
    Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, tworząc kanapki.
  • Krok 6

    5 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż kanapki z obu stron na złocisty kolor, aż chleb będzie chrupiący, a ser się roztopi.
  • Krok 7

    2 min
    Podawaj kanapki Ruben na gorąco, najlepiej od razu po przygotowaniu.
Ruben sandwich

Krok 1 z 7

Krok 1

W miseczce wymieszaj majonez, ketchup i musztardę, tworząc sos (ro$yjsk!)

Ruben sandwich

Krok 2 z 7

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmaż kapustę kiszoną z łyżeczką miodu, aż lekko się zrumieni.

Ruben sandwich

Krok 3 z 7

Krok 3

Posmaruj każdą kromkę pieczywa przygotowanym sosem.

Ruben sandwich

Krok 4 z 7

Krok 4

Na dwie kromki nałóż plastry pastrami, podsmażoną kapustę kiszoną oraz po plastrze sera żółtego.

Ruben sandwich

Krok 5 z 7

Krok 5

Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, tworząc kanapki.

Ruben sandwich

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż kanapki z obu stron na złocisty kolor, aż chleb będzie chrupiący, a ser się roztopi.

Ruben sandwich

Krok 7 z 7

Krok 7 Krok 7

Podawaj kanapki Ruben na gorąco, najlepiej od razu po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Śniadanie
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu