Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

0
5875 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Szynka wieprzowa
50 g
Sól peklowa
4 
Liść laurowy
10 
Ziele angielskie
20 
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
101.37 g
Białko
14.47 g
Wartość energetyczna
996.87 kcal
Węglowodany
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

5875 min
Krok 1
10 min
Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
Krok 2
10 min
Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
Krok 3
5 min
Dodaj wszystkie przyprawy.
Krok 4
5 min
Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
Krok 5
0 min
Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
Krok 6
5 min
Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
Krok 7
0 min
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
Krok 8
1 min
Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.
Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 1 z 8

Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 2 z 8

Sól peklującą przygotuj według instrukcji.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 3 z 8

Dodaj wszystkie przyprawy.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 4 z 8

Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 5 z 8

Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 6 z 8

Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 7 z 8

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 8 z 8

Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.


Marynowana szynka peklowana potrzebuje kilkudniowego przygotowania, ale dla jej rewelacyjnego smaku warto uzbroić się w cierpliwość! Wyjątkowy smak i aromat peklowanej szynki zapewnią Ci nie tylko ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, ale przede wszystkim pieczenie w zalewie z Bulionu Warzywnego WINIARY.

Gotową szynkę proponujemy podawać na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY lub na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY. Pokochasz obie wersje!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika