Szynka peklowana na ciepło i na zimno
5875min
Łatwy
1 opakowanie
1 trochę
1.5 kg
Szynka wieprzowa
50 g
Sól peklowa
4
Liść laurowy
10
Ziele angielskie
20
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.47 g
Węglowodany
4.6 g
Tłuszcze
101.37 g
Wartość energetyczna
996.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
5875 min
Krok 1
10 min
Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
Krok 2
10 min
Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
Krok 3
5 min
Dodaj wszystkie przyprawy.
Krok 4
5 min
Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
Krok 5
0 min
Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
Krok 6
5 min
Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
Krok 7
0 min
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
Krok 8
1 min
Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.
Marynowana szynka peklowana potrzebuje kilkudniowego przygotowania, ale dla jej rewelacyjnego smaku warto uzbroić się w cierpliwość! Wyjątkowy smak i aromat peklowanej szynki zapewnią Ci nie tylko ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, ale przede wszystkim pieczenie w zalewie z Bulionu Warzywnego WINIARY.
Gotową szynkę proponujemy podawać na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY lub na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY. Pokochasz obie wersje!
Komentarze 0