Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

(0)
97 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
trochę
Sos tatarski WINIARY
1.5  kg
Szynka wieprzowa
50  g
Sól peklowa
4 
Liść laurowy
10 
Ziele angielskie
20 
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.47 g
Węglowodany
4.6 g
Tłuszcze
101.37 g
Wartość energetyczna
996.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Marynowana szynka peklowana potrzebuje kilkudniowego przygotowania, ale dla jej rewelacyjnego smaku warto uzbroić się w cierpliwość! Wyjątkowy smak i aromat peklowanej szynki zapewnią Ci nie tylko ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, ale przede wszystkim pieczenie w zalewie z Bulionu Warzywnego WINIARY.

Gotową szynkę proponujemy podawać na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY lub na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY. Pokochasz obie wersje!

Przygotowanie

5875 min
  • Krok 1

    10 min
    Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
  • Krok 2

    10 min
    Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj wszystkie przyprawy.
  • Krok 4

    5 min
    Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
  • Krok 5

    0 min
    Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
  • Krok 6

    5 min
    Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
  • Krok 7

    0 min
    Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.
Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 1 z 8

Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 2 z 8

Sól peklującą przygotuj według instrukcji.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 3 z 8

Dodaj wszystkie przyprawy.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 4 z 8

Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 5 z 8

Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 6 z 8

Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 7 z 8

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.

Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Krok 8 z 8

Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Na zimno
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

    Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

    2 godz 18 min Łatwy
  • Muffiny śniadaniowe z papryką, szynką i serem

    Muffiny śniadaniowe z papryką, szynką i serem

    45 min Łatwy
  • Ziemniaczane muffiny z rozmarynem

    Ziemniaczane muffiny z rozmarynem

    56 min Łatwy
  • Szynka wędzona z domowej wędzarni

    Szynka wędzona z domowej wędzarni

    128 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu