Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marynowana szynka peklowana potrzebuje kilkudniowego przygotowania, ale dla jej rewelacyjnego smaku warto uzbroić się w cierpliwość! Wyjątkowy smak i aromat peklowanej szynki zapewnią Ci nie tylko ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, ale przede wszystkim pieczenie w zalewie z Bulionu Warzywnego WINIARY. Gotową szynkę proponujemy podawać na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY lub na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY. Pokochasz obie wersje!
Przygotowanie
5875 min
Krok 1
10 min
Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
Krok 2
10 min
Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
Krok 3
5 min
Dodaj wszystkie przyprawy.
Krok 4
5 min
Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
Krok 5
0 min
Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
Krok 6
5 min
Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
Krok 7
0 min
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
Krok 8
1 min
Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.
Krok 1
z
8
Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
Krok 2
z
8
Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
Krok 3
z
8
Dodaj wszystkie przyprawy.
Krok 4
z
8
Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
Krok 5
z
8
Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
Krok 6
z
8
Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
Krok 7
z
8
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
Krok 8
z
8
Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0