
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ta wersja zupy dyniowej z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ wybrałam do niej popularną ostatnio dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wszystkie składniki ugotowałam w wywarze warzywnym, ale jeśli szukacie też innych sposobów na przygotowanie dyni do zupy to polecam porady Agatki: klik. W efekcie powstała zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi – krem o konsystencji gęstej śmietany. Zwykle nie przepadam za zbyt gęstymi zupami, ale jeśli wy takie wolicie, wystarczy zmniejszyć ilość wywaru lub dodać więcej dyni i ziemniaków.
(z podanych składników można przygotować około 2-3 porcje zupy)
Wielbicielom zupy dyniowej polecam też :
Zupę krem z dyni z pestkami
Zupę warzywną z dynią
Zupę z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
Pikantną zupę dyniową z czarnuszką
Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub z chrupiącymi chipsami warzywnymi. Wybór dodatków zależy już tylko od Was.
Wielbicielom zupy dyniowej polecam też :
Zupę krem z dyni z pestkami
Zupę warzywną z dynią
Zupę z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
Pikantną zupę dyniową z czarnuszką
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
20 minKrok 3
6 minKrok 4
3 minKrok 5
15 minKrok 6
3 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
6 minKrok 10
3 min
Krok 1 z 10
Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Wykorzystamy jedną połówkę (430 g) i kroimy ją na małe kawałki razem ze skórką.

Krok 2 z 10
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z dynią, zalewamy wywarem i gotujemy około 15 minut.

Krok 3 z 10
Szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżeczce masła klarowanego.

Krok 4 z 10
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy małe ziarenka, które dodajemy do gotującej się zupy razem z podsmażoną szalotką.

Krok 5 z 10
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Krok 6 z 10
Pod koniec doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Krok 7 z 10
Gotową zupę krem z dyni miksujemy blenderem.

Krok 8 z 10
Wiórki kokosowe przesypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymamy aż lekko się przyrumienią, co jakiś czas mieszając.

Krok 9 z 10
Śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać do niej nieco cukru pudru).

Krok 10 z 10
Porcję zupy z dyni podajemy z kleksem z bitej śmietany i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0