Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szybka marynata miodowa do mięsa
Dodaj do CookBook

Szybka marynata miodowa do mięsa

(1)
15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżeczka
Pieprz
1.5  łyżek
Miód
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  łyżka
Sos sojowy jasny
1 
Liść laurowy
1  g
Ziele angielskie
2  łyżek
Ocet winny czerwony
4  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Olej
3  gałązek
Tymianek świeży
1  gałązka
Rozmaryn
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.1 g
Wartość energetyczna
590 kcal
Tłuszcze
44.4 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polska kuchnia w dużej mierze opiera się na daniach mięsnych. Wieprzowina, wołowina czy nawet i drób to produkty spożywcze, bez których rzadko kiedy wyobrażamy sobie pełny i wartościowy obiad. Mięso może charakteryzować się różnym smakiem, co w dużej mierze jest uzależnione od sposobu jego przygotowania. Jednocześnie najważniejszym aspektem jest to, by po pieczeniu czy smażeniu, dalej zachowało ono swoją soczystość. W tym momencie, z pomocą przychodzi właśnie miodowa marynata do mięsa z szynki i każdego, innego rodzaju. Dzięki niej w prosty sposób można wydobyć pełnię smaku z każdego, kawałka mięsa. Co więcej, marynowane kawałeczki mięsa zwykle zachowują swoją soczystość podczas obróbki mięsnej i po prostu prezentują się w bardziej apetyczny sposób.


Marynata do mięsa z szynki - przygotujesz ją w kilka chwil!

Marynata do mięsa z szynki, karkówki czy drobiu jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu przepisów. Tak naprawdę, potrzebne jest nam jedynie kilka składników jak chociażby sos sojowy, zioła i czosnek, które połączymy z "głównym bohaterem", czyli z miodem. Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny jest dość uniwersalna. Można wykorzystać ją zarówno podczas smażenia mięsa na patelni, ale także np. podczas jego grillowania czy pieczenia. W kilka minut możemy odmienić smak przygotowywanego dania i pozytywnie zaskoczyć każdego mięsożercę!


Miodowa marynata do kurczaka i innych rodzajów mięs - jak ją urozmaicić?

Oryginalna, miodowa marynata do karkówki i innych mięs charakteryzuje się względnie łagodnym smakiem. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zdecydowali się na subtelne zmiany. Przepis zakłada skorzystanie ze świeżych ziół, octu i sosu sojowego. Te składniki powinny być połączone z miodem oraz okraszone czosnkiem. Jeśli jednak chcemy, by całość była nieco pikantniejsza, wówczas zamieńmy świeże zioła na papryczkę chilli! Takie połączenie również świetnie się sprawdzi, a marynata do mięsa z szynki i innych rodzajów mięs nada im wyjątkowego, lekko ostrego posmaku!


Miodowa marynata do karkówki i innych mięs - ile powinno się marynować mięso?

Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny powinna oddać cały swój smak i zamknąć go w strukturze mięsnych kawałków. Zasada jest więc prosta - im dłużej mięso będzie marynowane, tym lepiej. Zaleca się, by pozostało ono zanurzone w marynacie przez co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej będzie, jeśli pozostawimy je w niej na całą noc!

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    1 min
    Zioła posiekaj i wsyp do miski.
  • Krok 2

    2 min
    Zalej olejem oraz przyprawą Maggi i octem. Dodaj sos sojowy, miód, paprykę oraz pozostałe przyprawy.
  • Krok 3

    5 min
    Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    7 min
    Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso – im dłużej będzie leżeć w marynacie, tym będzie lepsze.
Szybka marynata miodowa do mięsa

Krok 1 z 4

Zioła posiekaj i wsyp do miski.

Szybka marynata miodowa do mięsa

Krok 2 z 4

Zalej olejem oraz przyprawą Maggi i octem. Dodaj sos sojowy, miód, paprykę oraz pozostałe przyprawy.

Szybka marynata miodowa do mięsa

Krok 3 z 4

Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.

Szybka marynata miodowa do mięsa

Krok 4 z 4

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso – im dłużej będzie leżeć w marynacie, tym będzie lepsze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.0 z 5
3
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
11
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 25 min Łatwy
  • Szybka sałatka z rukolą

    Szybka sałatka z rukolą

    35 min Łatwy
  • Wietnamska zupa Pho szybka

    Wietnamska zupa Pho szybka

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu