Domowe frytki moczone w cukrze
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.46 g
Węglowodany
13.09 g
Tłuszcze
2.56 g
Wartość energetyczna
78.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki - przekładamy do miski.
Krok 2
10 min
W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut.
Krok 3
5 min
Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 4
15 min
Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.
Przedstawiamy przepis na domowe frytki, które przygotujesz z łatwością i zjesz z dużym apetytem. Dzięki domowemu sposobowi ze słodką kąpielą będą chrupiące, ale równocześnie sprężyste i nie wysuszą się na wiór. Domowe frytki moczone w cukrze sprawdzą się jako smaczny dodatek do dań głównych i lunchowych przekąsek, świetnie też wypadną solo, w czasie oglądania filmów lub sportowych wydarzeń.
Aby przygotować domowe frytki moczone w cukrze, potrzeba – oczywiście – ziemniaków. Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk, warto jednak wybrać duże ziemniaki, bo domowe frytki wyjdą pyszne i szybko znikną z półmisków czy talerzy, ale także dlatego, że dzięki temu uzyskamy dłuższe frytki, które lepiej będą się prezentowały. Ziemniaki należy obrać i opłukać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do dużej miski.
W pół litra wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowanym roztworem zalej ziemniaki. Pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz frytki i – to bardzo ważne – osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu rozpryskiwaniu się tłuszczu w czasie smażenia.
Do dużego rondla lub garnka wlej olej, rozgrzej go mocno i smaż tak przygotowane frytki do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Domowe frytki moczone w cukrze gotowe – smacznego!
Aby przygotować domowe frytki moczone w cukrze, potrzeba – oczywiście – ziemniaków. Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk, warto jednak wybrać duże ziemniaki, bo domowe frytki wyjdą pyszne i szybko znikną z półmisków czy talerzy, ale także dlatego, że dzięki temu uzyskamy dłuższe frytki, które lepiej będą się prezentowały. Ziemniaki należy obrać i opłukać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do dużej miski.
W pół litra wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowanym roztworem zalej ziemniaki. Pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz frytki i – to bardzo ważne – osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu rozpryskiwaniu się tłuszczu w czasie smażenia.
Do dużego rondla lub garnka wlej olej, rozgrzej go mocno i smaż tak przygotowane frytki do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Domowe frytki moczone w cukrze gotowe – smacznego!
Komentarze 0