Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe frytki moczone w cukrze

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Ziemniaki
1 trochę
Olej
2 łyżek
Cukier
5 l
Woda
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
2.56 g
Węglowodany
13.09 g
Białko
1.46 g
Wartość energetyczna
78.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki - przekładamy do miski.
Krok 2
10 min
W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut.
Krok 3
5 min
Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 4
15 min
Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.
Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 1 z 4

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki - przekładamy do miski.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 2 z 4

W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 3 z 4

Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 4 z 4

Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.

Przedstawiamy przepis na domowe frytki, które przygotujesz z łatwością i zjesz z dużym apetytem. Dzięki domowemu sposobowi ze słodką kąpielą będą chrupiące, ale równocześnie sprężyste i nie wysuszą się na wiór. Domowe frytki moczone w cukrze sprawdzą się jako smaczny dodatek do dań głównych i lunchowych przekąsek, świetnie też wypadną solo, w czasie oglądania filmów lub sportowych wydarzeń.

Aby przygotować domowe frytki moczone w cukrze, potrzeba – oczywiście – ziemniaków. Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk, warto jednak wybrać duże ziemniaki, bo domowe frytki wyjdą pyszne i szybko znikną z półmisków czy talerzy, ale także dlatego, że dzięki temu uzyskamy dłuższe frytki, które lepiej będą się prezentowały. Ziemniaki należy obrać i opłukać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do dużej miski.

W pół litra wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowanym roztworem zalej ziemniaki. Pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz frytki i – to bardzo ważne – osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu rozpryskiwaniu się tłuszczu w czasie smażenia.

Do dużego rondla lub garnka wlej olej, rozgrzej go mocno i smaż tak przygotowane frytki do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Domowe frytki moczone w cukrze gotowe – smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika