Przedstawiamy
przepis na domowe frytki, które przygotujesz z łatwością i zjesz z dużym apetytem. Dzięki domowemu sposobowi ze słodką kąpielą będą chrupiące, ale równocześnie sprężyste i nie wysuszą się na wiór.
Domowe frytki moczone w cukrze sprawdzą się jako smaczny dodatek do dań głównych i lunchowych przekąsek, świetnie też wypadną solo, w czasie oglądania filmów lub sportowych wydarzeń.
Aby przygotować
domowe frytki moczone w cukrze, potrzeba – oczywiście – ziemniaków. Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk, warto jednak wybrać duże ziemniaki, bo
domowe frytki wyjdą pyszne i szybko znikną z półmisków czy talerzy, ale także dlatego, że dzięki temu uzyskamy dłuższe frytki, które lepiej będą się prezentowały. Ziemniaki należy obrać i opłukać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do dużej miski.
W pół litra wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowanym roztworem zalej ziemniaki. Pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz frytki i – to bardzo ważne – osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu rozpryskiwaniu się tłuszczu w czasie smażenia.
Do dużego rondla lub garnka wlej olej, rozgrzej go mocno i smaż tak przygotowane frytki do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Domowe frytki moczone w cukrze gotowe – smacznego! Dowiedz się też, jakie dodatki
do frytek są najlepsze.
Komentarze 0