Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Domowe frytki moczone w cukrze

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gracers
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Ziemniaki
trochę
Olej
2  łyżek
Cukier
5  l
Woda
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.46 g
Węglowodany
13.09 g
Tłuszcze
2.56 g
Wartość energetyczna
78.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przedstawiamy przepis na domowe frytki, które przygotujesz z łatwością i zjesz z dużym apetytem. Dzięki domowemu sposobowi ze słodką kąpielą będą chrupiące, ale równocześnie sprężyste i nie wysuszą się na wiór. Domowe frytki moczone w cukrze sprawdzą się jako smaczny dodatek do dań głównych i lunchowych przekąsek, świetnie też wypadną solo, w czasie oglądania filmów lub sportowych wydarzeń.

Aby przygotować domowe frytki moczone w cukrze, potrzeba – oczywiście – ziemniaków. Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk, warto jednak wybrać duże ziemniaki, bo domowe frytki wyjdą pyszne i szybko znikną z półmisków czy talerzy, ale także dlatego, że dzięki temu uzyskamy dłuższe frytki, które lepiej będą się prezentowały. Ziemniaki należy obrać i opłukać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do dużej miski.

W pół litra wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowanym roztworem zalej ziemniaki. Pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz frytki i – to bardzo ważne – osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu rozpryskiwaniu się tłuszczu w czasie smażenia.

Do dużego rondla lub garnka wlej olej, rozgrzej go mocno i smaż tak przygotowane frytki do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Domowe frytki moczone w cukrze gotowe – smacznego! Dowiedz się też, jakie dodatki do frytek są najlepsze.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki - przekładamy do miski.
  • Krok 2

    10 min
    W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    15 min
    Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.
Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 1 z 4

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki - przekładamy do miski.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 2 z 4

W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 3 z 4

Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Domowe frytki moczone w cukrze

Krok 4 z 4

Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brak informacji o alergenach
  • Grill
  • Impreza
  • Inny
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba smażona w mące

    23 min Łatwy
  • Kapsalon

    1 godz 38 min Średni
  • Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    1 godz 51 min Średni
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu