Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto francuskie okazuje się niezawodne zawsze wtedy, kiedy potrzeba sprytnego sposobu na szybkie przekąski. Takie imprezowe przysmaki muszą być łatwe w przyrządzaniu, by zostało jeszcze trochę czasu na pozostałe przygotowania. Parówki w cieście francuskim będą zatem strzałem w dziesiątkę. Wykonasz je z gotowego ciasta francuskiego, dobrej jakości parówek oraz Ketchupu Łagodnego WINIARY, który posłuży za smaczny sos. Upieczone parówki w cieście francuskim możesz ułożyć w okrągły grzebień, by stworzyć dodatkową atrakcję dla gości.
Wykonanie przekąsek nie zajmie więcej niż godzinę, wliczając w to czas pieczenia. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów. Parówki obierz z osłonki i ułóż na cieście, a następnie każdą z nich zawiń ciasno w prostokąty z ciasta. Pamiętaj, by zrobić to tak, żeby na końcu parówki został jeszcze około 1 cm ciasta. Ciasto z zawiniętą parówką natnij ostrym nożem w odstępach mniejszych niż 1 cm.
Nacięte parówki wraz z ciastem zawiń w kółko, a końcówki zepnij wykałaczką. Na koniec ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Podawaj z Ketchupem Łagodnym WINIARY, musztardą lub innym ulubionym sosem.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.
Krok 2
5 min
Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.
Krok 3
3 min
Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta
Krok 4
5 min
Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)
Krok 5
2 min
Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.
Krok 6
5 min
Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
25 min
Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.
Krok 1
z
7
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.
Krok 2
z
7
Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.
Krok 3
z
7
Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta
Krok 4
z
7
Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)
Krok 5
z
7
Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.
Krok 6
z
7
Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
z
7
Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0