Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Parówki w cieście francuskim

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 Płaska łyżka
Ketchup łagodny WINIARY
300 g
Ciasto Francuskie
6 
Frankfurter, mięso i drób, gotowane, gotowane
1 
Jajko
15 g
Ketchup WINIARY
3 łyżek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.05 g
Węglowodany
26.53 g
Tłuszcze
33.22 g
Wartość energetyczna
445.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.
Krok 2
5 min
Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.
Krok 3
3 min
Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta
Krok 4
5 min
Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)
Krok 5
2 min
Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.
Krok 6
5 min
Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
25 min
Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem pikantnym WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.
Parówki w cieście francuskim

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.

Parówki w cieście francuskim

Krok 2 z 7

Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.

Parówki w cieście francuskim

Krok 3 z 7

Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta

Parówki w cieście francuskim

Krok 4 z 7

Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)

Parówki w cieście francuskim

Krok 5 z 7

Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.

Parówki w cieście francuskim

Krok 6 z 7

Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Parówki w cieście francuskim

Krok 7 z 7

Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem pikantnym WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.

Ciasto francuskie okazuje się niezawodne zawsze wtedy, kiedy potrzeba sprytnego sposobu na szybkie przekąski. Takie imprezowe przysmaki muszą być łatwe w przyrządzaniu, by zostało jeszcze trochę czasu na pozostałe przygotowania. Parówki w cieście francuskim będą zatem strzałem w dziesiątkę. Wykonasz je z gotowego ciasta francuskiego, dobrej jakości parówek oraz Ketchupu Pikantnego WINIARY, który posłuży za smaczny sos. Upieczone parówki w cieście francuskim możesz ułożyć w okrągły grzebień, by stworzyć dodatkową atrakcję dla gości.

Wykonanie przekąsek nie zajmie więcej niż godzinę, wliczając w to czas pieczenia. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów. Parówki obierz z osłonki i ułóż na cieście, a następnie każdą z nich zawiń ciasno w prostokąty z ciasta. Pamiętaj, by zrobić to tak, żeby na końcu parówki został jeszcze około 1 cm ciasta. Ciasto z zawiniętą parówką natnij ostrym nożem w odstępach mniejszych niż 1 cm.

Nacięte parówki wraz z ciastem zawiń w kółko, a końcówki zepnij wykałaczką. Na koniec ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Podawaj z Ketchupem Pikantnym WINIARY, musztardą lub innym ulubionym sosem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika