Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

(3)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Ketchup pikantny WINIARY
300  g
Ciasto Francuskie
6 
Parówki
1 
Jajko
3  łyżek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.97 g
Węglowodany
25.62 g
Tłuszcze
33.2 g
Wartość energetyczna
441.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto francuskie okazuje się niezawodne zawsze wtedy, kiedy potrzeba sprytnego sposobu na szybkie przekąski. Takie imprezowe przysmaki muszą być łatwe w przyrządzaniu, by zostało jeszcze trochę czasu na pozostałe przygotowania. Parówki w cieście francuskim będą zatem strzałem w dziesiątkę. Wykonasz je z gotowego ciasta francuskiego, dobrej jakości parówek oraz Ketchupu Pikantnego WINIARY, który posłuży za smaczny sos. Upieczone parówki w cieście francuskim możesz ułożyć w okrągły grzebień, by stworzyć dodatkową atrakcję dla gości.

Wykonanie przekąsek nie zajmie więcej niż godzinę, wliczając w to czas pieczenia. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów. Parówki obierz z osłonki i ułóż na cieście, a następnie każdą z nich zawiń ciasno w prostokąty z ciasta. Pamiętaj, by zrobić to tak, żeby na końcu parówki został jeszcze około 1 cm ciasta. Ciasto z zawiniętą parówką natnij ostrym nożem w odstępach mniejszych niż 1 cm.

Nacięte parówki wraz z ciastem zawiń w kółko, a końcówki zepnij wykałaczką. Na koniec ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Podawaj z Ketchupem Pikantnym WINIARY, musztardą lub innym ulubionym sosem.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.
  • Krok 2

    5 min
    Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.
  • Krok 3

    3 min
    Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)
  • Krok 5

    2 min
    Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.
  • Krok 6

    5 min
    Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Krok 7

    25 min
    Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem pikantnym WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.
Parówki w cieście francuskim

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.

Parówki w cieście francuskim

Krok 2 z 7

Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.

Parówki w cieście francuskim

Krok 3 z 7

Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta

Parówki w cieście francuskim

Krok 4 z 7

Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)

Parówki w cieście francuskim

Krok 5 z 7

Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.

Parówki w cieście francuskim

Krok 6 z 7

Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Parówki w cieście francuskim

Krok 7 z 7

Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem pikantnym WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Halloween
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Nowy Rok
  • Przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Parówki w cieście

    Parówki w cieście

    32 min Łatwy
  • Faszerowane parówki

    Faszerowane parówki

    30 min Łatwy
  • Parówki po kanadyjsku

    Parówki po kanadyjsku

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu