Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

0
46min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Kolba kukurydzy
2 
Cebula Biała
3 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2  ząbków
50  g
Masło
2  łyżek
Śmietana 18%
1.5  l
Woda
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Kurkuma
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
3  łyżek
Oliwa
1  gałązka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.51 g
Węglowodany
28.8 g
Tłuszcze
21.15 g
Wartość energetyczna
349.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
10 min
Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
Krok 2
2 min
W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 3
2 min
Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 4
20 min
Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
8 min
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.
Krok 7
1 min
Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.
Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 1 z 7

Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 2 z 7

W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 3 z 7

Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 4 z 7

Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 5 z 7

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 6 z 7

W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Krok 7 z 7

Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.

Wystarczy wyjechać kawałek za miasto, a szybko natkniemy się na zielone pola, gęsto obsiane kukurydzą. Kolby zaczynają powoli dojrzewać i nabierać ciepłego, żółtego koloru. Kto nigdy nie jadł uprażonej złotej kolby, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości! Podobnie jak ten, kto z kukurydzy nigdy nie zrobił zupy. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa krem z kukurydzy z kurczakiem. Zapraszamy do kuchni 🙂

Kukurydza kojarzy mi się wyjazdami nad polskie morze. Sprzedawana na plaży, obficie posypana solą, wdzięcznie chrupała między zębami… To jeden z tych smaków, który trudno odtworzyć w domu. W sezonie warto jednak sięgnąć po złociste kolby i wyczarować z nich coś pysznego. Kukurydza nada się nie tylko do sałatki, ale także do zupy!

Zmiksowana na gładki krem zasmakuje z pewnością najmłodszym, zupa jest bowiem delikatnie słodka. Mięsny dodatek sprawia, że całość staje się bardziej sycąca. Delikatna i kremowa przyjemnie rozgrzeje żołądek także o poranku. Jeśli wciąż nie możesz się przekonać do jedzenia zup na śniadanie, zupa krem z kukurydzy z kurczakiem to dobra propozycja na start!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika