Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wystarczy wyjechać kawałek za miasto, a szybko natkniemy się na zielone pola, gęsto obsiane kukurydzą. Kolby zaczynają powoli dojrzewać i nabierać ciepłego, żółtego koloru. Kto nigdy nie jadł uprażonej złotej kolby, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości! Podobnie jak ten, kto z kukurydzy nigdy nie zrobił zupy. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa krem z kukurydzy z kurczakiem. Zapraszamy do kuchni 🙂
Kukurydza kojarzy mi się wyjazdami nad polskie morze. Sprzedawana na plaży, obficie posypana solą, wdzięcznie chrupała między zębami… To jeden z tych smaków, który trudno odtworzyć w domu. W sezonie warto jednak sięgnąć po złociste kolby i wyczarować z nich coś pysznego. Kukurydza nada się nie tylko do sałatki, ale także do zupy!
Zmiksowana na gładki krem zasmakuje z pewnością najmłodszym, zupa jest bowiem delikatnie słodka. Mięsny dodatek sprawia, że całość staje się bardziej sycąca. Delikatna i kremowa przyjemnie rozgrzeje żołądek także o poranku. Jeśli wciąż nie możesz się przekonać do jedzenia zup na śniadanie, zupa krem z kukurydzy z kurczakiem to dobra propozycja na start!
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
Krok 2
2 min
W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 3
2 min
Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 4
20 min
Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
8 min
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.
Krok 7
1 min
Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.
Krok 1
z
7
Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
Krok 2
z
7
W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 3
z
7
Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 4
z
7
Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.
Krok 5
z
7
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
z
7
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.
Krok 7
z
7
Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0