Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

0
35min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kukurydza w kolbach
1 
Biała i jasnozielona część pora
1 
Cebula
2  ząbków
0.25  szklanka
Słodka śmietana
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Kumin mielony
trochę
Pieprz czarny i sól do smaku
trochę
Łuskane pestki dyni (garść)
1  łyżka
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.04 g
Węglowodany
16.98 g
Tłuszcze
12.63 g
Wartość energetyczna
182.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Z kolb kukurydzy usuwamy liście. Ostrym nożem ścinamy  z kolb ziarna kukurydzy.
Krok 2
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa podduszamy na oliwie z dodatkiem szczypty kuminu.
Krok 3
2 min
Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Krok 4
10 min
Dodajemy ziarna kukurydzy, podlewamy całość 0,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Zawartość opakowania z Zupą z pomarańczowymi warzywami rozprowadzamy w 0,3 l wody, dodajemy do gotujących się warzyw, gotujemy 5 minut.
Krok 6
2 min
Zupę miksujemy, przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy ze śmietanką i pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni. Posypujemy listkami tymianku.
Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 1 z 7

Z kolb kukurydzy usuwamy liście. Ostrym nożem ścinamy  z kolb ziarna kukurydzy.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa podduszamy na oliwie z dodatkiem szczypty kuminu.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 3 z 7

Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 4 z 7

Dodajemy ziarna kukurydzy, podlewamy całość 0,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 10 minut.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 5 z 7

Zawartość opakowania z Zupą z pomarańczowymi warzywami rozprowadzamy w 0,3 l wody, dodajemy do gotujących się warzyw, gotujemy 5 minut.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 6 z 7

Zupę miksujemy, przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Błyskawiczna zupa krem z kukurydzy

Krok 7 z 7

Zupę podajemy ze śmietanką i pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni. Posypujemy listkami tymianku.

Młoda kukurydza gotuje się bardzo szybko, dlatego też zupa krem z kukurydzy powinna nazywać się błyskawiczna. Zwłaszcza kiedy jako bazę do jej przygotowania wykorzystacie Zupę z pomarańczowymi warzywami Winiary. Dzięki niej krem zyskał wspaniały smak i apetyczny pomarańczowy kolor.

Świetnym dodatkiem do zupy kremu z kukurydzy będą podprażone na suchej patelni pestki dyni, grzanki lub groszek ptysiowy. Smacznego! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika