Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.
W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Bataty obrać, pokroić w kostkę.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.
Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.
Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.
Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.
Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.
Aaaa