Ciasto dyniowe
227min
Łatwy
500 g
Dynia
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Cukier trzcinowy
200 g
Masło
4
Jajko
3 łyżeczek
Przyprawa do piernika
2 łyżeczek
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
1 trochę
Sól
0.5
Skórka z cytryny
0.5
Skórka z limonki
1 łyżka
Sok z cytryny
1 łyżka
Sok z limonki
150 g
Serek mascarpone
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżek
Cukier puder
1
Skórka z cytryny
1 łyżka
Skórka z limonki
0.5
Sok z cytryny
0.5
Sok z limonki
1 trochę
Mięta
.
Wartości odżywcze
Białko
11.54 g
Węglowodany
63.87 g
Tłuszcze
30.23 g
Wartość energetyczna
547.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
227 min
Krok 1
40 min
Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Krok 2
15 min
Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Krok 3
10 min
Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
Krok 4
60 min
Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 5
10 min
Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
Krok 6
90 min
Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
Krok 7
2 min
Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.
Choć ten przepis na ciasto dyniowe jest wymagający i stanowi wyzwanie nawet dla bardziej zaawansowanych miłośników wypieków, to warto spróbować! Smak tego deseru wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Poza tym dynia jest bardzo wartościowa i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ciasto z dyni jest idealne na jesień, zachwyca swoim korzennym aromatem i robi wrażenie na gościach!
Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.
Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.
Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.
Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.
Komentarze 3