Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto dyniowe

7
3 godz 47 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dynia
300  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  g
Cukier trzcinowy
200  g
Masło
4 
Jajko
3  łyżeczek
Przyprawa do piernika
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
trochę
Sól
0.5 
Skórka z cytryny
0.5 
Skórka z limonki
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Sok z limonki
150  g
Serek mascarpone
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżek
Cukier puder
1 
Skórka z cytryny
1  łyżka
Skórka z limonki
0.5 
Sok z cytryny
0.5 
Sok z limonki
trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.54 g
Węglowodany
63.87 g
Tłuszcze
30.23 g
Wartość energetyczna
547.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

227 min
Krok 1
40 min
Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Krok 2
15 min
Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Krok 3
10 min
Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
Krok 4
60 min
Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 5
10 min
Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
Krok 6
90 min
Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
Krok 7
2 min
Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.
Ciasto dyniowe

Krok 1 z 7

Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.

Ciasto dyniowe

Krok 2 z 7

Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Ciasto dyniowe

Krok 3 z 7

Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.

Ciasto dyniowe

Krok 4 z 7

Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Ciasto dyniowe

Krok 5 z 7

Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.

Ciasto dyniowe

Krok 6 z 7

Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.

Ciasto dyniowe

Krok 7 z 7

Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.

Choć ten przepis na ciasto dyniowe jest wymagający i stanowi wyzwanie nawet dla bardziej zaawansowanych miłośników wypieków, to warto spróbować! Smak tego deseru wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Poza tym dynia jest bardzo wartościowa i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ciasto z dyni jest idealne na jesień, zachwyca swoim korzennym aromatem i robi wrażenie na gościach!




Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.




Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.




W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Dorota
.

mam to samo pytanie, ale chyba odpowiedzi nie będzie, skoro od listopada nie było.. ..a chętnie bym to ciasto zrobiła

Winiary
.
Expert

Doroto, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

K Karolina
.

komentarz jak poprzedniczki: nie ma informacji, jak podzielić masło ...

Winiary
.
Expert

Karolino, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

o olga
.

ile masła do masy a ile do ciasta? w składnikach jest wymienione tylko 1 masło (200g)

Winiary
.
Expert

Olgo, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

Pokaż więcej komentarzy