Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto dyniowe
Dodaj do CookBook

Ciasto dyniowe

(5)
3 godz 47 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dynia
300  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  g
Cukier trzcinowy
200  g
Masło
4 
Jajko
3  łyżeczek
Przyprawa do piernika
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
trochę
Sól
0.5 
Skórka z cytryny
0.5 
Skórka z limonki
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Sok z limonki
150  g
Serek mascarpone
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżek
Cukier puder
1 
Skórka z cytryny
1  łyżka
Skórka z limonki
0.5 
Sok z cytryny
0.5 
Sok z limonki
trochę
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.9 g
Wartość energetyczna
547.1 kcal
Tłuszcze
30.2 g
Białko
11.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć ten przepis na ciasto dyniowe jest wymagający i stanowi wyzwanie nawet dla bardziej zaawansowanych miłośników wypieków, to warto spróbować! Smak tego deseru wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Poza tym dynia jest bardzo wartościowa i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ciasto z dyni jest idealne na jesień, zachwyca swoim korzennym aromatem i robi wrażenie na gościach!

Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.

Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.

Przygotowanie

227 min
  • Krok 1

    40 min
    Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    15 min
    Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  • Krok 3

    10 min
    Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
  • Krok 6

    90 min
    Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
  • Krok 7

    2 min
    Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.
Ciasto dyniowe

Krok 1 z 7

Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.

Ciasto dyniowe

Krok 2 z 7

Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Ciasto dyniowe

Krok 3 z 7

Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.

Ciasto dyniowe

Krok 4 z 7

Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Ciasto dyniowe

Krok 5 z 7

Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.

Ciasto dyniowe

Krok 6 z 7

Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.

Ciasto dyniowe

Krok 7 z 7

Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.2 z 5
3.2222222222222
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
11
55
00
11
22

Opinie

5

Olga

Głupie pytanie ale jajka całe? Czy mam rozdzielić je?
Anonim (niezweryfikowany) 11/19/2023-04:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:25 CET
Całe jajka, nie trzeba oddzielać białek od żółtek.
2

co z tym masłem?

Ile masła na masę z serkiem mascarpone????
gość (niezweryfikowany) 10/30/2021-03:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu