Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

(8)
3 godz 47 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dynia
300  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  g
Cukier trzcinowy
200  g
Masło
4 
Jajko
3  łyżeczek
Przyprawa do piernika
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
trochę
Sól
0.5 
Skórka z cytryny
0.5 
Skórka z limonki
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Sok z limonki
150  g
Serek mascarpone
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżek
Cukier puder
1 
Skórka z cytryny
1  łyżka
Skórka z limonki
0.5 
Sok z cytryny
0.5 
Sok z limonki
trochę
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.54 g
Węglowodany
63.87 g
Tłuszcze
30.23 g
Wartość energetyczna
547.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć ten przepis na ciasto dyniowe jest wymagający i stanowi wyzwanie nawet dla bardziej zaawansowanych miłośników wypieków, to warto spróbować! Smak tego deseru wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Poza tym dynia jest bardzo wartościowa i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ciasto z dyni jest idealne na jesień, zachwyca swoim korzennym aromatem i robi wrażenie na gościach!

Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.

Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.

Przygotowanie

227 min
  • Krok 1

    40 min
    Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    15 min
    Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  • Krok 3

    10 min
    Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
  • Krok 6

    90 min
    Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
  • Krok 7

    2 min
    Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.
Ciasto dyniowe

Krok 1 z 7

Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.

Ciasto dyniowe

Krok 2 z 7

Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Ciasto dyniowe

Krok 3 z 7

Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.

Ciasto dyniowe

Krok 4 z 7

Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Ciasto dyniowe

Krok 5 z 7

Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.

Ciasto dyniowe

Krok 6 z 7

Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.

Ciasto dyniowe

Krok 7 z 7

Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Dorota

mam to samo pytanie, ale chyba odpowiedzi nie będzie, skoro od listopada nie było.. ..a chętnie bym to ciasto zrobiła

Winiary
Expert

Doroto, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

K Karolina

komentarz jak poprzedniczki: nie ma informacji, jak podzielić masło ...

Winiary
Expert

Karolino, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

o olga

ile masła do masy a ile do ciasta? w składnikach jest wymienione tylko 1 masło (200g)

Winiary
Expert

Olgo, na polewę wykorzystujemy 50 g masła, do ciasta dodajemy 150 g.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ciasto cytrynowe z cukinią

    1 godz 23 min Łatwy
  • Ciasto z nadzieniem dyniowym

    Ciasto z nadzieniem dyniowym

    2 godz 56 min Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu